Foci

Európa legszigorúbb szabályozását vezeti be az MLSZ

Vagi-Marton(960x640).jpg (vági márton, csányi sándor, )
Vagi-Marton(960x640).jpg (vági márton, csányi sándor, )

A Magyar Labdarúgó Szövetség a háttér rendbetétele után végre belenyúl a fociba is. Nem kicsit, nagyon. Legalábbis ez derül ki Vági Márton főtitkár sport televízióban elhangzó mondataiból.

A magyar és a fiatal játékosok szerepeltetését is szabályozhatja az MLSZ a közeljövőben – derült ki a Grund felsőfokon dokumentumfilmhez kapcsolódó Sportgazdaság extra szeptember 23-i adásából, amelynekVági Márton, az MLSZ főtitkára, dr. Szabó Tamás, az MLSZ akadémiai audit projektvezetője és Juhász Roland, a Videoton válogatott védője volt a vendége.

Belgiummal példálózott a műsor, ahol erős szövetségi ráhatás is kellett az utánpótlás-nevelés felvirágoztatásához, a sportág “váltóinak” átállításához. A jó értelemben vett diktatúra a német, az osztrák és a svájci szövetségnél is meg volt, ezek az országok ennek és a 2000-es évek eleje óta tartó központi sportágfejlesztő irányvonalak meghatározásának és betartásának köszönhetik látványos előrelépésüket.

Vági Márton (jobbra) és Csányi Sándor elnök kellőképpen eltökélt a sportág átfogó reformját illetően
Fotó: MTI 

Vági Márton, a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára a hazai helyzetet így vázolta a műsorban: „A szövetség dolga, hogy feltételrendszert teremtsen, mert a magyar labdarúgásnak nincs akkora jövedelem-termelő képessége, hogy az utánpótlás nonprofit feladatait ellássa. A szövetség akkor tud feltételeket támasztani a központból, ha rendelkezik tapasztalattal arról, hogyan kell akadémiát működtetni. Sokat kell tanulnunk. Nem elég, hogy kimegyünk külföldi akadémiákra vagy ilyen filmeken nevelődünk. Be kell fogadni a tudást, tudásimportra van szükség.”

A főtitkár elmondta, az akadémiákat gazdasági társaságok működtetik, ugyanakkor az állam többet ad a működéshez, mint a tulajdonosi kör, így az MLSZ vagy az állam jogosan támaszthat feltételeket. 

„A klubok és a szövetség vezetői valószínűleg az idén ősszel megállapodnak, és akkor meghirdetjük, hogy 2017-ig fokozatosan bevezetünk egy új rendszert. Vélhetően Európában nálunk lesz a legszigorúbb az arány a magyarok és a külföldiek, illetve a fiatalok vonatkozásában. Azt például kijelenthetjük, hogy a 2016–2017-es szezontól kezdve kötelező legalább egy 18 éves játékos szerepeltetése. Sajnos azért tudjuk mindezt megtenni, mert ezen az úton mi vagyunk az egyik legjobban lemaradva… A háttér, a kultúra, a magyar futballban szét lett verve, hagytuk, hogy az elmúlt 25 évben széthordják, amit magyar labdarúgásnak hívtak. 5-8-10 éve mindenki azt csinálta, amit akart. Semmiféle hosszú távú elgondolás sem volt. A generációváltáshoz rövid távon igenis el kell szenvedni veszteségeket…” – jelentette ki az MLSZ főtitkára.

Mi csak annyit teszünk hozzá: végre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik