Foci

Borkai: közpénzt nem költünk a profi futballra

borkai zsolt (borkai zsolt)
borkai zsolt (borkai zsolt)

Győr polgármestere szerint a város kész nagyobb szerepet vállalni a nehéz helyzetbe került Győri ETO FC-nél, de ez csak az utánpótlás működtetésére, valamint a sportlétesítményekre vonatkozik. Az NB1-es csapatnál csak katalizátor szerepet vállalhat a város.

A kisalfold.hu arról számolt be, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját is betöltő Borkai Zsolt hétfőn egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy sem a magyar állam, sem a győri önkormányzat nem szállhat be a profi futball finanszírozásába, ergo az első csapat működtetése nem történhet közpénzből, csak és kizárólag szponzorok támogatásából.

 Borkai Zsolt polgármester nem költ közpénzt a profi futballra
Fotó: MTI 

“Közpénzt nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, így elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért” – idézte a honlap Borkait.

A városvezető elmondta, a város és személy szerint ő is egyfajta katalizátorszerepet szeretne betölteni a helyzet megoldásában. “Ki kell vennünk a részünket a szervezésből, az egyeztetésekből. , de másként állnak hozzá a nagy, erős cégek a bajban lévő ETO-hoz, ha az önkormányzat is ott van mögötte. Nem szeretném, ha szellemvárosként működne az ETO Park a jövőben, de el kell mondjam, nem egyszerű a helyzet” – fogalmazott Győr polgármestere.

A csapatot működtető kft. rendelkezik ugyan az NB I-es induláshoz szükséges licencjoggal, ugyanakkor jelentős tartozása is van. Egy esetleges új szponzor tehát a tartozásokat szintén megörökölné. A blikk.hu által megkérdezett szakértő szerint ha a szezon végéig kihúzza is, utána szétesik az ETO, szétszélednek a játékosok. A jelenlegi helyzet nem fenntartható, módosítani kell a futó szerződéseket, húzóemberek távozhatnak, mert a riválisok kihasználják a győriek szorult helyzetét, áron alul szerezhetik meg a legjobbakat Szabados Gábor sportközgazdász szerint.

A lap eljátszott a gondolattal, hogy értékesíteni lehetne a piacképes labdarúgókat. A mértékadó transfermarkt.com szerint kilenc millió euró a keret összértéke, de például Rudolf Gergely 900 ezer , Luis Ibánez 750 ezer, Priskin Tamás, Pátkai Máté, Njongo Priso, Dan Bucsa egyaránt 700 ezer eurót ér.

 Tarsoly Csaba beszédet tartott vasárnap a labdarúgóknak
Fotó: youtube.com

Más kérdés, hogy ha a klub csődöt jelent, és vagy a munkavállaló nem kapja meg a fizetését, azonnal szerződést bonthat és szabadon igazolhatóvá válik. Az üzleti élet meg már csak olyan, hogy azért az “áruért”, ami belátható időn belül ingyen is megszerezhető, nem igazán szoktak fizetni…

Tarsoly Csaba, a Questor csoport tulajdonosa vasárnap meglátogatta a győri labdarúgókat és elmondta, azért kértek csődvédelmet az Győri ETO FC Kft. számára, hogy 120 napjuk legyen a menekülésre. Személyesen ő maga és a cégcsoport minden munkatársa azon dolgozik, hogy a Quaestor csoport minél előbb kilábaljon ebből a nehéz helyzetből. Hozzátette, a csődvédelemre azért volt szükség, hogy az elkövetkező 120 napban megoldást találjanak a klub és a létesítmények további működésére.

Mint ismert, a Quaestor-botrány miatt biztosan csökkenteni kell a Győri ETO költségvetését, a cégcsoport ugyanis 85 százalékban finanszírozza a klub működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik