Foci

A pályán halt meg a 23 éves focista

A chilei Carlos Barra egy barátságos mérkőzésen kapott szívrohamot. Az életét már nem tudták megmenteni az orvosok.

A 23 esztendős labdarúgó a harmadosztályú Deportes Maipo Quilicura alkalmazásában állt. A csapat az élvonalbeli Deportivo Palestino ellen játszott barátságos mérkőzést szerdán, amikor a találkozó közben Barra összeesett a pályán.

A csapattársa, Francisco Illanes elmondta a chilei sajtónak, hogy az orvosi stáb azonnal a segítségére sietett, közel húsz percen át próbálták szájon át lélegeztetni, majd amikor megérkezett a mentőautó, további negyven percen át kísérelték meg az újraélesztést, sikertelenül.

Barra nemrég végzett az egyetemen, a klubnál pedig egyelőre próbajátékon szerepelt. A fiatal labdarúgó tanárként diplomázott a testnevelési egyetemen.

Hirtelen szívleállás

Amerikában az ilyen tragikus módon elhunyt sportolók 90%-a férfi, és háromévente hal meg egy sportoló ily módon. Az átlagéletkoruk 17,5 év, a sportolók kétharmada vagy kosárlabdázó, vagy amerikaifutball-játékos. Javarészt 35 évesnél fiatalabbak közül szedi áldozatait ez a halálozási ok. Az esetek negyedében genetikai szívrendellenesség áll a hirtelen halál mögött. 20%-ban pedig az úgy nevezett commotio cordis, amikor egy egészséges szívű sportoló szíve egyszerűen leáll. Mégpedig egy mellkasra mért ütés miatt, amely kihat a szívdobogás mechanizmusára (érdekesség: a fiatalabbak azért veszélyeztetettebbek ez utóbbi halálozás kapcsán, mert a bordájuk rugalmas, továbbadja a lökést a szívnek, míg az idősebbeké kemény, inkább eltörik – de megmenti a gazdája életét…) Ezért lehet meghalni egy barátságos mellkasi veregetés folytán is…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik