Foci

Végleg eldőlt: Barcelona kizárva

Luis Enrique (luis enrique, )
Luis Enrique (luis enrique, )

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a katalán klub fellebbezését a FIFA-döntés ellenében, így 2016-ig nem kell játékosvásárláson gondolkozzon Luis Enrique vezetőedző.

„A FIFA 2014. augusztus 19-i döntésében két átigazolási időszakból kizárta a spanyol klubot, 450 000 svájci frankra megbírságolta, valamint hivatalos megrovásban részesítette, mivel több ízben megsértette a fiatalkorú játékosok regisztrációjára vonatkozó szabályokat. A CAS-hoz eljuttatott beadványban az FC Barcelona a FIFA-döntés annullálását kérte. A felek megegyeztek a követendő eljárásban, a meghallgatást 2014. december 5-én tartották meg. A CAS különbizottsága vizsgálata során úgy találta, hogy a Barcelona valóban megsértette a fiatalkorú, akadémista futballistákra és regisztrációjukra vonatkozó szabályzatot, tehát a FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontját. Ezért a FIFA határozata megerősítést nyer, a szankciók életben maradnak. A testületnek még az átigazolási időszak kezdete előtt meg kellett hoznia határozatát, így a teljes bírósági döntést és indoklást későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra” – szól a határozat.

A FIFA áprilisban büntette meg az FC Barcelonát, mert kiderült, a klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos átigazolásakor is vétett a szabályok ellen. Az egyesület a FIFA mellett a spanyol szövetséget is megbüntette 500 ezer svájci frankra. A CAS döntésére a FIFA elutasítottó határozata után került sor és azért az év végi bejelentés, mert január 1-ével indul a téli átigazolási szezon.

Így a Barcelona eladni eladhat játékosokat, de vásárolnia tilos. Ezzel legalább eleget tesznek az UEFA Fair Play szellemének és pozitív lesz a vétel-eladás szaldójuk…

Ugyanakkor az ítélet után a klub azonnal tiltakozott. Közleményükben kifejtik többek közt, hogy nyilvánvalóvá tették a FIFA fegyelmi bizottsága, a fellebbviteli bizottság és a CAS előtt is, hogy teljes mértékben támogatják a fiatalkorúak védelmét, és gondoskodik a fejlődésükről és a képzésükről és a hibák, amelyeket elkövethettek és amelyekkel kapcsolatban határoztak a döntéshozók, minden esetben adminisztratív okokból történtek, és nagyrészt a FIFA és a spanyol jog szabályai közti különbségek miatt fordulhattak elő.

Mindezekért az FC Barcelona teljesen aránytalannak tartja a szankciót, amely túlzott büntetés a klubnak az ügy körülményei és történései figyelembe vétele mellett.

A Barcelona jogászai a CAS döntésének jogi dokumentumai megérkezét követően folytatják az akták tanulmányozását, és mérlegelik a további jogi lépések lehetőségeit, többek között a fellebbezést a Svájci Szövetségi Bíróságnál.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik