Foci

Svájc sírhat Argentína helyett

Hosszabbítást követően, a 118. percben szerzett Di Maria-góllal jutott a nyolc közé Argentína a világbajnokságon.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:

Argentína-Svájc 1-0 (0-0)
Sao Paulo, 63 255 ezer néző, vezette: Jonas Eriksson (svéd)

Argentína: Romero – Garay, Zabaleta, Mascherano, Rojo (Basanta, 105.), Gago (Biagla, 106.), Di Maria, Fernandez, Higuain, Lavezzi (Palacio, 74.), Messi. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Svájc: Benaglio – Lichsteiner, Inler, Xhaka (Fernandes, 65.), Behrami, Mehmedi (Dzemaili, 113.), Drmic (Seferovic, 82.), Djorou, Rodriguez, Shar, Shaqiri. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld

Gólszerzők: Di Maria (118.)

Sárga lap: Rojo (90.), Di Maria (120.), Garay (120+4.), illetve Xhaka (36.), Gelson Fernandes (73.)

Továbbjutott Argentína, és a Belgium-Egyesült Államok mérkőzés győztesével játszik a négy közé jutásért.

Svájc csatlakozott a Chile, Mexikó, Algéria hármashoz, már ami a szimpatikus vesztesek táborát illeti. Borzasztóan közel volt Ottmar Hitzfeld csapata ahhoz, hogy bravúrt érjen el.

Végül ez nem sikerült, ha azt vesszük, Lichsteiner hibázott nagyot, amikor a 118. percben elvesztette a labdát a középpályán, és ezután indult meg Lionel Messi, hogy aztán kitegye oldalra a labdát Di Mariának. Svájc végig szervezetten és jól védekezett, elég volt hát egyetlen hiba a gólhoz.

Ennek ellenére még az azt követő négy percben is odaért az argentin kapuhoz Svájc, ráadásul a meccs legnagyobb helyzetét is kihagyta a csereként beálló Dzemaili.

Végül nem borult a papírforma, Argentína ment tovább, és várhatja a Belgium-USA mérkőzés győztesét.

Az élő közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE, KÍNKESERVESEN JUTOTT TOVÁBB ARGENTÍNA!

120+4. PERC: Még egy szabadrúgás Svájcnak! 17 méterről jöhetett, miután Shaqiri elesett Garay mozdulata után. A szabadot aztán Shaqiri a sorfalba lőtte…

121. PERC: Svájci szöglet következett! Majd egy elképesztő helyzet!! Előbb kifejelték a beadást, majd jobbról Shaqiri ívelt középre, Dzemaili fejelt a kapufa tövére!

120. PERC: SÁRGA lap, Di Maria kapta.

118. PERC: GÓÓÓÓL! Liechsteiner eladta a labdát a középpályán, megindult Argentína, Messi kapta a labdát, kipakolta Di Mariának, aki azok után, hogy szinte mindent elrontott a mai mérkőzésen, ezt a lövést nem hibázta el. 1-0!

116. PERC: Négy perc és egy kicsi van hátra a 11-esekig…

113. PERC: CSERE, az utolsó, Dzemaili a pályán, Mehmedi helyett. Előtte Di Maria lőtt messziről egy szöglet után, borzalmasan rossz lövés volt.

108. PERC: Nagyszerű argentin lövés: Di Maria lőtt 17 méterről középmagasan, Benaglio óriási bravúrral védett szögletre!

106. PERC: Elkezdődött a ráadás második félideje.

CSERE: Gago helyett Biglia a pályán.

105+2. PERC: Argentin kontra az első etap végén.

105. PERC: CSERE, Rojo lejön, Basanta a helyén, debütál a vb-n.

104. PERC: Svájc kipasszolta Argentínát. Ollézik a közönség. Shaqiri adott egy kötényt Gagónak, aki fellökte, semmit nem ítélt Eriksson. Ezek Svájc pillanatai, abszolút megérdemelnék a továbbjutást a meccs képe alapján.

102. PERC: Kontrázhatott volna Svájc, de Inler passza a lehető legrosszabbra sikeredett, pedig ígéretesen indultak meg.


Remek volt a svájciak védekezése
Fotó: Europress Fotóügynökség

99. PERC: Palacio pöccintett oda Behraminak, arra jó volt, hogy megálljon a svájci támadás.

97. PERC: Shaqiri nagyon messziről vállalkozott, ő sem gondolhatta feltétlenül komolyan.

95. PERC: Palacio fejelt a kapura egy szabadrúgást követően, Benaglio a helyén volt.

92. PERC: Két argentin szöglettel indult a buli, de olyan nagyon nem kellett lerágni a körmünket, az elsőnél kellett Benagliónak közbeavatkozni.

91. PERC: Elkezdődött a hosszabbítás első félideje.

Néhány statisztika következzék a pihenőben:

– lövések száma: 7-5 (eltalálta a kaput: 6-4)
– labdabirtoklás: 63-37
– szögletek: 9-4
– lesek száma: 1-0
– szabálytalanságok: 13-24
– sárga lap: 1-2

VÉGE A RENDES JÁTÉKIDŐNEK. JÖHET A HOSSZABBÍTÁS.

93. PERC: Fernandez borzasztóan találta el a labdát a térfél közepén, svájci bedobás következett, de nem siettek Shaqiriék a támadással.

91. PERC: Gago szabálytalansága után jöhetett a szabadrúgás Svájc javára az oldalvonal közeléből a térfél közepén. Az ívelés után Shar fejelt, fölé.

90. PERC: SÁRGA lap Rojónak, megakadályozta a svájci kontrát.

89. PERC: Messi tört be a 16-oson belülre, Palaciónak passzolt, de elpattant tőle a labda, szöglet, amelynek végén Fernandes tisztázott.

85. PERC: Behrami fellökte Messit, aztán utóbbi kakaskodott egy picit, nem lett nagy balhé a dologból. Pedig legalább történt volna valami, ugyebár.

84. PERC: Di Maria lőtt 17 méterről, a labda levágódott a “blokkon”, a szöglet teljesen veszélytelen volt, mint ahogyan eddig mindig.

82. PERC: CSERE a svájci csapatban, Seferovic jött be Drmic helyére.

Az argentinoknak járna már pár sárga, de eddig Eriksson megkönyörült rajtuk.

78. PERC: Nagy argentin helyzet! Messi természetesen az, aki veszélyeztetett. Két csel után lőtt, Benaglio védett, a kipattanó után szögletre mentettek a svájciak.

74. PERC: Palacio fejelt azonnal veszélyesen, már többet mívelt a pályán, mint Lavezzi.

73. PERC: CSERE az argentinoknál, Palacio jött Lavezzi helyére.

73. PERC: SÁRGA lap Gelson Fernandesnek, Di Mariát buktatta.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Heveny füttykoncert Sao Paolóban, ez egy felejthető meccs, mondjuk ki.

68. PERC: Drmic kapott labdát, majdnem le tudott fordulni Rojo mellett, nem sok kellett volna a ziccerig.

67. PERC: Előbb Zabaleta adott középre, Higuain fejese nem volt pontos, nem sokkal később Messi vette mellre, majd lőtt 17 méterről, csapódott lefelé, de nem eléggé.

A Sliema-Ferencváros EL-meccsen már két gól esett, nagy nehezen egyenlített a Fradi a 80. percben.

65. PERC: CSERE a svájci csapatban, Xhaka helyett Gelson Fernandes a pályán.

63. PERC: Végre egy szép argentin lehetőség: balról érkezett a beadás, Higuain remekül fejelt a léc alá, de Benaglio szögletre mentett.

61. PERC: Djorou buktatta Messit a svájci térfél közepén, utóbbi beívelte a kapu elő a szabadot, teljesen veszélytelen volt.

59. PERC: Messi ívelt be szögletet, az akció végén Di Maria a jobb oldalról pocsék beadással élt, a labda messze a kapu mögött landolt.

56. PERC: Rojo ívelte a jobb oldalra a 16-oson belülre a labdát, Di Maria lőtt, de lepattant a svájci blokkról a próbálkozás.

Az argentinok 2, a svájciak 4 alkalommal lőttek kapura, 2, illetve 3 alkalommal el is jutott odáig a labda. A labdabirtoklás 60-40 százalék a dél-amerikaiak javára – az 55. percben.

51. PERC: Shaqiri szalad a bal oldalon az alapvonalig, visszatette Drmicnek, aki egyből lőtt, de nem volt megfelelő ez a helyzet a lövéshez.

49. PERC: Mascherano buktatta aztán Lichsteinert a túloldalon, veszélyes helyről jöhetett a szabad. Shaqiri kapura szúrta/tekerte, Romerónak alaposan közbe kellett avatkozni.

47. PERC: Két argentin szöglettel indult a második 45 perc, de nem mentek sokra a sarokrúgásokkal. Xhaka buktatta aztán Messit a 16-os csücskétől 10 méterre, szabadrúgással jöhettek a dél-amerikaiak. Semmi nem lett belőle.

46. PERC: Elkezdődött a második félidő.

Ez az utolsó előtti nyolcaddöntő, az esti meccsen Belgium és az Egyesült Államok csapata találkozik egymással. Az itteni győztes találkozik annak a párharcnak a továbbjutójával.

Argentína mindhárom vb-meccsét egy góllal nyerte meg Brazíliában, ez most is összejöhet még, és látva a játékot, nem lennénk meglepve, ha egyetlen gól döntene a találkozón.

Egy átigazolási hír a szünetben: Diego Costa hivatalosan is aláírt a Chelsea-hez.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

42. PERC: Drmic harcolt ki egy szögletet, a svácji kontrák sokkal dinamikusabbak, mint Messiék próbálkozásai.

Svájc teljesen egyenrangú ellenfél, egyáltalán nem érződik, hogy Argentína esélyesebb a mai találkozón.

37. PERC: Nagy svájci helyzet! Shaqiri kapott labdát a saját térfeléről, aki két védő szorításában inkább átpasszolta a teljesen tisztán a bal oldalon érkező Drmichez, aki azonban nem tudta kihasználni a hatalmas helyzetet. Át akarta emelni Romerót, de nem nyúlt eléggé alá a labdának, így a kapus lehúzta.

36. PERC: SÁRGA lap, Xhaka kapta, Lavezzi felbuktatásáért.

34. PERC: Shaqiri csinált hülyét a védőkből, a végén csak kapott egy rúgást a szögletzászló közelében, szabadrúgással jöhettek a svájciak. Shaqiri lőtte középre, Romero kiejtette a labdát, a 16-oson kívülre.

Most azért fölénybe kerültek az argentinok, többet birtokolják a labdát.

30. PERC: Argentin szöglet, Lavezzi fejese valamivel a kapu mellett szállt el.

Közben vezet a Sliema a Fradi ellen, Ohawuchi talált be.


A pápa és Messi
Fotó: Europress Fotóügynökség

28. PERC: Óriási svájci helyzet! Egy szöglet után Xhaka elé került a labda, laposan lőtt 14 méterről, az argentin kapus, Romero lábbal védett. A lepattanót aztán még Inler lőtte rá, ezt is fogta az argentin kapus.

24. PERC: Messi kavargatott középen, bepöccintette Higuain felé, de nem ért el hozzá a labda. Nem sokkal később Di Mariát buktatták úgy 30 méterre a kaputól. Messi beívelte, Higuain föléfejelte.

21. PERC: Di Maria buktatta Behramit, aki jó nagyot esett, de aztán kisvártatva felpattant.

Mind Messi, mind Shaqiri 11 alkalommal lőtt kapura eddig ezen a világbajnokságon.

14. PERC: Higuan feje fölött elszállt egy beadás, úgy két méter hiányzott.

8. PERC: Előretörtek a svájciak, és Shaqiri ki is harcolt egy szögletet. Inler lőtte el a szöglet után 20 méterről, nagyon fölément a próbálkozás.


Az argentinok nem is gondolnak a vereségre
Fotó: Europress Fotóügynökség

6. PERC: Lichsteiner húzta vissza Di Mariát, a sárga elmaradt.

3. PERC: Shaqiri csúszott oda keményen Lavezzinek.

Aki nem kíváncsi a két csapatra, az kövesse a Fradi és a máltai Sliema Európa LIga-selejtezőjét (mondjuk, a Duna TV-n, vagy a Sport24 Facebook-oldalán), épp az imént hagytak ki a máltaiak egy 11-est!

1. PERC: Elkezdődött a mérkőzés.

Világbajnokságon legutóbb 1966-ban találkoztak a csapatok, akkor 2-0-ra nyert Argentína.

Ottmar Hitzfeld tekintete megrendült volt a himnusz alatt, teljesen érthető.

Lionel Messi a legutóbbi 24 válogatott mérkőzésén 23 alkalommal betalált. 1930 után ő lehet az első argentin játékos, aki négy egymást követő vb-meccsen gólt szerez.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés.

ELŐZMÉNYEK:

Nem, nem akarjuk leegyszerűsíteni a meccset Lionel Messi és Xherdan Shaqiri különpárbajára, de kétségtelen, hogy ők ketten meghatározhatják azt, mi történik ma délután az utolsó előtti nyolcaddöntőben.

Ugyanis a világbajnokság eddigi szakaszában nagyjából azon dőlt el a két együttes aktuális mérkőzése, hogy az említett két fiatalember éppen milyen napot fogott ki.

Ami Argentínát illeti: a vb első körében Bosznia-Hercegovinával játszottak, 2-1-re győztek, Kolasinac öngóljával, valamint Messi találatával. Aztán jött az Irán elleni kínszenvedés, ahol az ázsiai csapat is nyerhetett volna, Messi a 91. percben mentette meg Argentínát.

Messi aztán kettőt lőtt Nigériának, de az afrikai csapat is alaposan feladta a leckét, két első góljukra azonnal válaszoltak, a harmadikra persze már nem maradt idő, energia, képesség. Így kilenc ponttal nyerte meg a csoportot Argentína, de a játéka nem volt túl meggyőző.

Svájc előbb az utolsó utáni pillanatban szerzett góllal nyerte meg az Ecuador elleni találkozót, majd ötöt kapott Franciaországtól, de kaphatott volna még hármat, legalább. Aztán jött a harmadik kör, és Hondurast 3-0-ra verte a csapat Xherdan Shaqiri mesterhármasával.

Svájcnak egy valamivel még meg kell küzdenie kedden: szövetségi kapitánya, Ottmar Hitzfeld ugyanis gyászol, 81 éves korában elhunyt testvére, Winfried.

A két csapat eddig hat alkalommal találkozott egymással, 4-szer Argentína győzött, 2 alkalommal Svájc, a gólkülönbség 14-3 a dél-amerikai válogatott javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik