Foci

Európai szemmel nézve is remek meccs lesz a Fradi-Újpest

A 216. bajnoki derbi következik szombat este 19.30-tól a Groupama Arénában. A sporttörténelem 98 zöld győzelem, 57 döntetlen mellett 60 újpesti sikert jegyez. Ezen javítanának a lilák.

Ha csak azt az utóbbi öt mérkőzést vesszük figyelembe, ahol a Fradi volt a pályaválasztó, úgy a lilák helyzete elég reménytelennek látszik, lévén még csak döntetlenre sem futotta (1–0, 3–0, 2–1, 3–1, 2–0) erejükből. Ráadásul az FTC bő két éve, egészen pontosan 31 mérkőzés óta veretlen pályaválasztóként. A zöldek esélyét növeli, hogy keretük “hosszabb”, sokkal több variációs lehetősége van Thomas Dollnak, mint kollégájának.

A két csapat szeptemberi 12.-i találkozóján is ez döntött. A 78. percig vezetett, uralta az Újpest a játékot és csak a friss cseréknek és Böde extrájának köszönhetően tudták a zöldek drámai végjátékkal megfordítani a mérkőzést.

2-1-es Fradi-győzelem lett a vége, de még maga Thomas Doll is elismerte, az Újpest remek futballt játszott, megérdemelt volna legalább egy pontot.

Ellenben a Megyeri útiak abban bíznak, hogy a szezon első derbije óta eltelt három hónapban a későn érkező játékosok – a keret nagyjából szeptember elejére állt össze – beilleszkedtek, Nebojsa Vignjevics edző megtalálta a helyüket, így az csapat játéka egyre jobb, eredményesebb lett. Az elmúlt hat fordulóban öt győzelmet és egy döntetlent jegyeznek (5-1-0), márpedig ez a mutató a legjobb az NB1-ben, még a Ferencvárost (5-0-1) is verik e téren.

Demain inchalah ça sera notre derniere matche derby fradi vs ujpest yalla naniou yalla may ndam té mou done li guen si…

Szerző: Mbaye Diagne2015. december 11.

Nagy szerepe van ebben a lilák csatárának, Mbaye Diagnének, aki facebookon üzent is Böde Daninak a mérkőzés előtt. A Juventusból kivásárolt támadó legutóbbi hat bajnokiján minden alkalommal betalált (hét gólt ért el).   Összesen tíznél tart, ezzel a második a góllövőlistán, pont Böde (12) mögött áll ezzel. Utóbbinak bajnokin nem sokkal a Újpestnek lőtt duplája után fogyott el a puskapora, viszont két hónapos gólcsend után épp az elmúlt fordulóban találta meg a góllövő cipőjét.

Ami biztos, kimondottan nagy iramú, európai mércével nézve is magas színvonalú mérkőzésre lehet számítani. Hogy miért vagyunk ebben ilyen biztosak? Mert Magyarországon pillanatnyilag Doll és Vignjevics az a két edző, amely a két klub történelmének megfelelően támadó filozófiával küldi pályára fiait. A Groupama Arénában rendezik a mérkőzést, amely pazar gyepszőnyeggel rendelkezik – ez sajnos nem alapvetés itthon -, és a hangulatot legalább 15 ezer néző biztosítja majd.

Szombat este nem lesz óvatoskodás, bunkerfoci, az ellenfél hibájára várás, mint a magyar bajnokikon általában. Ellenben a nagyérdemű tudatos támadásvezetésekben és gólokban reménykedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik