Foci

Az NB1 a spanyol harmadosztályhoz hasonlít

Mindezt egy Magyarországon futballozó spanyol játékos, bizonyos Sergio Fernández Tamayo mondja. Biztosan így van, mert van összehasonlítási alapja. Onnan érkezett és jelen állás szerint felfele lóg ki a kék-fehéreknél.

Mesés, de felettébb tanulságos történet Sergio Fernández Tamayóé. A 23 éves srác neve nyilván nem mond sokat – egyelőre – még a magyar labdarúgás fanatikusainak sem, hiszen három hete kötött kétéves szerződést az MTK-val. A múlt heti Szentlőrinc elleni Magyar Kupa meccsen rögtön góllal mutatkozott be, majd az NB1-ben a hétvégén, a Honvéd elleni győztes bajnokin (2-0) debütált a kék-fehérek első csapatában.

 
Sergio Fernández Tamayo szerény, értelmes labdarúgó
Forrás: youtube.com 

Kihasználva Torghelle Sándor sérülését rövid úton kiszorította a kezdőből az önmagát régóta kereső, de sehogy sem találó, mégis eddig mindig “mindenhol kellő magyar sztárt”, Hrepka Ádámot

Garami József nem egy kapkodós edző, újoncokat a legritkább esetben vet csatába azonnal. Ellenben kiváló szeme van. Ha így döntött, egészen biztosan edzésen is látta a különbséget az immár két rendelkezésére álló csatár akarata, hozzáállása, mentalitása között.

A 177 centis, 72 kilós Tamayo első bajnoki meccsén nem csinált extra dolgot, csak azt, amit bármely spanyol klubban gyerekkorától megtanítanak a csatároknak: a posztnak megfelelően helyezkedett, játszott össze társaival, értette meg magát azonnal a csapat irányítójával Kanta Józseffel, indult be szabad területekre és támadta a kaput, ha lehetősége nyílt rá. Nem mellesleg harcolt.

 

Nyilván nem is várhatunk tőle extra dolgot, mert Tamayo Logrono városából érkezett és eddig a La Rioja-i egyetemen tanult, miközben a spanyol harmadosztályban érdekelt város csapatban, a Sociedad Deportiva Logronésban kergette a labdát. A spanyol klub honlapja szerint 2012 óta a felnőtt keret tagja, eddig összesen egy gólt lőtt a tavalyi évadban, ami azt jelzi, közel sem volt kezdő csapatában a fiatal játékos.

Aztán az élet úgy hozta, hogy szeptembertől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzi az egyetem Master képzését, és mivel nem akart felhagyni a labdarúgással, egyik osztálytársánál érdeklődött, hol lehetne Magyarországon is focizni. Az ő javaslatára került a Hungária körútra és szúrta ki azonnal Garami a benne motoszkáló magyar átlagnál nagyobb tudást.

Tamayo az nso tv-nek adott interjúban úgy fogalmaz, a futball és a tanulás is fontos számára, de elsősorban az utóbbi. Nehéz helyzetben van, mert ő nem érti, amit az edző mond és az edző sem, amit ő, ezért az a néhány csapattársa segít, aki angolul beszél. Ennek ellenére remekül érzi magát a klubnál. A magyar bajnokságot az első tapasztalatai alapján a spanyol harmadosztály színvonalához hasonlítja, de ahogy fogalmaz “talán az NB1 kicsit jobb”.

Az elmúlt hét napban az olasz csatár, Tommaso Rocchi és az olasz edző Massimo Morales után ő a harmadik külföldi, aki újságírói kérdésre őszintén, és minden hátsó szándék nélkül “beárazta” a magyar bajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik