Foci

Ezért toporog egy helyben a magyar foci

Budapest Honvéd (budapest honvéd, )
Budapest Honvéd (budapest honvéd, )

38 légiós érkezett az NB I-es csapatokhoz a téli átigazolási időszakban. Harmincnyolc.

December 7-én a Debrecen-MTK rangadóval ért véget az OTP Bank Liga őszi szezonja, januártól pedig már gőzerővel készülnek a csapatok a folytatásra. Helyzetük nem egyszerű, mert  hazánkban a téli szünet szinte hosszabb, mint a nyári. Akár két miniszezonról is beszélhetünk, ugyanis az európai bevett szokástól eltérően jóval nagyobb a kihagyás a két etap között. És ez idő alatt az élvonalbeli csapatok zöménél szinte teljesen átalakult a játékoskeret. 

Kirívó példa a Budapest Honvéd, ahol szinte alig-alig maradt labdarúgó, a távozók helyét pedig új arcok tömkelege vette át télen.

A Nyíregyháza Paks elleni, őszről tavaszra halasztott mérkőzésén a Szpariban csak azok a játékosok léphettek pályára, akik már tavaly a klubhoz tartoztak. Tisztelet a kivételnek, mindent elmond a magyar csapatok átigazolási politikájáról, hogy Mátyus János 14 fős kerettel tudott így elutazni az összecsapásra, a kezdőben pedig az az Ovsijenko kezdett csatárposzton, aki kapus.

Magyarországon az átigazolási időszak január 26-án kezdődött, és február 23-án éjfélig tartott. Szűk egy hónap alatt olyan szinten kicserélődtek a játékoskeretek, hogy egy-egy csapatra rá sem lehet ismerni. És ami még elkeserítőbb, hogy több mint három csapatnyi légiós jött Magyarországra.

 Fotó: MTI

Külföldi játékosokból a Honvédhez érkezett a legtöbb a télen. Szám szerint kilenc légióssal erősített a kispesti klub, igaz, nyolc idegen távozott is a gárdától. Hemingway együttesét egyaránt 5-5 légiós szerződtetésével a Pécs, a Nyíregyháza és a Győr követi. Kiemelendő, hogy a Debrecen, a Puskás Akadémia, az MTK és a Paks csapatai nem erősítettek külhonból.

Ilyenkor vetődik fel az emberben a kérdés: minek ide utánpótlás, ha az NB I-ben szereplő kluboknál inkább a légiósokhoz nyúlnak? Tavasszal 38 új arccal biztosan találkozunk majd az élvonalbeli meccseken, akik nem magyar nemzetiségűek.

Pedig kizárt dolog, hogy nincsenek olyan tehetségek hazánkban, akik megállnák a helyüket a legmagasabb osztályban, legyen szó bármelyik csapatról. 

Nem lebecsülve a szerb Radnicki Nistől a Honvédhoz pártoló Bratiszlav Punosevac, vagy a Thaiföldről Pápára érkező Yannick Mbengono képességeit sem, de közel sem biztos, hogy a próbajátékon jól muzsikáló futballisták bármiben is jobbak lennének a mi fiataljainknál. Még ha Del Piero jött volna, hisz erről is volt szó…

Nyilván sok csapatnál próbálják beépíteni az utánpótlás korú labdarúgókat bevetni a felnőtt mezőnyben is, de amíg a gyakorlatilag középkategóriás légiósok elszívják a levegőt az ifik elől, sok jóra ne számítsunk.

Az NB I-be télen érkező légiósok (az nso.hu alapján)

DÉLSZLÁVOK (DÉL-EURÓPAIAK) (17): Vladica Brdarovszki – Győr (macedón, Peliszter – Macedónia), Milos Krsztics – DVTK (szerb, Nea Szalamisz – Ciprus, szabadon igazolható volt), Bratiszlav Punosevac – Bp. Honvéd (szerb, Radnicski Nis – Szerbia), Josip Elez – Bp. Honvéd (horvát, Lazio – Olaszország), Mirko Ivanovszki – Videoton (macedón, CFR Cluj – Románia), Safet Jahic – Dunaújváros (szlovén, Kaposvár),  Mihael Kovacevic – Nyíregyháza (svájci, szabadon igazolható volt, legutóbb Beroe Sztara Zagora – Bulgária), Dimitar Makriev – PMFC (bolgár, szabadon igazolható volt – legutóbb South China, Hongkong), Branko Ojdanic – PMFC (bosnyák-horvát, szabadon igazolható volt), Branko Pauljevics – PMFC (szerb, Partizan – Szerbia), Mario Tadejevic – PMFC (horvát, szabadon igazolható volt), Mihailo Perovics – Újpest (montenegrói, Buducsnoszt Podgorica – Montenegró), Joszip Projics – Bp. Honvéd (szerb, Levadiakosz – Görögország), Sztefan Radoja – KTE (szerb, FK Bacska Palanka – Szerbia, szabadon igazolható volt), Nebojsa Szkopljak – KTE (szerb, Proleter Novi Szad – Szerbia), Miroslav Stevanovic – Győri ETO (bosnyák, szabadon igazolható volt), Ivor Weitzer– PMFC (horvát, NK Zadar – Horvátország)

DÉL- ÉS KÖZÉP-AMERIKAIAK (6):  John Jairo Palacios – Bp. Honvéd (kolumbiai, Alianza Huánuco – Peru), David Izazola – Bp. Honvéd (mexikói, Pumas UNAM – Mexikó), Jesús Meza – Bp. Honvéd (venezuelai, Olympiakosz Volosz – Görögország, szabadon igazolható) Lucas Ontivero – Bp. Honvéd (argentin, Galatasaray – Törökország), Cristian Ramírez – FTC (ecuadori, Fortuna Düsseldorf – Németország), Luis Ibánez – Győri ETO (argentin-horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország)

KELET-EURÓPAIAK (4): Zurab Arziani – Nyíregyháza (grúz, Szahalin Juzsno-Szahalinszk – Oroszország), Laurentiu Branescu – Haladás (román, a Juventus és a Virtus Lanciano közös tulajdona – Olaszország), Dan Bucsa – Győri ETO (román, Universitatea Cluj – Románia, szabadon igazolható volt), Dato Darcimelija – Nyíregyháza (grúz, FK Szevasztopol II – Ukrajna)

AFRIKAIAK (4): Francis Koné – Honvéd (togói-elefántcsontparti, szabadon igazolható), Njongo Priso – Győri ETO (kameruni, szabadon igazolható, legutóbb Petrolul Ploiesti – Románia), Mouhamadou Seye – Lombard (szenegáli-szlovák, Dukla Banská Bystrica – Szlovákia), Yannick Mbengono – Lombard (kameruni, Krabi FC – Thaiföld)

NYUGAT-EURÓPAIAK (3): Rémi Maréval – Videoton (francia, Maccabi Tel-Aviv – Izrael), Jean-Pierre Morgan – Bp. Honvéd (francia, Béziers – Franciaország), Davide Petrucci – Haladás (olasz, CFR Cluj – Románia)

KÖZÉP-EURÓPAIAK (3): Juraj Halenár – Nyíregyháza (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia) Hudák Dávid – Újpest (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Igor Zofcák – Nyíregyháza (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia)

ÉSZAK-EURÓPAIAK (1): Deniss Ivanovs – Nyíregyháza (lett, FK Liepaja – Lettország)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik