Foci

Mészöly játékosai alig várják, hogy bizonyíthassanak

Szombaton kezdődik a hazai rendezésű U19-es labdarúgó Európa-bajnokság, a házigazda magyar válogatott Ausztria ellen kezd.

Az első hatba kerülés, azaz a jövő évi U20-as világbajnokságra való kijutás a minimális kitűzött cél az U19-es magyar labdarúgó-válogatottal szemben, amely szombattól hazai környezetben szerepel az Európa-bajnokság nyolccsapatos döntőjében. Mészöly Géza szövetségi edző tanítványai a csoportkörben sorrendben az osztrákokkal, a portugálokkal és az izraeliekkel találkoznak.

A szakember a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján elmondta, a felkészülés utolsó napjaiban sok videózás szerepelt a programban, az edzéseken elsősorban a taktikai elemek gyakorlására helyezték a hangsúlyt. Hozzátette: a játékosok már nagyon várják az első mérkőzést, az orvosi mérések szerint pedig egyre jobb formában vannak, így szombatra remélhetőleg mindenki legjobb tudását mutatja az Ausztria elleni, roppant nehéznek ígérkező mérkőzésen.

„Óriási lehetőség az Európa-bajnokság a magyar válogatott játékosai számára, hogy nagyközönség előtt megmutassák tehetségüket. Hosszú távon szeretnénk minél több játékost adni az A-válogatottnak, erre a keret több tagjának is esélye lehet néhány éven belül, de nagyon kell hozzá a minél több nemzetközi megmérettetés, mint ez az Európa-bajnokság és remélhetőleg a jövő évi U20-as vébé is. A játékosaim eddig még nem igazán játszottak nagy közönség előtt, bízom benne, hogy a nyitómeccsre kilátogató hat-nyolcezer ember feldobja őket, és mindenki a legjobbját tudja nyújtani. A hazai szereplés miatt van némi nyomás a futballistákon, de ez inkább egyfajta pozitív feszültség, mindenki alig várja, hogy bizonyíthasson az Eb-n. Bízom benne, hogy a hazai pálya jelentette előnyt ki tudjuk majd használni, a szurkolók segítsége óriási lökést adhat a csapatnak” idézi Mészöly Gézát a szövetség honlapja.


Fotó: mlsz.hu

A közvetlen felkészülési időszakban hosszú veretlenségi sorozata szakadt meg a csapatnak, ugyanis az üzbégek legyőzték a Mészöly-csapatot, majd másodjára a vendégek 2-2-es döntetlent értek el. A magyar szakvezető ennek ellenére úgy vélte, utólag is jó és hasznos meccsek voltak. Elmondta, egyrészt a felkészülés közepén jártak, másrészt pedig sokkal jobb, szívósabb együttessel találták magukat szembe, mint azt előzetesen várni lehetett, ugyanakkor játékosai megérezték, ennél több kell majd a kontinensviadalon. Hozzátette azt is, hogy a találkozókon nem mindegyik kulcsjátékosa lépett pályára.

A szombati nyitányon szintén kemény összecsapásra számít Andreas Heraf, az osztrákok szövetségi edzője, aki két éve irányítja csapatát, amelyben három felnőtt válogatott játékos is szerepel:

„A hazai pálya bizonyos mentális nyomást is jelent a magyaroknak, sok múlik azon, hogy a fiatal játékosok miként birkóznak meg a nagy feladattal” – mondta.

A magyar válogatott második csoportmérkőzésére, a portugálok elleni felcsúti találkozóra elővételben elfogyott az összes belépőjegy, az osztrákok elleni nyitómeccsre és az izraeliek elleni, jövő pénteki összecsapásra még kaphatók belépők a Szusza Ferenc Stadionban.

Az osztrákok elleni összecsapáson a MLSZ több mint 6000 diáknak és utánpótlás-focistának biztosít lehetőséget a szurkolásra, ők 120 busszal érkeznek az ország minden tájáról a Szusza Ferenc Stadionban kialakított “szurkolói zónába”.

A két négycsapatos csoportból az első és második helyezettek jutnak az elődöntőbe, a harmadikok ugyan befejezik szereplésüket, de vb-részvételt ér a pozíció.

A torna mérkőzéseit az Eurosport két csatornája közvetíti, a magyar válogatott összecsapásait a Duna TV és a Kossuth Rádió is élőben tűzi műsorra.

Az U19-es magyar válogatott kerete

kapusok: Székely György (1860 München), Hrabina Alex (Nyíregyháza)

védők: Talabér Attila (MTK Budapest), Asztalos Dávid (MTK Budapest), Bobál Dávid (Budapest Honvéd), Lenzsér Bence (Győri ETO FC), Tamás Krisztián (AC Milan), Forgács Dávid (Atalanta)

középpályások: Nagy Dominik (Ferencváros), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Mervó Bence (Győri ETO FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás)

csatárok: Zsótér Donát (Videoton FC), Farkas Zoltán (Győri ETO FC), Bobál Gergely (Budapest Honvéd), Balogh Norbert (DVSC-TEVA), Varga Szabolcs (Heerenveen)

A torna programja:

július 19., szombat:

A csoport:
Portugália-Izrael, Felcsút 18.00
Magyarország-Ausztria, Szusza Ferenc Stadion 18.30

B csoport:
Ukrajna-Szerbia, Győr 17.15  
Bulgária-Németország, Győr 20.15

július 22., kedd:

A csoport:
Ausztria-Izrael, Szusza Ferenc Stadion 18.00
Magyarország-Portugália, Felcsút 20.30

B csoport:
Németország-Szerbia, Pápa 18.00
Bulgária-Ukrajna, Pápa 21.00

július 25., péntek:

A csoport:
Magyarország-Izrael, Szusza Ferenc Stadion 18.00
Ausztria-Portugália, Felcsút 18.00

B csoport:
Németország-Ukrajna, Győr 20.15
Szerbia-Bulgária, Pápa 20.15  

július 28., hétfő:
elődöntő, Felcsút és Szusza Ferenc Stadion 18.00 és 21.00   

július 31., csütörtök:
döntő, Szusza Ferenc Stadion 19.00

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik