Foci

Meccsen halt meg a KEK-győztes futballista

A Dinamo Kijev és a szovjet válogatott korábbi kiválósága, Andrij Bal öregfiúk-mérkőzésen veszette életét.

Az 56 éves labdarúgó egy baráti futballmeccsen vett részt, amikor egy vérrög miatt rosszul lett, és az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Aktív pályafutása során a Dinamo Kijevben és a Karpaty Lvivben töltötte a legtöbb időt: előbbiben 240, utóbbiban 134 találkozón lépett pályára.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Legnagyobb eredménye az 1986-os KEK-siker, amikor a kijevi együttessel a döntőben 3-0-ra verték az Atletico Madridot.

A szovjet válogatott 20 alkalommal számították rá, ezeken a meccseken pedig egy gólig jutott: azt a braziloknak lőtte az 1982-es vb-n.

A Dinamo Kijev pénteken egy másik kiválóságát is elveszítette, hiszen a 41 éves Valentin Belkevic – aki edzőként dolgozott a csapatnál – is elhunyt.

KEK, Dinamo, 1975, 1986

Most, hogy a Groupama Aréna megnyílt, sok szó esett a Ferencváros 1975-ös KEK-döntőjéről, melyet a Dinamo Kijev ellen játszott Bázelben, és melyet 3-0-ra elveszített (Blohin egy, Oniscsenkó két gólt lőtt). Andrij Bal ekkor még a Karpaty tartalékában játszott, két évre rá került az első csapatba. Végül 1981-től játszott a Dinamóban 1990-ig, de 1993-ig Izraelben még játszott levezetésként. Az 1986-os KEK-győztes csapatban egyébként Blohin is ott volt, így ő kétszeres KEK-győztesnek mondhatja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik