Foci

Rooney a legjobbak egyike, vagy csak túl van sztárolva?

Keresve sem találni jelenleg megosztóbb személyt az angol labdarúgásban Wayne Rooney-nál. A válogatott támadó szombaton, a San Marino otthonában aratott 6-0-s győzelem során értékesített egy büntetőt a 13. percben, ezzel pedig befogta a válogatottsági gólrekorder Sir Bobby Charltont, már ő is 49 találatnál jár címeres mezben.

„Megtisztelő számomra, hogy beállítottam Sir Bobby Charlton rekordját. Arra hajtottam, hogy már most csúcsot döntsek, de kedden is megvan rá a lehetőségem. Márpedig a Wembley Stadionban meglőni az 50. válogatott gólt… De természetesen az a legfontosabb, hogy a csapat nyerjen” – mondta Rooney a lefújás után az ITV-nek.

Természetesen a sajtó és a szurkolók is vele foglalkoznak napok óta, a csapattársak pedig sorra nyilatkozzák le: büszkeség számukra, hogy egy ilyen kiváló játékossal szerepelhetnek ugyanabban az együttesben. Képzelhetjük ezek után mi lesz majd, ha a támadó a kedden, Svájc ellen is eredményes lenne és első angol játékosként érné el az 50 gólos álomhatárt.

Nem csak csodálói vannak, hanem kritikusai is, még Angliában is szép számmal vannak olyanok, akik csak legyintenek Rooney csúcsbeállítása láttán. Szurkolók hada fanyalog amiatt, hogy túlsztárolt és igazán fontos gólt keveset szerzett eddig, ha például Jermaine Defoe több lehetőséget kapott volna, akkor ő is betalál ennyiszer.

Ezek után egy San Marino elleni tizenegyessel érte utol Charltont.

Rooney üstökösként robbant be az angol labdarúgásba, még nem volt 17 éves, amikor bombagóllal vetett véget az Arsenal 30 meccse tartó veretlenségének. Nem csoda, hogy lecsapott rá a Manchester United és az akkori szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson is felfigyelt rá, így mindössze 17 éves és 111 napos volt, amikor a Háromoroszlános csapatban debütált, amivel akkor korrekorder volt. 2003 szeptemberében az első gólját is megszerezte nemzeti színekben a Macedónia elleni Eb-selejtezőn – azóta is ő a legfiatalabb gólszerző az angol válogatott történetében.

A San Marino elleni gólja:

12 év alatt jutott el tehát 49 találatig, ehhez összesen 106 válogatott mérkőzésre volt szüksége. A legtöbbször, 16-szor vb-selejtezőben volt eredményes, barátságos mérkőzésen 14-szer, Eb-selejtezőben pedig 13-szor. Európa-bajnokságon már csak ötször, és jön talán a „legkínosabb” adat: világbajnokságon mindössze egyetlen egyszer, 2014-ben Uruguay ellen.

Tény és való, sok gólt szerzett kiscsapatok elleni selejtezős meccsen (San Marinót eddig ötször keserítette, Andorrának kettőt vágott, Liechtensteinnek pedig egyet, hogy csak a miniállamokat említsük), azonban a jelenlegi fanyalgás minden bizonnyal betudható annak, hogy az angol válogatott évek óta képtelen – az ő mércéjükkel mérve – elfogadható teljesítményt nyújtani a világeseményeken. Nem kizárt, hogy Rooney góljai nélkül még részsikerei sem lennének az angoloknak.

Anglia már biztosan ott lesz a franciaországi Eb-n. Remek alkalom nyílik arra, hogy a válogatott és Wayne Rooney is elhallgattassa a kritikusokat.

Az angol válogatott történetének legeredményesebb játékosai

Bobby Charlton, 49 gól 106 mérkőzésen

Wayne Rooney, 49 gól 106 mérkőzésen

Gary Lineker, 48 gól 80 mérkőzésen

Jimmy Greaves, 44 gól 57 mérkőzésen

Michael Owen, 40 gól 89 mérkőzésen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik