Foci

Már a megyéspüspök is stadiont épít

A sportcélra fordítható társaságiadó-kedvezményekből építene stadiont a Szeged-Csanádi egyházmegye.

Nem felújítanák a régit, hanem lényegét tekintve új helyen, teljesen új stadiont építenének Szegeden, annak ellenére, hogy a városnak a másod és a harmadosztály határán ingázó csapata van csupán egyelőre – számolt be a hvg.hu. Az építkezés még az idén elkezdődhet, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség tavaly nyáron elfogadta a Szeged-Csanádi egyházmegye tulajdonában lévő Szeged 2011 labdarúgó csapatot működtető Kft. terveit, és első ütemben 695 millió forintot jóvá is hagyott a megvalósításra. Mivel időközben az állam kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet – akárcsak az MTK esetében – , így gyakorlatilag szinte minden adminisztratív akadály elhárult a munka megkezdése elől.

Sőt, a város baloldali többségű vezetése sem gördít akadályt a kivitelezés elé, mivel az eredeti önkormányzati tulajdonú SZEOL-pálya helyett a Szeged-Csanádi egyházmegye tulajdonában lévő egykori Napfény Kemping területén épülne a stadion. Botka László polgármester szerint a városnak egy fillérjébe sem kerül mindez, így nincs is miért gátolni a majd 2,5 milliárdos beruházást.

 
Kiss-Rigó László boldogan mutatja a terveket
Forrás: delmagyar.hu 

Hogy miért vált ki időről időre megrökönyödést, ha az egyházmegye futballklubot működtet, az a megyéspüspök nem igazán érti. “A futball az ifjúság nevelésének, a közösség építésének nagyon jó eszköze, a sportnak kitüntetett szerepe van a személyiség alakításában is – így az egyháznak ebben szerinte mindenképpen van feladata. Az, hogy a magyarországi futballklubok működése többnyire átláthatatlan és zavaros, és nem kifejezetten karitatív, arra csak azt tudom mondani, hogy a Szeged 2011 ebben kivétel. Mi minta vagyunk az átláthatóság tekintetében, csakúgy, mint a gyulai Grosics Akadémia, amelyet teljesen önállóan hoztunk létre” – válaszolta a hvg.hu érdeklődésére Kiss-Rigó László megyéspüspök.

A stadiont a lap feltételezése szerint minden bizonnyal Garancsi István újonnan megszerzett cége a Frad-pályát is építő Market Zrt. húzná fel, mivel a Videoton tulajdonosa a Szeged-Csanádi egyházmegye gazdasági tanácsának tagja.

Püspökfutball:

2010 óta érdekelt Kiss-Rigó Lászlómegyéspüspök a szegedi futballban. Ekkor alapították meg a KITE-Szegedet, amelyet a Profi Futball Kft. működtetett, amely egyik tulajdonosa személyesen ő volt. A szegedi futball évek óta vegetál, az első két osztályban nem szerepelnek a csapatai, jobbára csak utánpótlás szinten érnek el apró sikereket.

2011-ben aztán a KITE-Szeged fuzionált a makói NB II-es csapattal, így Szeged 2011 néven már az NB II-ben léphetett pályára az új klub, s az ezt működtető gazdasági társaság tulajdonosa a Szeged-Csanádi egyházmegye lett.

A “pénzen vett” másodosztályból azonnal kiestek, majd idén májusban úgy jutott fel újra az NB II-be, hogy ugyan csak az ezüstérmet szerezték meg a harmadik vonalban, de mivel a csoportban előttük végző Létavértes nem nyújtotta be határidőig az NB II-es licenckérelmet, az ezüstérmes Szeged 2011 küzdhetett a többi csoport második helyezettjeivel a feljutásért. A csapat jelenleg 6. az NB2-ben.

Kiss-Rigó László a megyei labdarúgóéletben is aktív: a püspök a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség tiszteletbeli elnöke, mi több, bábáskodása mellett alapították Gyulán a Grosics Katolikus Labdarúgó Akadémiát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik