Foci

A spanyol szövetségi megtalálta a maga Bernd Storckját

Relatív ismeretlen, eddig inkább az utánpótlás futballban jeleskedő szakember lett a spanyol szövetségi kapitány.

Aki hallott már Julen Lopeteguiról, az szóljon! Biztosan a mi hiányosságunk, de itt a szerkesztőségben feltett gyors körkérdés eredményekén nem érkezett pozitív válasz. Ezen persze cseppet sem csodálkozunk, lévén hacsak valaki nem a spanyol – vagy a portugál – futball fanatikus történetírója, netán a spanyol utánpótlás a hobbija, úgy egészen biztosan nem találkozott még az újdonsült spanyol szövetségi kapitány nevével.

Julen Lopetegui kapus volt. A Real Madrid fiókcsapatában a Castillában kezdte profi pályafutását és egyszer a Királyi Gárda, ötször a Barcelona és ugyancsak egyszer a spanyol válogatott mezét is magára ölthette.

A 49 éves szakember pályafutása nagy részét a Rayo Vallecano kapujában töltötte és edzői karrierje is ott indult, 2003-ban vette át a másodosztályú madridi csapatot, majd azonnal kiesett velük a harmadosztályba. 2008-ig nem sikerült visszakapaszkodniuk a második vonalba, minden bizonnyal ezért leváltották és a B-csapatot bízták rá.

Azért írtuk a címben, hogy a spanyol szövetségi megtalálta a maga Bernd Storckját, mert a magyar válogatott szövetségi kapitányához hasonlóan Lopetegui eddigi karrierje a kis csapat után inkább az utánpótlás felé fordult.

Ugyanis 2010-14 között a spanyol szövetség alkalmazásába állt. Itt az U17-es, U19-es, U20-as és U21-es válogatottat is vezette, az U19-esekkel 2012-ben, az U21-es válogatottal pedig egy évvel később megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot.

Minden bizonnyal ez hozta meg számára az igazi áttörést, mert 2014-től lecsapott rá az FC Porto – 2., majd a 3. helyen zárt velük. Ha a portugál topcsapat ajánlata nincs, még a felnőtt nemzetközi futballban sem lett volna tapasztalata.

Így viszont van, egyenesen a Bajnokok Ligájából és az Európa Ligából is. A BL-ben két éve a Portóval megnyerte a H-csoportot, majd a Bayerntől kapott hatalmas zakót. Tavaly a G-csoport 3. helyén zárt, majd az EL-ben a legjobb 16 közé jutásét a Dortmund verte oda-vissza.

Hogy neki sikerül-e majd az, ami elődjének, Vicente del Bosquénak nem, azaz megtalálni a vb és Eb-győztes válogatott újra sikeres utódait, azt majd az idő dönti el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik