Foci

A csodacsapatok szörnyű átka sújthat le a Leicester Cityre

Hétfőn a Tottenham döntetlent játszott a Chelsea-vel, ezzel pedig bekövetkezett az utóbbi évek legnagyobb focis meglepetése: a Leicester City nyerte az angol labdarúgó-bajnokságot. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Rókákat betonbiztos kiesőnek gondolta mindenki a szezon előtt, a fogadóirodák szerint nagyobb esély volt rá, hogy Elvis még él, és hogy a Loch Ness-i szörny létezik, mint hogy Claudio Ranieri együttese az élen végez. Ötezerszeres volt a szorzó a sikerükre.

Mégis bajnok lett a Leicester. Egyelőre még tart az eufória, mert ennek a győzelemnek csak kevesen nem örülnek világszerte. Páran azonban már azon filozofálnak, mennyire tudják megerősíteni a keretet a nyáron, és hogy úgy összességében mire megy a City a következő szezonban.

A bajnokság és a hazai kupasorozatok mellett ott lesz ugye a Bajnokok Ligája csoportköre is.

Szerencsére időről időre vannak az egész futballvilágot megrengető eredmények, így valamelyest képet kaphatunk arról, mi történik a csodacsapatokkal a nagy siker után. A folytatás általában nem túl fényes – ami persze nem jelenti azt, hogy a Leicester Cityvel is ez történik majd.

1992: A Leeds nyeri az angol bajnokságot

Fotó: Europress Fotóügynökség
Strachanék a bajnoki serleggel Fotó: Europress Fotóügynökség

Howard Wilkinsonnal a kispadon és Gordon Strachannel és Eric Cantonával a sorok közt a Leeds United hatalmas bravúrt ért el, amikor az 1991-92-es, a Premier League-éra kezdetét megelőző szezonban megnyerte a bajnoki címet. A nagy rivális Manchester Unitedet múlták felül.

A következő idény totális csőd volt: egyetlen idegenbeli meccsét sem tudta megnyerni a Leeds a bajnokságban, a 17. helyen végzett csak, így épphogy elkerülte a kiesést. Ez az angol labdarúgás történetének egyik legrosszabb teljesítménye egy címvédőtől. A BL-ből kettős vereséggel estek ki.

1992: Dánia az Európa-bajnok

Fotó: Europress Fotóügynökség
A dán Brian Laudrup az Eb-trófeával Fotó: Europress Fotóügynökség

Az északi együttes tagjai szinte a nyaralásból érkeztek az akkor még nyolccsapatos svédországi tornára, ők eredetileg ugyanis nem kvalifikálták magukat. Jugoszláviát aztán kizárták a délszláv háború miatt, helyettük jöttek a dánok.

Henrik Larsenék éltek az így kapott lehetőséggel, második helyen továbbmasíroztak a csoportjukból, az elődöntőben büntetőkkel verték a hollandokat, a fináléban pedig 2-0-ra győzték le a németeket.

Ez az ország labdarúgásának legnagyobb sikere.

Azóta mondhatni a helyére került a dán válogatott, ki-kijutnak időnként az Eb-kre és vb-kre, de túl sok vizet nem zavarnak. A 2016-os Európa-bajnokságról lemaradtak, a szövetségi kapitány, Morten Olsen 15 év után távozott a kispadról, azaz új irányt vesz a dán válogatott.

2004: A Porto behúzza a Bajnokok Ligáját

Fotó: Europress Fotóügynökség
A Porto az európai klubfoci trónján 2004-ben Fotó: Europress Fotóügynökség

A Porto kicsit kilóg a sorból, nem számítanak kiscsapatnak, így az sem volt meglepő, hogy továbbjutottak a csoportjukból a BL-ben a 2003-2004-es szezonban. Az már sokkal inkább, hogy az egyenes kieséses szakaszban kiverték a Manchester Unitedet, majd meg sem álltak a döntőig, az utóbbi évek legkisebb felhajtást kavaró fináléjában pedig 3-0-ra legyőzték a Monacót.

A sikeredző, José Mourinho átült a Chelsea kispadjára, a húzóemberek közül pedig Ricardo Carvalho, Deco vagy épp Paulo Ferreira is elhagyta a csapatot.

Mourinho utódját, Luigi Del Nerit úgy rúgták ki a BL-siker utáni nyáron, hogy egyetlen meccsen sem ült a kispadon. Az őt követő Victor Hernandezt az idény közben menesztették. A bajnoki címet nyolc ponttal bukták el a rivális Benficával szemben, a Bajnokok Ligájában pedig a közelében sem voltak a címvédésnek.

2004: Görögország Európa-bajnok

Fotó: Europress Fotóügynökség
A görögök 2004-es Eb-győzelme igazi szenzáció volt Fotó: Europress Fotóügynökség

A görög válogatott története legnagyobb sikerét érte el 2004-ben az Európa-bajnoki győzelemmel. A hellének már azzal meglepetést okoztak, hogy Spanyolországot megelőzve továbbjutottak csoportjukból, majd a címvédő Franciaországot, az elődöntőben a cseheket, végül pedig a házigazda Portugáliát győzték le és jutottak a kontinens csúcsára, elsősorban fegyelmezett védekezésüknek köszönhetően.

Görögország utána kapásból lemaradt a 2006-is világbajnokságról, a 2008-as Eb-n pedig címvédőként már a csoportkör után kiesett, mindhárom mérkőzését elveszítette.

Az együttes továbbra is csak keresi önmagát: a 2012-es kontinenstornán és a 2014-es brazíliai vb-n ugyan továbbjutott a csoportjából, de most szégyenszemre lemaradt a 24 csapatos Európa-bajnokságról, utolsó lett a magyarokkal azonos selejtezős csoportban, Feröer-szigetek is megelőzte.

Az a Claudio Ranieri is megbukott a görögöknél, aki most bajnoki címig vezette Angliában a Leicester Cityt.

2013: A Wigan megnyeri az FA-kupát

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az angol együttes pár éve a futballvilág egyik legfordulatosabb sorozatát, az FA-kupát nyerte meg, a kedvező sorsolással élve jutottak el a fináléba, ahol 1-0-ra verték a Manchester Cityt. A nagy ünneplés közepette aztán sikerült végrehajtani azt a bravúrt, hogy pár nappal később kiestek a Premier League-ből.

A Wigan nem sok sót evett meg az Európa Liga főtábláján, és a szigetországban sem vitézkedett, egyenesen a harmadosztályig zuhant. Most próbál feltörni ismét a legjobbak közé. Ami biztos, hogy jövőre egy szintet feljebb lép a csapat, a League One-ban egy fordulóval a vége előtt az élen áll, már biztos, hogy feljut a másodosztályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik