Foci

Az “Őrült bohóc”, az “Aranyfej” és a többiek

A magyar labdarúgók jelentős hatással voltak a világ egyik legnépszerűbb klubjára, az FC Barcelonára. A Duna Televízió három részes sorozata nekik állít emléket.

A labdarúgást szerető szurkolóik jelentős részének tán fogalma sincs, ki volt például Plattkó Ferenc. Pedig a 20 század 3. évtizedének és a katalán irodalom egyik jelentős költője, a Cervantes-díjas Rafael Alberti még ódát is írt hozzá, akkora labdarúgó volt.

Még szép, elvégre az MTK és a Vasas egykori kapusa 1923-30 között igazán mély nyomot hagyott a barcelonai labdarúgás históriás könyvében. A Spanyol Labdarúgó Liga 1928-as megalakítása előtt éppen hat alkalommal nyert a csapattal bajnokságot és háromszor kupát, így ha hiszed, ha nem, ő az FC Barcelona történelmének legeredményesebb magyar játékosa.

A Duna Televízió hétfő este kezdődő három részes sorozata feldolgozza a 10 milliók által rajongott katalán klub teljes magyar vonatkozású történelmét. A Magyarok a Barcáért sorozat első részében Plattkó mellett természetese szóba kerül a spanyol labdarúgásra mért hatása miatt csak a “kor Beckhamjének” tekintett Kubala László (1951-61, négy bajnoki cím), akinek szobra jelenleg is a Camp Nou bejáratát ékesíti.

Mellette az Aranycsapat “disszidens” balszélsője, a szurkolók által “Őrült bohócnak” becézett Czibor Zoltán (1958-61, két bajnoki cím), vagy az “Aranyfej”, Kocsis Sándor (1958-66, két bajnoki cím) is okot szolgálhat korunk labdarúgópalántáinak álmodozásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik