stieber zoltán (Array)
Foci sport

Stieber álomgóljával győzött a válogatott Finnországban

Dárdai Pál együttese egy hajrában szerzett találattal gyűjtötte be mindhárom pontot Helsinkiben, az Európa-bajnoki selejtező hatodik fordulójában.

A találkozót megelőzően Dárdai Pál többször is hangoztatta, hogy győzelemre játszik majd a válogatott Finnországban, mivel a görögök ellen megszerzett pontnak így lenne igazán értéke.

Remekül kezdték a mieink a rangadót, az első játékrész derekán tulajdonképpen kapujához szögeztük a finn csapatot, de Gera fejesénél és Stieber lövésénél is nagy bravúrral tudott hárítani Hradecky.

Fotó: MTI

A folytatásban feljavult a hazai válogatott játéka, bár komolyabb ziccert nem tudtak kialakítani Király kapuja előtt, a szünetre pedig gól nélküli döntetlennel vonulhattak a felek.

A térfélcserét követően egyre veszélyesebben kezdtek futballozni a kék-fehérek, de a magyar csapat védelme remekül állta a sarat és sikerült átvészelni a hullámvölgyet.

Fotó: MTI

A hajrában Dzsudzsák lódult volna meg egy kontrával, de lerántották és szabadrúgással jöhettünk. A Dinamo Moszkva szélső tekerte középre a lasztit, amit felfejeltek a finn bekkek, a lehulló labdát pedig Stieber bombaerővel lőtte a rövid felső sarokba, így megszereztük a vezetést.

A hátralévő percekben nem sikerült reagálni a vendéglátóknak a bekapott gólra, így mindhárom pontot megszereztük Helsinkiben és hét pontra leszakítottuk az északi országot magunktól.

Eredmény – Eb-selejtező, 6. forduló:

Finnország-Magyarország 0-1 (0-0)
Helsinki, Olimpiai Stadion, vezeti: Jug (szlovén)

Finnország: Lukas Hradecky – Kari Arkivuo, Markus Halsti, Niclas Moisander, Jukka Raitala – Sakari Mattila (Pohjanpalo, 85.), Tim Sparv, Perparim Hetemaj – Kasper Hämäläinen, Roman Eremenko – Teemu Pukki (Riski, a szünetben)

Magyarország: Király Gábor – Fiola Attila, Lang Ádám, Juhász Roland, Kádár Tamás – Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs (Simon Ádám, 87.) – Priskin Tamás (Németh Krisztián, a szünetben), Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 77.)

Gólszerző: Stieber (82.)

Sárga lap: Riski (55.), Sparv (80.), Halsti (81.) illetve Lang (56.), Gera (64.), Juhász (81.), Dzsudzsák (81.), Stieber (83.)

2. FÉLIDŐ

93. PERC: VÉGE! GYŐZTÜNK ÉS EZZEL SZINTE BIZTOSAN LEGALÁBB A PÓTSELEJTEZŐT ÉRŐ HARMADIK HELYEN VÉGZÜNK.

90. PERC: Három perc a ráadás, ennyit kell még kihúznunk.

89. PERC: Pohjanpalo fejese hagyja el a pályát az alapvonalon.

87. PERC: Utolsó cserelehetőségét is kihasználja a magyar kapitány, Simon kap pár percet Dzsudzsák helyén.

86. PERC: Juhász bólintott a kapu fölé, de a játékvezető támaszkodásért amúgy is lefújta az esetet.

85. PERC: Pohjanpalo folytatja Mattila helyén.

83. PERC: Stiebernek is van már sárgája, túlzott gólörömért.

82. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! Dzsudzsák beadását fejeltél fel a levegőbe, Stieber pedig kapásból bombázott a léc alá. VEZETÜNK! 0-1.

81. PERC: Halsti vágta fel a meginduló Dzsudzsákot, előbbi megmozdulásáért, utóbbi reklamálásért kapott sárgát, majd Juhászt is figyelmezteti a lappal a spori.

80. PERC: Sparvé a második finn sárga.

78. PERC: Nagy kavarodás után Kádár tüzelhetett jó tíz méterről, de célt tévesztett.

77. PERC: Ismét cserél Dárdai Pál: Szalai le, Nikolics be.

74. PERC: Raitala ballábas létére lőtt jobbal, de Királynak nem kellett közbeavatkoznia.

70. PERC: Dzsudzsák húzott el a szélen, majd tekert kiválóan középre, Szalai pedig teljesen üresen stukkolt a kapus ölébe. Kár érte.

69. PERC: Tőzsér rúgta ki a labdát a stadionból Dzsudzsák szöglete után.

66. PERC: Ezt pedig megúsztuk: Hetemaj az ötösön fejelt Juhász mellől, de nem találta el a ketrecet.

65. PERC: Hatalmas bravúr! Király védte nagyszerűen Eremenko löketét.

64. PERC: Gera is besárgul, így ő kihagyja a románok elleni találkozót…

63. PERC: Egyértelműen feljavultak a finnek, egyre többet veszélyeztetnek a kapunknál.

60. PERC: Mattila kanyarintását Király húzza le a magasból.

58. PERC: Sorra érkeztek a finn beadások, de a mieink hátsó négyese tökéletesen állta a sarat.

56. PERC: Lang veszített labdát a magyar térfélen, majd rántotta le ellenfelét, neki is felmutatja a bíró a figyelmeztető lapocskát.

55. PERC: Riski pakolt oda Fiolának, és megkapja a meccs első sárga lapját. “Büntessük góllal” – mondta humorosan Hajdú B. István, a Duna Tv kommentátora.

53. PERC: Gera vállalkozott lövésre, de csúnyán lecsúszott a lábáról a gömb.

52. PERC: Mekkora ziccer! Németh kapott remek kiugratást, majd emelte át a rárontó kapust, Halsti azonban még éppen a gólvonal elől kivágta a labdát.

49. PERC: Sok a pontatlanság a játékrész elején mindkét oldalon.

46. PERC: Mindkét csapat cserélt a szünetben, a finneknél Pukki helyére Riski állt be, nálunk Priskint Németh váltotta.

1. FÉLIDŐ

45. PERC: A játékvezető egy másodpercet sem hosszabbít, egy félidőnyi játék után gól nélküli döntetlen az állás.

42. PERC: Eremenko nyújtott lábbal csúszott rá Kádár lábára, de ő is megúszta sárga lap nélkül.

40. PERC: Mattila emelésébe Kádár bólintott bele, a labda pedig a kiinduló Király felett kis híján a kapunkban kötött ki. Szöglet lett a vége.

37. PERC: Arkivuo rántotta le Szalait az ötös vonalánál, de kirúgással folytatódik a játék.

36. PERC: Hetemaj rúgott oda egy jókorát Szalainak, de elmaradt a sárga.

33. PERC: Dzsudzsák próbálkozott egy pattanás után, bombáját Hradecky magabiztosan ölelte magához.

31. PERC: Eremenko lapos beadása zúgott el Király kapuja előtt.

29. PERC: Valamivel kiegyenlítettebb játék folyik a játéktéren az elmúlt percekben, többet merészkednek már előre a finnek is.

24. PERC: Először alakított ki komolyabb veszélt kapunk előtt a finn alakulat, de szerencsére Hetemaj pontatlanul passzolt a döntő pillanatban.

21. PERC: Szalai dobta fel magát a 16-os előterében, de a spori továbbot int.

18. PERC: Ismét Dzsudzsák, ezúttal egy szabadrúgást vágott bele a sorfalba.

16. PERC: Dzsudzsák lövésre tette vissza a sarokrúgást, de Stieber nem talált kaput kapásból.

15. PERC: Az elmúlt percekben visszaesett a tempó, de többnyire mi járatjuk a bőrt.

11. PERC: Kiválóan kezdte a rangadót a Dárdai-csapat, az ellenfél lényegében még egy akciót sem tudott vezetni.

8. PERC: Elképesztő mi maradt most ki a finn kapunál! Dzsudzsák szöglete után előbb Gera, majd Stieber lövését védte óriási bravúrral a hazai hálóőr. Ráadásul egy bekk kézzel ért a játékszerbe a büntetőterületen belül, a játékvezető sípja viszont néma maradt.

7. PERC: Gera a 16-os vonaláról stukkolt kapura, Hradeckynek pedig nagyot kellett nyújtózkodnia, hogy elérje a lasztit.

6. PERC: Gera követte el az első magyar szabálytalanságot a félpályánál.

5. PERC: A miénk volt a meccs első szöglete, de simán felszabadítottak a vendéglátók.

4. PERC: Dzsudzsák szabadrúgását csúsztatja ki egy finn bekk a hosszú oldalon.

1. PERC: A finnek kezdték a találkozót.

A legfontosabb tudnivalók

Előzetes: Siker esetén Magyarország négy körrel a kvalifikációs sorozat vége előtt legalább ötpontos előnyre tenne szert a negyedik helyezettel szemben, továbbá versenyben maradna a románokkal és az északírekkel az automatikus kijutást jelentő első két helyért.

Amennyiben a magyarok győznek szombaton Helsinkiben, akkor a jelenleg negyedik finneket hét pontra leszakítják és a görögök esetleges feröeri sikerükkel is hatpontos hátrányban maradnának. Ha a szigetországiak ismét meglepik a tavalyi vb-n nyolcaddöntős görög együttest, akkor ők öt pontra lennének a magyar válogatottól.

A magyarokat öt, illetve négy ponttal megelőző románok és északírek éppen egymással találkoznak Belfastban, így ha Dzsudzsák Balázsék győznek, a vesztest vagy döntetlen esetén mindkét riválist megközelítik. Mivel a magyarok ősszel még mindkét válogatottal összecsapnak, így azok a meccsek igazi ki-ki rangadók lehetnének az automatikus részvételt jelentő pozíciókért.

Ha a Dárdai-csapat döntetlent ér el Helsinkiben, akkor jelentősen nem sikerül közelebb kerülnie az előtte álló vetélytársakhoz, viszont a harmadik helyen maradna a négypontos előny a finnekkel és – vélhetően – a görögökkel szemben. Dárdai szerint ez esetben a görögök veszélyesek lehetnek még, tekintve, hogy az utolsó fordulóban Magyarország Athénba látogat majd.

A magyarok vereségükkel is megőriznék a harmadik helyüket, de előnyük egyetlen pontra olvadna a finnekkel szemben, illetve jelentősen csökkenne az esélyük az első két hely megszerzésére.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.