Foci

Vb-selejtező: Svájc irtó nehéz ellenfél, de nem megállíthatatlan

Idén már több csapatnak is sikerült lefékeznie a svájciakat. Az Európa-bajnok portugáloknak pont nem.

Pénteken rendezik a Magyarország-Svájc mérkőzést a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének B csoportjában. Hétfőn, Telkiben a szövetségi kapitány, Bernd Storck azt mondta, a svájciak ellen több kell, mint amit a feröeri 0-0 alkalmával nyújtott a csapat. A keretbe visszatérő Gera Zoltán még tovább ment:

szerinte jobb teljesítmény kell a győzelemhez, mint amit az Eb-n nyújtott a válogatott.

Tényleg elég komoly ellenfél érkezik pénteken a Groupama Arénéba, az, hogy a világranglistán mindössze négy hely választja el a csapatokat (Magyarország 20., Svájc 16.) nem is tükrözi hűen az erőviszonyokat. Még úgy is, hogy sorra dőlnek ki a meghatározó játékosok, náluk olyanok vannak a keretben, mint például a Juventus alapembere, Stephan Lichtsteiner, Dárdai Pál egyik szupercseréje, Valentin Stocker a Herthából, vagy épp Admir Mehmedi a Bayer Leverkusenből. Az arsenalos Granit Xhakát csak azért nem emeljük ki, mert ő eltiltás miatt nem játszhat a budapesti mérkőzésen.

Ha csak pusztán a papírformát nézzük, akkor Svájc számít a pénteki találkozó esélyesének, főleg, hogy kellő önbizalommal, a nyitókörben az Európa-bajnok portugál válogatottat legyőzve kezdték a selejtezőt. Nekünk meg ugye volt az a Feröer elleni döntetlen, amit jobb minél előbb elfelejteni. A 2016-os eredményeket megvizsgálva azonban az is látszik, hogy azért a svájciak sem megállíthatatlanok. Íme:

  • Magyarország: 8 mérkőzés, 1 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, ugyanez a mutató tétmeccseken 1-3-1.
  • Belgium: 9 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, ugyanez tétmeccseken 2-2-1. De meg kell jegyezni, hogy a lengyelek elleni Eb-nyolcaddöntőt vereségnek vettük, tizenegyesekkel kaptak ki.

Persze ezek csak számok, irtó nehéz meccs lesz a pénteki. De kellene egy bravúr a magyar válogatottnak, mert két fontos pontot szórt el a csapat Feröeren, és nem árulunk el újat azzal, hogy egy világbajnokságra sokkal nehezebb kijutni, mint a már 24 csapatos Eb-re.

A Magyarország-Svájc mérkőzés 20.45-kor kezdődik a Groupama Arénában. A csoportban Portugália-Andorra és Lettország-Feröer mérkőzést rendeznek.

Fotó: MTI/EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik