Foci

Padlón van Manchester, Ronaldónál nincs jobb

Kedden, a labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójában először fordult elő, hogy a két manchesteri csapat ugyanazon a napon kapott ki. Cristiano Ronaldo a sorozat első 80 gólos játékosa, edzője szerint nem kérdés, hogy ő a világ legjobbja. Laurent Blanc a 2-0-ra ellenére is húzta a száját a Malmö elleni győzelem után. BL-visszhangok.

A csoport

A Real Madrid minden évben úgy vág neki a Bajnokok Ligájának, hogy meg akarja nyerni a sorozatot. A spanyolok ennek megfelelően már az első csoportmeccsen erődemonstrációt tartottak, a triplázó Cristiano Ronaldo vezérletével 4-0-ra verték az ukrán Sahtar Donyecket – a portugál játékos az első a sorozat történetében, aki elérte a 80 gólos álomhatárt. Az örömbe némi üröm is vegyült, Gareth Bale-t ugyanis izomsérülés miatt le kellett cserélni az első félidőben.

„Nem volt szép meccs, de sok lehetőségünk volt a gólszerzésre. Ismerem Cristiano Ronaldo képességeit, ő a legjobb játékos a világon. Ezt annyiszor fogom elismételni, ahányszor rákérdeznek” – mondta Rafa Benítez.

A csoportrivális Paris Saint-Germain is hozta a kötelezőt, a francia együttes hazai környezetben győzte le 2-0-ra Zlatan Ibrahimovic nevelőklubját, a Malmőt. A hórihorgas svéd játékosnak ehhez gólt sem kellett lőnie – igaz, egy szépségdíjas gólpasszt kiosztott.

„Jó ómen ez az eredmény a szezon kezdetén, nyerni akartunk, ezt végre is hajtottuk. Ugyanakkor egy kicsit csalódott vagyok, legalább egy, vagy akár több gólt is lőhettünk volna még” – húzta kissé a száját Laurent Blanc, a PSG mestere.

Eredmények – A csoport

Paris Saint-Germain (francia) – Malmö (svéd) 2-0 (1-0)
g: Di María (4.), Cavani (61.)

Real Madrid-Sahtar Donyeck (ukrán) 4-0 (1-0)
g: Benzema (30.), C. Ronaldo (55., 63., 81., az első kettőt 11-esből)
kiállítva: Sztyepanyenko (50., Sahtar Donyeck)

B csoport

Ebben a kvartettben született meg a játéknap egyik legnagyobb meglepetése, egyben itt volt a legsúlyosabb sérülés is – ráadásul ugyanazon a mérkőzésen. A manchesteri Luke Shaw kettős lábtörést szenvedett a hollandiai meccsen, amit a United előnyből veszített el a PSV ellen 2-1-re.

„Ez igazi férfimunka volt, mindenki keményen küzdött a másikért. Védekezésben és támadásban is odatettük magunkat. Bíztam a csapatomban, a játékosaim pedig bizonyítottak” – értékelt Phillip Cocu.

„Megvolt az esélyünk, hogy 2-0-ra vezessünk, amivel el is dőlt volna a mérkőzés. Nem tettük, ez lett belőle. Csak magunkat okolhatjuk a vereségért” – mondta Louis van Gaal.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Juan Mata mutatja be, hogy éreznek most a manchesteri játékosok Fotó: Europress Fotóügynökség

A német Wolfsburg lehet az a csapat, amelyik borsot törhet a United orra alá továbbjutásért folytatott küzdelemben, a Farkasok egy felejthető meccsen be is zsebelték a három pontot a CSZKA Moszkva ellen, 1-0 lett a végeredmény.

„Kicsit dühít, hogy nem szereztük meg a második gólunkat, de a győzelem teljesen megérdemelt, mi tettünk érte többet. Minden arról szól, hogy megszerzed-e a három pontot, mi megszereztük és ez a lényeg” – így Dieter Hecking.

Eredmények – B csoport

VfL Wolfsburg (német)-CSZKA Moszkva (orosz) 1-0 (1-0)
g: Draxler (40.)

PSV Eindhoven (holland)-Manchester United (angol) 2-1 (1-1)
g: Moreno (45+2.), Narsingh (57.), illetve Depay (41.)

C csoport

A Galatasaray és az Atlético Madrid mérkőzéséről annyit mondunk: Antoine Griezmann. A francia játékos már a találkozó korai szakaszában duplázott (az első élményszámba ment), ezzel pedig sínre is tette a meccset a spanyolok számára, a győzelmük pedig nem is forgott veszélyben.

„Nagyon fontos egy ilyen sorozatban, hogy megnyerd az első mérkőzésedet. Az előző szezonban vereséggel kezdtünk a BL-ben, utána pedig teperhettünk, hogy meglegyen a továbbjutás. Most azonban megvan az előnyünk” – bölcselkedett Diego Simeone.

Fotó: Europress Fotóügynökség
A pillanat, amikor a riválisnál kezdhetnek aggódni: lendül Griezmann lába Fotó: Europress Fotóügynökség

Történelmi pillanat szemtanúi lehettek a Benfica szurkolói, ellenük debütált ugyanis a sorozatban első kazah csapatként Asztana – a korábban az NB I-ben is játszó Foxival a sorok között. A vendégeknek nem sok örömük lehetett ezen kívül a meccsbe, a luzitánok magabiztosan nyertek 2-0-ra.

„Az Asztana ránk zárt az ajtót, így nehezen találtuk a ritmust. A második félidőben aztán szereztünk két gólt, ezzel megnyertük ezt a nagyon nehéz mérkőzést” – mondta Rui Vitória, a portugálok trénere.

Eredmények – C csoport

Galatasaray (török)-Atlético Madrid (spanyol) 0-2 (0-2)
g: Griezmann (18., 25.)

Benfica (portugál)-Asztana (kazah) 2-0 (0-0)
g: Gaitan (51.), Mitroglu (62.)

D csoport

A sorsolás után egyértelműen ezt a kvartettet kiáltották ki a halálcsoportnak, melyben a négy legerősebb európai bajnokság is képviselteti magát. Így fordulóról fordulóra lesznek majd rangadók, elsőként a Manchester City és a Juventus feszült egymásnak, és a bajnokikon mutatott formát nézve elmondható: vaskos meglepetés, hogy a torinóiak hátrányból fordítva nyertek 2-1-re Angliában.

„Furcsa mérkőzés volt, az igazat megvallva nem érdemeltünk vereséget, mi játszottunk jobban. Hárim kifejezetten nagy helyzetünk is volt, de Gigi Buffon hatalmasakat védett. Mindemellett nagyon pechesek is voltunk, főleg az első gólnál” – kesergett Manuel Pellegrini.

„Az eredményre maximálisan rászolgáltak a játékosaim. Tény, hogy megkaphattuk volna a második gólt is, de Buffon rendkívüli volt, több káprázatos védést is bemutatott 1-0-s állásnál” – mondta Massimiliano Allegri.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Morata szenzációs gólja volt a City veszte Fotó: Europress Fotóügynökség

A csoport másik mérkőzésén a Sevilla – amely három büntetőt is rúghatott – hazai környezetben verte 3-0-ra a Borussia Mönchengladbachot. A közönség egy méretes potyagólt is láthatott.

„Nagy nap ez a szurkolóink számára, mert szenzációs győzelmet arattunk. Mindenképp okot adhat az optimizmusra. Fontos volt, hogy nyerjünk, mégiscsak olyan csoportban vagyunk, ahol a Manchester City és a Juventus is ott van. Az egyik legnehezebb kihívás, hogy a legjobbakkal versengj a Bajnokok Ligájában” – mondta Unai Emery.

Eredmények – D csoport

Manchester City (angol)-Juventus (olasz) 1-2 (0-0)
g: Chiellini (58., öngól), illetve Mandzukic (70.), Morata (81.)

Sevilla (spanyol)-Borussia Mönchengladbach (német) 3-0 (0-0)
g: Gameiro (47., 11-esből), Banega (66., 11-esből), Konoplianka (84.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik