Foci

Pintér Attilának nincs tekintélye

Dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter a DIGI Sport műsorában, a Reggeli Startban elmondta, az MLSZ-nek el kell gondolkodnia a szövetségi kapitány leváltásán.

Vasárnap négy felkészülési mérkőzés után Pintér Attila először ült tétmeccsen a magyar válogatott kispadján, ám a debütálás pocsékul sikerült, hiszen az Eb-selejtező 1. fordulójában a sokkal gyengébb északír csapat hátrányból fordítva tudott nyerni Budapesten.

A vereség után Gellei Imre az MLSZ szakmai bizottságának elnöke elárulta, támogatnák Pintér leváltását, annak ellenére, hogy a kapitány mindössze egyetlen tétmeccset tud csak felmutatni szövetségi kapitányként. Sőt, egyébként már a lehetséges utód nevét is bedobták, ezek szerint akár Dárdai Pál is válthatja az ex-győri trénert.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A Reggeli Startban nyilatkozó Dr. Kárpáti Róbert is azon a véleményen van, hogy a labdarúgó szövetségnek gyorsan kellene lépni.

“Pintér Attila kinevezése kellő meglepetést okozott a magyar labdarúgó-társadalomban. Azok a kritikák, amikor akkor és azóta is megfogalmazódnak vele szemben, nyilván a játékosok is olvassák. Sokkal egyszerűbb a játékosoknak beállni egy olyan kapitány mögé, aki mögött egy társadalmi konszenzus áll, és Pintér Attila nem ez” – kezdte a sportpszichiáter.

A sportpszichiáter szerint váltani kell
Fotó: MTI

“A meccselő kapitánytól folyamatosan azt látom, hogy túlpörgi a mérkőzéseket. Az a viselkedéskultúra, amit a kispadon megenged magának, nem mindig célravezető a játékosok szempontjából. Amikor egy edző a saját feszültségét teljesenát tudja tolni a játékosokra, az játékosok teljesítményével kapcsolatban romlást, hibázást fog előidézni. Benne is van egy jó nagy adag bizonytalanság, szerintem őt is meglepte a kivenezése. Ez a bizonytalanság pedig átmegy a játékosokra is. Minden élsportolónak szüksége lenne egy lelki, sportpszichológiaia támogatásra. Amikor Egervári Sándor lemondott, velem tárgyalt az MLSZ egyik vezetője, egy szakmai programot is bekért tőlem, hogy mi lenne az a munka, amit a válogatott mellett elvégeznék, hogy sikeresebbek legyenek. Elkészítettem ezt a szakmai anyagot, de az egyeztetések megszakadtak, amikor Pintér Attilát kinevezték.”

Kárpáti Róbert a magyar-északír meccsen látottakat is elemezte. Volt is mit, hiszen úgy véli, ha egy mentálisan egyben lévő csapat a 75. percben gólt szerez, akkor egy északír szintű válogatott ellen addig passzolgat, amíg vége nem lesz a meccsnek, és megnyerik azt 1-0-ra.

“Azt feltételezem, hogy az edzői stáb, ahelyett, hogy nyugtatta volna a játékosokat, tovább izgulta az egészet, önbizonytalan volt, tudta, érezte, hogy ez a csapat nem biztos, hogy meg tudja őrizni az előnyét. Ha a padról nem jönnek a nyugtató üzenetek, ez fog történni, a játékosok nem nyugszanak meg, tovább pörögnek, az északírek pedig minden mindegy alapon elkezdenek játszani.”

 Fotó: MTI

“A magyar labdarúgást ideje lenne pozícionálni a világban. Most 32 csapatos Eb lesz, azért a legtöbb szakvezető azt mondja, ebbe a 32-be nekünk be kell jutni. Az lenne a feladat, hogy a játékosok tiszta lelkiismerettel menjenek fel a pályára, és azzal is jöjjenek le. Mert ha ők kiadtak magukból mindent, és a lelkiismeretük a mérkőzés végén tiszta, mint ahogy nem nagyon lehetett tiszta, akkor előbb utóbb eredmények fognak jönni. Úgy, hogy ezeket a játékosokat egy kevéssé legitimált edző agyon idegeli, abból nem lesz semmilyen olyan eredmény, amilyet a magyar közvélemény elvár.”

“Ha én lennék az MLSZ elnöke, ebben a komplex helyzetben, én nagyon elgondolkodnék azon, hogy megpróbálkoznék egy új edzővel. Olyan kapitány kell, akit elfogad a labdarúgó-társadalom nagyon nagy része. Pintér Attila nem volt az, aki mögé egy erős bázis beállt volna.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik