Foci

Egerszegi Krisztina is lendíthetne válogatottunkon

A magyar labdarúgó-válogatott mögött tapasztalt szakmai stáb áll, a mentális felkészüléssel viszont nem foglalkozik külön szakember.

Pintér Attila fiai javában készülnek az első, északírek elleni Eb-selejtezőre, melyet a Groupama Arénában játszanak majd a felek vasárnap 18 órakor.

A szövetségi kapitány mellett további három tréner tevékenykedik az edzéseken, ugyanakkor a mentális felkészülést nem segíti külön szakember.

 Fotó: mlsz.hu

A témafelvetésre az osztrák labdarúgó-válogatott adott okot, ahol hétfőn a kétszeres olimpiai bajnok Hermann Maiert nevezték ki mentális trénernek. Minden idők egyik legsikeresebb alpesi sízője ugyan se nem pszichológus, se nem agykontrollos, felkészültsége és sportolóként megélt karriere mindenképp sokat segíthet a játékosoknak.

Utánuk csinálhatnánk, mert sikeremberekből itthon sincs hiány. Akár az aktív, akár a már visszavonult sportolókat tekintjük, lenne kiből meríteni, akár a futball terén is.

A válogatott stábja

Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Szövetségi edzők: Farkas József, Pető Zoltán
Kapusedző: Andrusch József 
Technikai igazgató: Bazsánt József
Csapatorvos: dr. Szilágyi György
Sajtófőnök: Pajor-Gyulai László
Vezető masszőr: Eisemann László
Masszőr: Halmai Tamás
Szerelés felelős: Ambrus Imre 

Sokat nem is kell gondolkodni, ott van például Hosszú Katinka, aki az elmúlt héten szinte minden létező világrekordot megdöntött a rövidpályás világkupán. Persze ezt a feladatkört időhiánya miatt nem tudná betölteni, többszörös világbajnok úszónőnk minden egyes versenyén maximálisan ott van fejben.

Ettől függetlenül tudnánk választani, hisz a XX. század második felében is voltak bőven sikereink, mégha a foci az elmúlt évtizedekben hanyatlásnak is indult.

 Fotó: MTI

Ott van például Egerszegi Krisztina, aki ötszörös olimpiai bajnok, és még mindig csak negyven éves. Belevehetnénk a sorba jó néhány többszörös olimpiai bajnok vízilabdázót, köztük Madaras Norbertet, hisz talán ennek a sportágnak klasszisai tudnak a legtöbbet a mentális jelenlét fontosságáról.

Javasolhatnánk Nagy Tímeát is, aki 2000 után 2004-ben is diadalmaskodott az ötkarikás játékokon egyéni párbajtőrben, vagy akár Kammerer Zoltánt, akinek három olimpiai bajnoki címe van.

Csollány Szilveszter mindig is szerénységéről és elszántságáról volt híres. Egy újabb olimpiai bajnok, aki pályázhatna a fociválogatott mentális trénere állására. 

 Fotó: MTI

Sorolhatnánk még olimpiai győzteseinket, de talán jó ötlet lenne akár Détári Lajost, vagy Lipcsei Péter odaültetni a fiúk mellé, hogy egy-egy sorsdöntő összecsapás előtt személyesen elbeszélgessenek velük.

Persze a felsoroltak közül sokan nem értenek a focihoz, közülük páran lehet, hogy még labdába sem rúgtak életükben. De ugyanúgy Hermann Maier sem, akit most az osztrák csapatnál alkalmaznak.

“Hihetetlenül sikeres volt, ráadásul több alkalommal komoly sérülés után kellett visszatérnie” – így indokolta a 41 éves sportember kinevezését Marcel Koller szövetségi kapitány.

Minden bizonnyal a magyar együttesnél sem hátráltatná a munkát egy ilyen nagynevű klasszis, mert hiába az épp dolgozó szakmai stáb aprólékos, jó munkája, az elmúlt években sokszor fejben győztek le minket az ellenfelek.

Hogy ne menjünk messzire, ott volt a 8-1-es holland bukta, de a 3-0-s bukaresti blamát is emlegethetnénk. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik