Foci

Ez mindent elárul a magyar foci tragikus jelenéről

A Debrecen utolsó magyar csapatként a kiesés szélére sodródott az Európa Liga selejtezőjében, viszont valószínűleg a környező országok mindegyikéből legalább egy csapat képviselteti majd magát az európai kupaporondon.

Stadionépítő nagyhatalom lett Magyarország

Nem úgy alakult az idei nyár sem magyar szemszögből, mint ahogyan arra sokan számítottunk. A Debrecen az utolsó talpon lévő együttesünk Európában, de a Young Boys elleni idegenbeli 3-1-es vereségből már nagyon nehéz lesz felállnia a cívisvárosiaknak.

Ha a visszavágón nem jön össze a fordítás Kondás Elemér fiainak, akkor sem kell messzire utaznunk majd, ha európai kupameccset szeretnénk megtekinteni a helyszínen. Szlovák, szlovén, román, osztrák és ukrán csapat biztos lesz a BL-ben vagy az EL-ben, de jó eséllyel szerb és horvát együttes, együttesek is kivívják maguknak a szereplést.

 Fotó: MTI

Nincs persze még semmi veszve a Lokinál, de a csütörtöki játék egészen biztos, hogy kevés lesz a legalább kétgólos győzelem, és ezzel a továbbjutás kiharcolására. Ha nem így történik, akkor marad az utazás, de elég lesz csak egy határt átlépnünk, ha európai színvonalú meccseket szeretnénk megnézni.

Szlovákia

A bajnok Slovan Bratislava épp a Debrecent búcsúztató BATE Boriszovval játszik a Bajnokok Ligája főtáblára kerülésért. Az odavágón 1-1-gyel zártak a felek Pozsonyban, úgy, hogy a szlovák együttes a második félidőben egyenlített, de simán meg is nyerhette volna a meccset.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Ha a második meccsen nem sikerül kiharcolniuk a továbbjutást, akkor sem kell szomorkodnia az együttes szimpatizánsainak, hisz úgyis az EL-ben folytathatnák szereplésüket. Érdekes, hogy a Slovan együttesében öt légiós mellett kilenc hazai játékos lépett pályára a BATE ellen szerdán.

Az EL-selejtező rájátszásban is van szlovák érdekeltség, igaz, a Trnava az első mérkőzésen 3-1-re kikapott hazai pályán a Zürichtől, így szinte biztos, hogy a svájci gárda lép majd tovább.

Szlovénia

Hasonló a helyzet a szlovénoknál, mint az északi szomszédunknál, hisz a Maribor szintén a BL-selejtező rájátszásában tart már. A mariboriak az ellen a Celtic ellen játszottak 1-1-es döntetlent az első felvonáson hazai pályán, mely a Legia Varsó hibája miatt folytathatta a küzdelmeket.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A Maribor – kezdőjében kilenc szlovénnal, egy brazillal és egy macedónnal – nem játszottak alárendelt szerepet a skót nagyágyúval szemben, sőt, reális esélyük van a továbbjutásra. Kiesés esetén ők is az EL-ben folytathatnák majd.

Ami az UEFA Kupa utódját, az Európa Ligát illeti, szlovén csapat már nem áll talpon.

Románia

Fél lábbal már a BL főtábláján van a Steauau Bukarest, miután hazai környezetben 1-0-ra legyőzték a bolgár Ludogorets együttesét, ráadásul büntetőt is hibáztak a románok.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Valóban nemcsak a csapat román, hanem a játékosok zöme is: a 18-as keretben mindössze négy légiós található meg. 

Nem panaszkodhatnak ezenkívül sem a román focidrukkerek, hisz az EL-ben még két csapatuk is ott van. Ugyan a Petrolul Ploiesti 3-1-es vereséggel kezdte a Dinamo Zagreb elleni párharcát, az Astra 2-1-re győzni tudott a Lyon otthonában, így egy hajszálnyira vannak a csoportkörtől.

Ausztria

Tavaly hívta fel magára a figyelmet a Salzburg együttese az Európa Ligában, most pedig már a BL-selejtezőben bizonyíthatnak Gulácsi Péterék.

A play-off kör első meccsén 2-1-re győzték le a svéd Malmö együttesét, így – bár még bármi megtörténhet a második összecsapáson – ők állnak közelebb a Bajnokok Ligája főtáblájához.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A Salzburgnál nem beszélhetünk a hazai játékosok előszeretettel való szerepeltetéséről, hisz a keddi keretben mindössze hat osztrák volt. Ez jobbára abból adódik, hogy nyugati szomszédunknál megtehetik, hogy összevásároljanak egy erős, jó képesságű légiósokból álló csapatot.

Az EL-ben nincs osztrák érdekelt, de mivel a Salzburg egy esetleges BL-búcsú esetén is a kisebbik európai kupában folytatná, így náluk sem kell aggódni, hogy lesz csapat a kontinens kupaporondján.

Ukrajna

Mivel az ukrán bajnok automatikusan kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája főtáblájára, így a Sahtar Donetsk együttesének selejtezőt sem kellett játszania, hogy várhassa a csoportkör sorsolását.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Az Európa Ligában két ukrán alakulat is ott lavíroz még, a Zorya – két légióssal a kezdő tizenegyében – a Feyenoord ellen hazai pályán 1-1-es, a Metallist Kharkiv a Ruch Chorzow otthonában 0-0-s döntetlent ért el a play-off első meccsén.

Szerbia

A szerbeknél még egy csapatnak sincs biztosítva az európai kupamezőnyben való szereplése, de a Partizan Belgrád sokat tett azért csütörtökön, hogy ott legyen az EL főtábláján.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A tegnapi keretébe mindössze négy légióst – két montenegróit, egy elefántcsontpartit és egy szlovént – nevező együttes 3-2-re győzte le otthon az azeri Neftci Bakut, így minden esélye megvan a továbbjutásra.

Horvátország

BL-csapata biztos nem lesz idén a horvátoknak, az EL-ben viszont akár egyből három is lehet, ha minden jól alakul délnyugati szomszédunknál.

 Fotó: MTI

A Dinamo Zagreb már az első meccsen eldöntötte a továbbjutás kérdését a román Petrolul ellen, miután 3-1-re diadalmaskodtak idegenben, míg az RNK Split – 15 (!) horváttal a nevezett keretében – bíztató 0-0-t ért el otthon a Torino ellen.

A Ferencvárost búcsúztato Rijeka a moldáv Sheriff Tiraspol ellen lépett pályára hazai pályán, s 1-0-s győzelmével egy lépéssel közelebb van az EL csoportköréhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik