Foci

A magyar válogatott már megtette magáét, most ti jöttök, klubcsapatok

Sokat foglalkoztunk már a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével, de azért rögzítsük a tényt: 44 után jutottunk ki az Eb-re, 1986 után egy újabb nagy tornára. Franciaországban legyőztük az esélyesebbnek tartott Ausztriát, ikszeltünk az Eb-szenzáció Izlanddal és Cristiano Ronaldóékkal, megnyertük az F csoportot. A nyolcaddöntőben ugyan 4-0-ra kikaptunk Belgiumtól, de nem azért, mert annyira alárendelt szerepet játszottunk volna, egyszerűen csak mertünk kockáztatni.

Szerintem ez fantasztikus teljesítmény.

Érződött is az embereken, hogy újra fociláz van, tízezrek látogattak el a francia stadionokba, itthon pedig rengetegen ünnepeltek az utcákon a magyar meccsek után. Még a belgák elleni vereséget követően is volt népünnepély, ami az egész tornán nyújtott produkciónak szólt.

Most ti jöttök, kedves klubcsapatok!

Fotó: MTI
A fehérvári Feczesin és a debreceni Mészáros csatája az NB I-ben Fotó: MTI

Mivel már nélkülünk megy tovább az Eb, ráadásul az európai kupaszezon is elkezdődött, így térjünk is vissza a hazai valóságba. Négy csapatunk, a bajnok Ferencváros, valamint a Videoton, a Debrecen és az MTK is indul a selejtezőkben. És bár nem akarom rájuk tenni feleslegesen a terhet, de

most mindennél fontosabb lenne egy tisztességes szereplés.

Ha valamikor, hát most meg lehetne lovagolni a labdarúgás körüli hullámot, semmi sem ártana jobban, mintha az egyáltalán nem ritka lebőgés lenne a kvalifikáció vége. Ugye tavaly augusztus végére el is fogytak a magyar csapatok, az épp szétesőben lévő Vidi tartotta magát a legtovább, az Európa Liga-selejtező playoffjában a Lech Poznan kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel jutott tovább.

Menni pár kört

Ami a magyar csapatok esélyeit illeti, a Ferencvárostól sokan főtáblás szereplést várnak. A zöld-fehérek toronymagasan nyerték az NB I-et, a csapat kerete és játékereje már az előző szezonban kiemelkedett a honi mezőnyből és most tovább erősödtek: igazoltak már nyáron a Werderből (a német Oliver Hüsinget) és a Red Bull Salzburgból (az osztrák Marco Djuricint), hozzájuk kerülhet Lovrencsics Gergő és Fiola Attila. Ám vélhetően távozik Nagy Ádám, ő kulcsjátékossá nőtte ki magát, nem csak az FTC-ben, hanem a válogatottban is.

A Fradi a Bajnokok Ligája-selejtező második körében száll be, és elég érdekes helyzetben van. Őket az albán Skenderbeu-vel sorsolták össze, csakhogy az albán bajnok nem biztos, hogy játszhat, a kizárásukról július elején döntenek. Orosz Pál korábban azt mondta, ha kizárják a riválist, akkor játék nélkül jut tovább a Fradi.

Márpedig akkor egy harmadik körös vereség esetében is EL-selejtező rájátszás következne, azaz elérhető közelségben lenne a főtábla.

Az egész szépen erősítő Videoton (érkezett Bódi Ádám, Barczi Dávid és egy nagy név, a többi közt a PSV-t is megjárt szerb csatár, Danko Lazovic), a Debrecen és az MTK az Európa Liga első selejtezőkörében száll be a küzdelmekbe, ők már most csütörtökön pályára lépnek.

Fotó: vidi.hu
A Vidiből nagyon hiányzott egy góllövő játékos, Lazovic lehet az Fotó: vidi.hu

A tisztelet természetesen kijár az ellenfeleknek, de a Videotont magasabban jegyzik, mint a moldáv Zaria Baltit (igaz, a Mladost Podgorica is kötelező feladatnak tűnt anno), a Debrecen pedig a San Marino-i La Fioritát kapta, ami ismételten csak nem tűnik átugorhatatlan akadálynak. Konkrétan a selejtező egyik legalacsonyabbra rangsorolt csapatáról van szó.

Az MTK már nehezebb helyzetben van, UEFA-koefficiensek tekintetében messze elmarad az Aktobétól, ráadásul a magyar csapatok számára évek óta komoly gondot jelenteken a kazah túrák. Ez utóbbira már az odavágón rácáfolhatnak Torghelle Sándorék.

A Vidire szerb vagy kazah, a Lokira a fehérorosz Torpedo-BelAZ Zhodino, az MTK-ra pedig azeri vagy grúz ellenfél várhat. De ezen a folyón majd csak akkor menjünk át, ha ott vannak a csapatok.

Nagy lehetőséghez jutott a válogatottnak (és természetesen Dárdai Pálnak, valamint Bernd Storcknak) köszönhetően a magyar labdarúgás. Már csak élni kell vele. Itt a lehetőség.

A magyar érdekeltségű EL-selejtezők

Aktobe (kazah)-MTK 16.00
VIDEOTON-Zaria Balti (moldovai) 18.00, helyszín: Pancho Aréna
La Fiorita (San Marinó-i)-DEBRECEN 20.30

Nyitóképen a bajnok Ferencváros ünneplése, Fotó: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik