Foci

Zárt kapus lesz a válogatott Feröer elleni meccse

magyar szurkolók (Array)
magyar szurkolók (Array)
Korai és mint kiderült felesleges volt a jegyértékesítés megkezdése a soros Magyarország-Feröer Európa-bajnoki selejtezőre. Az UEFA üres lelátókat akar látni!

Az MLSZ honlapján aránytalanul súlyos döntésnek nevezi az UEFA csütörtöki döntését. Az európai labdarúgó szervezet nem a magyar-román (0-0) Európa-bajnoki selejtező után nem a stadionon kívül balhé miatt büntette meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget, mint rendezőt és a válogatottta, hanem mert a mérkőzés során három esetben rasszista bekiabálásokat dokumentált a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelője.

Íme az UEFA-hoz benyújtott bizonyítékaik:

Igaza van az MLSZ-nek. Ez túlzás. A szövetség mindent elkövetett annak érdekében, hogy megelőzze a bajt. A mérkőzés előtt hetekig kampányolt, sikeresen. A magyar-román “ovis zsúrdélután” volt a bukaresti odavágóhoz képest…

De mivel “névtelen senkik” bejelentést tettek, ezért büntetést kaptunk. Visszaesőnek számítunk, az UEFA nem kegyelmezett. Lakatolt plusz 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott.

A döntés első fokú, az MLSZ jelezte, hogy fellebbez ellene. Kérdés, mi lesz azokkal, akik elővételben már megvették a jegyüket? “Szerda estig 5200 néző vásárolt jegyet Az MLSZ bízik a fellebbezése kedvező elbírálásában, de ha a szövetség és a magyar szurkolók számára mégis negatív lesz a másodfokú ítélet, úgy természetesen senkit nem ér majd anyagi kár” – fogalmazott Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

MLSZ közlemény:

A Magyar Labdarúgó Szövetség túlzónak tartja az UEFA ma meghozott elsőfokú döntését, amelynek értelmében a magyar férfi válogatott következő, Feröer elleni hazai mérkőzését a nézők kizárásával kell megrendeznie.

A döntés árt annak a folyamatnak, amely a magyar stadionokban megkezdődött a szurkolók együttműködésével. Összemossa a szenvedélyes szurkolást az elfogadhatatlan gyűlöletkeltéssel, nem veszi figyelembe a szurkolók elsöprő többségének kimondottan sportszerű viselkedését, és kifejezetten rossz üzenetet küld egy olyan magyar-román mérkőzés után, amelynek általános hangulatáról minden jelenlévő – beleértve a nemzetközi szövetség képviselőit is – pozitív tapasztalatokat szerezhetett.

Az MLSZ az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felhívja a szurkolók figyelmét a sportszerű magatartás fontosságára. Sajnálatos módon korábban több alkalommal is történt olyan szurkolói rendbontás, a magyar csapatot egyértelműen hátrányos helyzetbe hozó viselkedés, amelyek miatt az UEFA egyre súlyosabb büntetéseket szabott ki klubjainkra és a magyar szövetségre. Az MLSZ mindent megtett azért, hogy a két ország sajátos történelmi viszonya miatt kiemelt kockázatú magyar-román mérkőzés előtt minden szurkoló tisztában lehessen azzal, ha a nézőtéren ismét rasszista magatartás lesz, akkor az UEFA – a büntetési listáján automatikusan következő büntetési tétellel – stadionbezárással fogja büntetni Magyarországot.

Az UEFA a mai döntését (a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az európai szövetség) alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat (a FARE felvételei a közlemény alatt megtekinthetők). Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában (amelyet az alábbiakban változtatás nélkül nyilvánosságra hozunk) azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai teltházas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás. Ez a mérkőzés az MLSZ megítélése szerint éppen azt bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni.

A magyar szövetség mindezek alapján az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak.

Az MLSZ mindezek mellett továbbra is folytatja a rasszizmus és a gyűlöletkeltés elleni elkötelezett küzdelmét. A szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben könyörtelenül büntet. Ez a mai döntés tanulságos lehet valamennyi klub számára, amely nem tesz meg mindent a sportszerűtlen megnyilvánulások visszaszorításáért, hogy az európai futball – akár klubcsapatról, akár nemzeti válogatottról van szó – valóban a zéró tolerancia elvét követi a rasszizmussal és a gyűlöletkeltéssel szemben. ”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik