noi-foci(960x640).jpg (női foci)
Foci

Az MLSZ megtartotta a női foci napját

A női labdarúgás napján az NSZK elleni első válogatott meccsre emlékeztek

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerdán rendezi meg a női labdarúgás napját, melynek keretében köszöntötte a Német Szövetségi Köztársaság csapatát éppen 30 éve 1-0-ra legyőző első női válogatott tagjait.
    
A Telkiben rendezett sajtóeseményen Török Gábor, a szövetség női bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon hosszú évtizedekig méltatlan helyzetben volt a női futball, pedig annak támogatása, segítése szerinte elemi érdeke a magyar labdarúgásnak.
    
“Fontos cél, hogy a nők ne szenvedjenek hátrányt a labdarúgásban, mint ahogy az élet más területein sem. Mindez nem csupán miattuk, hanem a férfiak futballja miatt is fontos. Ugyanis, ha nincsenek nők, akik fociznak, akkor nem lesznek olyan anyukák, akik elengedik gyermekeiket futballozni, nem lesznek olyan barátnők, akik elkísérik párjukat a meccsekre” – érvelt Török Gábor, hozzátéve, hogy az MLSZ éppen ezért 2-3 éve elindította a női szakág fejlesztési programját.


 Fotó: MLSZ.hu

Szerinte az elsődleges feladat a szakág megismertetése az emberekkel, hogy tudják, létezik női labdarúgás, s ne legyen furcsa senki számára sem, ha a lányok ezt a sportágat akarják választani, majd ezt követően jöhet a tömegbázis növelése. Hangsúlyozta, ez a folyamat már megkezdődött, a televízióban, újságokban folyamatosan lehet találkozni női focival. Hozzátette, hogy a körülmények javítása mellett a legnagyobb lökést természetesen az adhatná, ha a válogatott kiugró eredményt tudna elérni.
    
Ezzel kapcsolatban Markó Edina szövetségi kapitány jelezte: keményen dolgoznak azért, hogy kihozzák a játékosokból a maximumot. Elmondása szerint jelenleg még nagyon szűk a merítési lehetőség, éppen ezért fokról fokra tud javulni az együttes, de arra még nem képes, hogy nagyobbat ugorjon. Ő is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban rengeteget javultak a körülményeik, de idő kell ahhoz, hogy komolyabb bázis alakuljon ki itthon.

Lovász Gyöngyi, az NSZK elleni győztes csapat tagja a 30 éve játszott mérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy óriási élmény volt számára, és örök emlékként őriz egy heget a lábán, amit a találkozón szerzett.

“Csoda volt, hogy akkor győzni tudtunk, de olyan elképesztő akarattal és egységesen léptünk pályára, hogy sikerült” – mondta az MLSZ női bizottságának tagja, aki szerint az akkori körülmények összehasonlíthatatlanul rosszabbak voltak a maiaknál. Harminc éve ugyanis alig volt néhány csapat, ám úgy véli, akkor talán nagyobb lelkesedéssel és jobb szellemiségben játszottak, mint manapság.

A 21-szeres válogatott Lovász Gyöngyi háromszor volt ezüstérmes a Bundesligában, s kétszer nyert Német Kupát. Elmondta, nagyon szeretné megérni, hogy egyszer Magyarországon is 60 ezer ember előtt rendezzenek női meccset, mint amennyi előtt ő játszhatott Berlinben.

Ajánlott videó