Foci

Foci-vb: elhalasztják a 2026-os helyszínválasztást

A 2018-es és 2022-es labdarúgó világbajnokság kijelölése miatt kirobbant korrupciós botrány miatt döntött így a FIFA.

A 2026-os labdarúgó világbajnokság helyszínválasztására eredendően 2017-ben, Kuala Lumpurban került volna sor. A szakértők az Egyesült Államokat tartják az egyik lehetséges befutónak, de Kanada, Mexikó és Kolumbia is erős érdeklődést mutatott eddig a rendezés iránt.

Ausztrália és Kína azért nem támogatható, mert az egymást követő világbajnokságon nem lehet ugyanannak a konföderációnak a tagja, márpedi mindkét ország szövetsége tagja az Ázsiai Labdarúgó-szövetség alá tartozik, épp mint a 2022-es házigazda, Katar – számol be vezető hírében a BBC.

Előzmények:

Sepp Blattert, a 79 éves svájci sportvezetőt május végén választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott.

A tisztújító kongresszus kezdete előtt két nappal hat FIFA-tisztségviselőt tartóztatott le a svájci rendőrség, majd összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. 

 

Múlt szerdán jelentette be a svájci ügyészség azt is, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Blatter csak azt követően mondott le, hogy kiderült, Jérome Valcke, a FIFA főtitkára is részese volt olyan átutalásoknak, amelyeknek közük lehetett a labdarúgó-vb helyszínének eldöntéséhez.

A Blatter távozásáról szóló bejelentést pozitív lépésnek nevezték a vb olyan támogatói, mint a Coca-Cola Co., a Visa Inc, az Adidas AG és az Anheuser-Busch InBev SA. A szponzorok ugyanakkor jelezték, hogy többet várnak a FIFA-tól a korrupciós botrány tisztázása érdekében.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik