Foci

Puskás Ferenc az európai kupák történetének elitjében

puskás ferenc (puskás ferenc, )
puskás ferenc (puskás ferenc, )

A Bajnokok Ligája – vagy korábbi nevén Bajnokcsapatok Európa-kupája- fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából a francia L’Équipe összegyűjtötte a sorozat legjobb száz játékosát.

A szubjektív lista élén Alfredo di Stefano végzett, a dobogóra pedig Francisco Gento mellett Paolo Maldini fért még fel. Őket Lionel Messi és Cristiano Ronaldo követi, a hatodik a brit Phil Neal, a hetedik pedig Puskás Ferenc lett.

Fotó: L'Équipe
Fotó: L’Équipe

A legendás magyar csatár BEK-ben 39 mérkőzés során 35 gólt lőtt és 12 találatával gólkirály lett az 1959-60-as évadban. Az 1960-as Eintrach Frankfurt elleni döntő 7:3-as győzelméből 4 góllal vette ki a részét (a többi gólt Alfredo di Stéfano rúgta).

Az 1961-62-es évadban héttel több gólt lőtt be, mint a Real korábbi legeredményesebb játékosai, Di Stéfano és Tejada, így újra gólkirály lett. A döntőben, amelyben a Guttmann Béla által irányított Benfica Lissabon ellen 3:5-ös vereséget szenvedtek, csak Puskásnak sikerült a kapuba találnia.

Két évvel később, a döntőben a Real az Internazionale ellen 3:1-re veszített. 1966-ban a megfiatalított Real Madridnak már sikerült győznie az FK Partizan Belgrad elleni döntőben. Puskás, aki ekkor már 39 éves volt már nem játszott a végjátékban, azonban csapatán belül mégis gólkirály lett, három meccsen szerzett öt góljával.

Ezzel az eredménysorral érdemelte ki az előkelő hetedik helyet, amivel többek közt olyan világklasszis labdarúgókat is megelőzött, mint Zidane, Xavi, Iniesta, Muller, Raul, Rooney, Gerrard vagy Pirlo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik