Foci

“Pintér minden szinten megbukott”

A sport24 két egykori szövetségi kapitány véleményét kérte ki Pintér Attila menesztését és Dárdai Pál ideiglenes kinevezését illetően. Nem udvariaskodtak.

Gellei Imre a témakörben már oly sokat emlegetett MLSZ szakmai bizottságának a vezetője. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Pintér kinevezésénél nem kérte ki az MLSZ elnöksége a véleményüket, míg a menesztése előtt igen.

A 64 éves szakember kis híján kivezette 2003-ban a 2004-es Európa-bajnokságra a válogatottat, az utolsó előtti meccsen, a lettországi vereségen buktunk el. Gellei szerint az MLSZ vezetése világosan megfogalmazta a válogatott számára a célt, a kijutást a 2016-os Európa-bajnokságra, és ehhez a feladathoz jelöli ki a megfelelő személyeket is.

 

“Bár Pintér Attila szakmai felkészültsége magyar bajnok edzőként megkérdőjelezhetetlen volt, mégsem sikerült elfogadtatnia magát sem a szurkolók, sem a játékosok, sem a média szintjén. 36 játékost próbált ki a négy felkészülési meccsén, ami Balogh Balázs újoncként való mély vízbe dobásával 37-re bővült az északírek ellen. A kezdőben öt olyan játékost jelölt, akik nem szerepeltek egyik felkészülési meccsen sem. Összességében túl sok labdarúgó fordult meg a keret környékén ahhoz, hogy kialakulhasson a rendkívül fontos csapategység – összegezte Gellei a kézzelfogható szakmai kritikákat.

Arra a kérdésre, hogy a szakmai bizottság mit javasolt jelen esetben az elnökségnek, a 23 meccsén 7 győzelmet, 5 döntetlent és 11 vereséget felmutató egykori kapitány úgy fogalmazott, a szakmai bizottság nem javasolt sem felmentést, sem megerősítést, csak a tényeket tette le az asztalra. “Azt elmondhatom, megosztottak voltunk a kérdést illetően. Ami Dárdai Pali kinevezését illeti. Vezéregyéniség volt a pályán és azon kívül is, ő képes lehet arra, hogy ebben a krízishelyzetben kapocsként fogja össze és egy irányba terelje az érdekelteket.”

 

Várhidi Pétert az MLSZ Kisteleki érája alatt nevezték ki 2006 őszén. Az akkori MLSZ-vezetés a fiatalítás mellett tört lándzsát. Várhidi 16 meccsen vezette a válogatottat és ahogy fogalmaz, számára teljesen egyértelmű volt, hogy felmentik Pintér Attilát.

“Minden szinten elvesztette a bizalmat, az MLSZ-nek lépnie kellett. A kérdés az volt csupán, ki veszi át a válogatott irányítását. Az ideiglenes megoldás jó lehet, mert a szövetség időt nyerhet, megfontolt döntés születhet januárban. Dárdai Pali most kezdett edzősködni, viszonylag tapasztalatlan e téren, de ő talán képes lesz egységet  teremteni. Ha valaki képes arra, hogy Szalait, Husztit visszahozza a válogatottnak, akkor az ő. Nálam ugyan Pali nem volt válogatott, de voltam nála, akkor is éreztem, mekkora az elismertsége társai körében. Csapat most nincs, tűzoltómunka vár rá és majd januártól lehet újra  “csapatépítésben” gondolkozni” – fogalmazott a 7-1-8-as győzelem-döntetlen-vereség mutatót hordozó szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik