Foci

Egy magyar himnuszát játsszák ma a vb-n

A brazíliai labdarúgó-világbajnokságon szereplő Uruguay válogatottjának a szombat esti Kolumbia elleni mérkőzés előtt felcsendülő himnuszát egy magyar származású katonazenész írta.

A himnusz szerzője, Debály Ferenc József katonacsaládban született 1791-ben, majd a napóleoni háborúk veteránjaként 1838-ban Dél-Amerikába, Uruguayba hajózott majd itt később le is telepedett.

Különböző helyi zenekarokban játszva zenélt és 1846-ban Montevideo ostromakor lényegében csatazajban szerezte az uruguayi nemzeti himnusz zenéjét Francisco Acuña de Figueroa költő versének szövegére.

A himnusz eredeti kottáját ma, mint ereklyét az Uruguayi Nemzeti Múzeumban őrzik. Debály elismertségét a korban jól jelezte, hogy 1846-ban őt kérték fel Paraguay himnusz zenéjének megírására is.

Debály Ferenc József 68 éves korában, 1859. február 13-án hunyt el Montevideóban, ahol nevét ma utca őrzi.

Bár nem tűnik elavultnak a hírek szerint a Kulturális és Oktatási Minisztérium határozatot hozott arról, hogy a közeljövőben létrehoznak egy bizottságot, amely tanulmányozza annak lehetőségét, miként lehetne a mai korhoz hozzáigazítani, korszerűsíteni az uruguayi himnuszt.

Igaz ezt az uruguayi nemzeti dal hossza talán indokolja, hiszen négy és fél perces terjedelmű, így a különböző nemzetközi sporteseményeken teljes hosszában lejátszhatatlan – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik