Foci

Siralmas a különbség a magyar foci és vízilabda között

Magyarország legutóbb 1986-ban szerepelt labdarúgó-világbajnokságon, azóta férfi-vízilabdaválogatottunk 19 érmet nyert olimpiákon illetve világ- és Európa-bajnokságokon.

A magyar foci már rég nem az aranykorát éli. Nemzeti csapatunk kilencszer szerepelt világbajnokságokon, legutóbb 28 éve, a mexikói vb-n voltunk ott. Eb-n mindössze kétszer jártunk résztvevőként, 1972 óta nem sikerült kvalifikálnunk a kontintensviadalra.

A magyar vízilabda ezzel szemben még mindig aranykorát éli, így van ez már lassan száz éve. Férfi-vízilabdaválogatottunk kilencszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és tizenkétszeres Európa-bajnok. És persze egy halom ezüst- és bronzérmünk van a világversenyekről.

 Fotó: Europress fotóügynökség/MTI

Majd harminc éve valami történt itthon a labdarúgással, valószínűleg senkinek nem kell megmagyarázni mire gondolunk. 1986-ban még ott voltunk a vb-n, az ezt követő időszakban viszont lényegében közünk nem volt a világ, de Európa futballjához sem, válogatott szinten semmiképp.

Fociörömök hiányában kárpótoltak bennünket vízilabdázóink. Első érmünket 1986 után 1993-ban szereztük a sheffieldi Eb-n, majd sorra jöttek a dobogós helyezések: Európa-bajnokságokon összesen tíz medált szereztek a fiúk – legutóbb épp a múlt héten véget érő budapesti tornán -, világbajnokságokon hatot, olimpián pedig mindössze hármat, ám mindhárom aranyra sikeredett.

28 esztendő alatt tizenkilencszer végzett dobogón a magyar gárda világversenyeken, ami lenyűgöző teljesítmény. Persze az is igaz, hogy míg a labdarúgásban négyévente rendeznek Európa- és világbajnokságokat, úgy a vízilabdában kétévente küzdenek meg egymással a válogatottak, így több a lehetőség a medalionok begyűjtésére, de ez a szám akkor is utánozhatatlan.

 A Trollfoci előszeretettel űz gúnyt a magyar fociból
Fotó: Facebook

Még egyszer: 19, azaz tizenkilenc dobogós helyet tudhat magáénak röpke szűk harminc év alatt a férfi-vízilabdaválogatott. Ez idő alatt labdarúgó-válogatottunk egyetlen egy nagy tornára sem tudott kijutni.

Pedig fél évszázaddal ezelőtt ugyanolyan sikeres volt mindkét sportágban Magyarország, arra viszont senki nem talált még ésszerű magyarázatot, hogy mi történt itt 28 éve.

Természetesen nem lehetünk mindenben a legjobbak örökkön örökké, de jó lenne már újra legalább vb-n, vagy Eb-n látni a magyar focicsapatot. Utóbbira akár már két év múlva sor kerülhet, reménykedjünk a legjobbakban.

A magyar vízilabda-válogatott dobogós helyezései 1986 óta:

Európa-bajnokságok:
1993, Sheffield – ezüst
1995, Bécs – ezüst
1997, Sevilla – arany
1999, Firenze – arany
2001, Budapest – bronz
2003, Kranj – bronz
2006, Belgrád – ezüst
2008, Málaga – bronz
2012, Eindhoven – bronz
2014, Budapest – ezüst

Világbajnokságok:
1991, Perth – bronz
1998, Melbourne – ezüst
2003, Barcelona – arany
2005, Montréal – ezüst
2007, Melbourne – ezüst
2013, Barcelona – arany 

Olimpiák:
2000, Sydney – arany
2004, Athén – arany
2008, Peking – arany 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik