Foci

Mourinho átszabja a Manchester Unitedet

Kicsit megvizsgáltuk a helyzetet, milyen változások lehetnek a csapatnál a portugál tréner érkezésével.

Louis van Gaal korántsem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hiszen a csapat először kipottyant a Bajnokok-ligájából, már a csoportkörben, majd az Európa-ligában is elszálltak a legjobb tizenhat között. Eközben a bajnokságban ötödikek lettek. Mindössze egy FA kupa győzelmet tudnak felmutatni ebben a szezonban, ami nem semmi, de a Sir Alex Ferguson által bő két évtizeden keresztül elkényeztetett manchesteri vezetésnek és szurkolóknak édes kevés.

A holland tehát szedheti a sátorfáját. Viszont azt nem mondhatjuk, hogy ne tette volna le a névjegyét mert

olyan játékosok mutatkoztak be nála az akadémiáról, akik meghatározóak lehetnek a United vagy akár az angol foci vérkeringésében.

Rashford és a többiek

Az igazi csiszolatlan gyémánt Marcus Rashford volt, aki sztárokat meghazudtoló módon játszott. A debütáló mérkőzésén az Arsenal ellen mindjárt egy duplával indított, majd jött a Midjylland elleni Európa-liga találkozó, ahol megint kétszer láttuk ünnepelni. A Premier League-ben tizenegy mérkőzésen öt gólt és két gólpasszt szerzett. A tizennyolc éves angol bekerült az Európa-bajnokságra készülő angol válogatott bő keretébe is.

A másik legtöbbet pályára lépő újonc, a balhátvédet játszó Cameron Borthwick-Jackson volt, aki tíz Premier League mérkőzést számlál immár. A feladatát teljesítette, tudta pótolni a sérülés miatt hosszú időre kidőlt Luke Shaw-t.

A középpályán bevethető Timothy Fosu-Mensah is derekasan helytállt. Nyolc mérkőzésen egy gólpassz íródik a nevéhez, de teljesítményével a következő generáció gólpasszgyárosa lehet belőle.

A holland edző még két játékost dobott be a mélyvízbe egy-egy meccs erejéig. Donald Love a védelemben, míg James Weir a középpályán bizonyíthatta, hogy készen áll a felnőttcsapat tagságra.

Ha szép sikereket nem is, de a jövő embereit előkészítette Louis van Gaal utódjának, Mourinhónak.

A szezonban a manchesteriek kapták a legkevesebb gólt a Tottenhammel egyetemben, viszont ez nem a védők munkásságát dícséri, hanem David de Gea teljesítményét méltatja.

Mit és kit hozhat Mourinho Manchesterbe?

José Mourinho elsősorban a védelmét erősítené meg az új szezonra. Mindjárt le is igazolná korábbi játékosát Raphael Varane-t a Real Madridból. A francia nagy erősítés lenne a csapatnak. Célkeresztjében van még John Stones, aki jelenleg az Everton labdarúgója, de sorban állnak érte a legnagyobb klubok. Stones egyébként tagja az Eb-re készülő angol válogatott bő keretének. Érkezhet még a védelembe az Athletic Bilbao játékosa Aymeric Laporte. Szintén válogatott játékosról van szó, ő a franciákkal készül az Európa-bajnokságra.

A támadószekcióban a Rooney-Martial-Rashford hármas nem lehetne rossz, de Rooney mostanában a csatár mögötti pozíciókban szokott futballozni míg Martial inkább kikerül a pálya szélére, így marad előre a fiatal Rashford. Hiába robbant be a köztudatba, neki még szoknia kell a nagyok világát ezért Mourinho az idén a PSG-től ingyen távozó Zlatan Ibrahimoviccsal oldaná meg a helyzetet, de felmerült még Mauro Icardi érkezése is.

Volt csapatából a brazil szélső Willian neve is opció, a Chelsea viszont csak igen magas áron, lapinformációk szerint hatvan millió fontért válna meg játékosától.

Ha összevetjük az előző csapatot és Mourinho lehetséges igazolásai is valósággá válnak, plusz hozzáteszünk egy kicsit a portugál zsenialitásából, akkor várhatóan jövőre nagyon oda kell figyelni a Manchester Unitedre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik