Foci

Közülük kerül ki Blatter utódja a FIFA-nál

A jelentkezési határidő hétfő éjféli lezárulta után kiderült, hogy a véglegesítés előtt nyolc jelöltje van a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) februári elnökválasztásának.

A jelöltek sorába Gianni Infantinót, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkárát, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökét, Jérome Champagne-t, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesét, Ali bin al-Husszein jordán herceget, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagját, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembert, a trinidadi David Nakhidot és a libériai Musa Bility-t regisztrálták, illetve az UEFA elnöke, Michel Platini is elnökjelöltnek tekinthető annak ellenére, hogy a FIFA etikai bizottsága korábban 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A jelöltté váláshoz a nemzetközi szövetség öt tagszervezetének ajánlására volt szükség.

A határidő lezárulta után az ideiglenes választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás pályázóivá.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) által nem támogatott Musa Bility azt nyilatkozta, hogy a nyolc lehetséges jelölt közül kizárólag ő számít hitelesnek.

Nem látok senkit, aki valójában a riválisom lehetne, mert az összes többi jelölt ilyen-olyan szerepet játszott a FIFA korábbi ügyeiben, és ha reformokra van szükség, akkor egyiküknek sem kellene jogot adni az irányításra. Ők maguk okozták a problémákat, tehát nem jelenthetnek megoldást a változásokra

– közölte a libériai szövetség korábbi elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik