Foci

Kizárja magát Barcelona a bajnokságból

Ha a katalán elszakadási törekvések sikerrel járnak, nem lesz több El Clásico. Maximum a BL-ben - állítja a spanyol szövetség elnöke.

A as.com terjedelmes interjút közöl Javier Tebasszal, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökével. A sportvezető az egyre erősödő katalán elszakadási törekvés sportbeli árnyoldalára hívta fel a figyelmet akkor, amikor kijelentette, a jelenleg érvényes spanyol sporttörvény szerint, ha a novemberre tervezett népszavazás úgy dönt, hogy Katalónia elválik Spanyolországtól, és ezt mondjuk a spanyol parlament is ratifikálná, úgy csapataik nem indulhatnak a bajnokságainkban.

“Nem szeretnék találgatni, mert szerintem Katalónia mindig Spanyolország része lesz. De ha mégis, úgy én nemcsak a Barcelona, hanem minden katalán csapat miatt aggódom. Ahhoz, hogy minden maradjon a régiben, meg kellene változtatnunk a sporttörvényt, Andorra például játszhat nálunk, mert egy külön törvény ezt kimondja” – jelentette ki a sportvezető.

Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy egy elszakadás után a spanyolok részéről lenne bármiféle hajlandóság együttműködni a katalán régióval.

Independencia, azaz függetlenség – Élőkép az FC Barcelona szurkolóitól
Fotó: Europress Fotóügynökség

A katalán politikusok novemberre tűztek ki azt a népszavazást, ahol a térség polgárai a katalán függetlenségről és Spanyolországtól való elszakadásról szavazhatnak.

Mindezt a spanyol parlament persze nem ismeri el, hiszen szükségük van a leggazdagabb tartományra, ezért megpróbálják megakadályozni a referendumot. Az FC Barcelona története folyamán mindig is a katalán kisebbség jelképe, nemzeti öntudat megtestesítője volt. Mérkőzéseiken a 90 ezer szurkoló nem egyszer szóban és látványelemekkel egységesen lépett fel az elszakadás mellett.

Katalóniának jelen állás szerint két első – Barcelona, Espanol – és két másodosztályú – Barcelona B, Sabadell – csapata van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik