Foci

Csányi Sándor helyretette a Puskás Akadémiát

Állami pénzből megy a magyar foci felzárkóztatása, így tévedés, hogy a klubok szakmai munkája kizárólag az ott dolgozók felelőssége és csak az ő döntéseiken múlik.

Kedden Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sport hasábjain adott hangot értetlenségének, amiért a klub NB III-as csapatánál mellőzik a fiatal Kocsis Gergő játékát. Megjegyezte, ő így is figyelemmel kíséri Kocsis játékát.

Nem kellett sokat várni a PFLA válaszára sem, a klub honlapján megjelent közlemény legfontosabb része az volt, hogy a szakmai munka irányításába, illetve az egyes akadémisták helyzetbe hozásába

még a szövetségi kapitány sem szólhat bele.

Storck a tőle megszokott visszafogottsággal reagált erre. Ő nem szól bele senki munkájába, de a véleményét eddig, és eztán is elmondja majd.

És akkor beszállt az MLSZ is

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor bekapcsolódott a sztoriba Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke is. Épp ő bízta meg Bernd Storckot a szövetség sportigazgatói posztjával.

A Puskás Akadémia közleménye egy általános félreértésre hívta fel a figyelmemet.

Az MLSZ nemcsak szavakkal, hanem konkrét, állami forrásból származó támogatásokkal segíti az akadémiák munkáját. Tisztán kell látni, hogy többségében nem magánvagyonból, hanem állami pénzből indult meg az elmaradt magyar futball utánpótlás-nevelésének felzárkóztatása” – idézi Csányit asz mlsz.hu.

Fotó: mlsz.hu
Egy szigorú Csányi Sándor néz vissza ránk a szövetségi honlapról Fotó: mlsz.hu

A szövetségi honlap kiemeli: alapvető tévedés, hogy az MLSZ-forrásból támogatott klubok szakmai munkája kizárólag az ott dolgozók felelőssége és csak az ő döntéseiken múlik.

„A támogatási pénz nem fogható fel úgy, hogy azt valaki alanyi jogon kapja. Ez az összeg kizárólag azt célozza, hogy egy stratégiai fejlesztési területen összehangolt munkára kerüljön sor, ami hatékonyan szolgálja a sportág hosszú távú érdekeit. Aki a stratégia közös megvalósításában részt kíván vállalni, kaphatja a támogatást.

Aki nem akar, az ne számítson a többletforrásra se.

Egyébként a jövőben az MLSZ a többletforrások szétosztásánál fokozottabb mértékben veszi figyelembe az akadémiák szakmai munkáját, ami többek között abban is kifejeződik, hogy hány játékost sikerült nevelniük a hazai és nemzetközi élvonal számára.”

Csányi Sándor szerint Bernd Storcknak igenis kötelessége elmondani a véleményét konkrét esetekben.

Példaként hozta fel Kleinheisler Lászlót, aki Storcknak és segítőjének, Andreas Möllernek köszönhetően jutott el a Bundesligában szereplő Werder Bremenig.

„Szerintem pontosan az ilyen döntések meghozatala, szükség esetén visszajelzések megfogalmazása a legfontosabb feladata. Kérem ebben minden klub és akadémia megértését és támogatását, vagy úgy is mondhatom, hogy a futballunkban tegye mindenki a kötelességét!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik