Foci

Ferenczi Attila: A magyar futballkultúra kivégzése

A futballszurkolók azzal, hogy értői lesznek kedvenc sportáguknak, sokat tehetnek azért, hogy a magyar labdarúgó kultúra újjászülessen. Könyvajánló.

Végh Antal könyve, a Miért beteg a magyar futball, nagyjából kettő évvel azt követően került a könyvespolcokra, hogy a labdarúgó válogatott Belgiummal szemben 2-1-re alulmaradt a labdarúgó Európa-bajnokság bronzmérkőzésén. 1974-et írtunk ekkor.

Mai fejjel belegondolva szinte hihetetlen, hogy Végh már akkor betegséget diagnosztizált – társadalmit és főképp erkölcsit -, amikor még klub és válogatott sikerektől volt hangos labdarúgásunk. Az Újpest 1973-ban negyeddöntőt, 1974-ben elődöntőt játszott a BEK-ben, a Videoton 1985-ben UEFA-kupa döntőn meccselt a Real Madriddal, a válogatott 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban is világbajnoki résztvevő volt még.

Aztán jött a sötét korszak: egészen idén novemberi Eb-kijutásunkig szinte semmi. 

Véghre legyintgettek akkoriban, az utóbbi időben Ferenczi Attilával teszi gyakran ezt a futballszakma egy része. Ettől ő még szentül hisz labdarúgásunk feltámadásában, és azt vallja, aki a múltját nem ismeri, aki nem tudja a sikerkorszakok okát, az nem láthatja az elmúlt évtizedek kudarcainak a miértjét és a megoldást sem megfelelő irányban keresi.

A magyar futballkultúra kivégzése című könyvét is leginkább azoknak szurkolóknak írta, akik ezalatt a 29 év alatt váltak felnőtté. Akik ugyan szeretik a labdarúgást, de úgy nőttek fel, hogy komoly tornán nem szoríthattak se magyar klubcsapat, se a válogatott sikeréért, a gyökerekkel pedig nem lehetnek tisztában.

A kiadvány Végh-gel ellentétben nem erkölcsi, társadalmi, hanem szakmai választ keres és ad a 41 éve feltett költői kérdésére. Bemutatja a hagyományainkat, és azt, ki, hol és mikor segítette elő az attól való elszakadást. Ismerteti, hogy ki és mikor térhetett volna vissza a tradíció útjára, de felismerés hiányában nem tette. Választ ad a miértre és egyfajta irányt mutat.

A könyv élvezetes mély interjúkat közöl azokkal a legendás edzőinkkel – Baróti Lajossal, Kalocsai Gézával, Kovács Ferenccel, Verebes Józseffel – akik anno tevőleges részesei voltak a sikereknek. Ezekből az olvasó megismerheti azt az egészséges, kreatív, újító labdarúgó-gondolkodásmódot, amely egykoron azt a közönségszórakoztató játékkal párosuló és a magyar sikereket eredményező focit produkálta, amelyet úgy hívtunk, a magyar stílus. Az észfutball.

Ferenczi könyvajánló

A mű közérthető formában mutatja be edzőlegendáink labdarúgó játékelméleti tanításait, a mely elengedhetetlen ahhoz, hogy szakértőbben lássuk, mi és miért történik a labdarúgó pályán.

A szerző reménye szerint könyve segítségével a 2016-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott szurkolói nem csak nézői, hanem szakszerű látói is lesznek a labdarúgásnak, ha már amúgy is tízmillió szövetségi kapitánya ül majd a televíziók előtt, vagy a szerencsésebbek éppen a franciaországi lelátókon.

A könyv beszerezhető az Alexandra és a Libri könyvesboltjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik