Foci

Magyaroknak tapsoltak az FC Barcelone dísztermében

Teltház előtt mutatták be hétfőn este a katalán fővárosban Kocsis Tibor: Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét.

A Magyarországon már másfél éve bemutatott film a klub egykori legendás magyar játékosainak, Kubala Lászlónak, Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak állít emléket.

    Ha élnének, nagyon büszkék lennének a mostani Barcára

– mondta Carles Vilarrubí, a klub második alelnöke, aki szerint ők azok, akik lerakták ennek a sikeres csapatnak az alapjait, amiért máig mindenki hálás nekik. Ennek kifejezéseként a klub nevében átadott egy-egy, a játékosok nevével és egykori számával ellátott mai, gránitvörös-kék Barca-mezt a focilegendák jelenlévő családtagjainak.

Az alelnök magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: Barcelonában mindenki számára köztudott, hogy a Camp Nou futballstadion a Kubala László nevével fémjelzett csapatnak köszönheti létezését, ugyanis óriási sikereik és népszerűségük miatt egyszerűen kinőtték az előzőt és muszáj volt egy újat építeni. Ugyan személyesen nem ismerhette őket, de tudja, hogy mindig büszkék voltak magyarságukra, és arra, hogy honnan jöttek – tette hozzá.

Kubala, Czibor és Kocsis egyaránt a kommunista rezsim elől menekülve hagyták el Magyarországot az ötvenes években, és eztán nemcsak egymást segítették, hanem befogadtak menekülő magyar családokat, előfordult, hogy többtucatnyian laktak együtt.

Ez az én Oscar-díjam

– fogalmazott Kocsis Tibor, a film Balázs Béla-díjas rendezője a nagyszabású bemutatóval kapcsolatban, amelyet Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja, illetve a klub közösen szervezett meg.

A Magyarok a Barcáért című alkotást már a világ számos helyén bemutatták, a többi között Los Angelesben, San Franciscóban, Pekingben, és Milánóban.

Spanyolországban a legnagyobb példányszámú katalán sportnapilap, a Mundo Deportivo terjedelmes cikket szentelt az eseménynek és a katalán TV3 is műsorára tűzi a filmet, amely kapcsán már tárgyalnak mozi forgalmazásról és helyi DVD-kiadásról is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik