Foci

Ronaldóék a süllyesztőben, Németország és az USA a 16 között

A brazíliai világbajnokság G csoportjának utolsó fordulójában a németek legyőzték az Egyesült Államokat, de Jürgen Klinsmann csapata így is ott lesz a kieséses szakaszban.

Talán az egyik legizgalmasabb csoportzárásnak néztünk elébe, hisz a két utolsó találkozó előtt még mind a négy csapatnak megvolt az esélye a továbbjutásra.

A négypontos amerikaiak a szintén négypontos németekkel mérték össze az erejüket, s az már az első húsz percben látszott, hogy nem lesz könnyű pontot szerezniük Joachim Löw fiaitól.

Fotó: Europress fotóügynökség

A szünetig nem esett gól a találkozón, a rövid pihenő után azonban rákapcsoltak a németek, aminek meg is lett az eredménye. Egy beadását követően Howard nagyot védett, a kipattanót azonban Müller magabiztosan a hosszú alsóba lőtte.

A hátralévő időben nem sok helyzetet láthatott a publikum, Németországnak elég volt az 1-0-s győzelem, az amerikaiak pedig a másik meccs eredményének tudatában nem hajtották túl magukat.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, G csoport, 3. forduló

USA-Németország 0-1 (0-0)
Recife,Arena Pernambucano. Vezeti: Irmatov (üzbég)

USA: Howard – Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley – Beckermann, Jones – Zusi, Bradley, Davis (Bedoya, 59.) – Dempsey.Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann.

Németország: Neuer – Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger (Götze, 76.), Kroos, Lahm – Özil, T. Müller, Podolski (Klose, a szünetben) Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Gólszerzők: Müller (54.)

Sárga lap: Gonzalez (37.), Beckermann (62.) illetve Höwedes (11.)

A másik összecsapáson egyszerű volt a képlet: ha valamelyik csapat több góllal tud nyerni, a németek pedig megverik Amerikát, akkor az ott van a legjobb 16 között.

A portugálok kerültek ehhez közelebb az első fél óra végén, amikor Boye egy elképesztően furcsa mozdulattal a saját kapujában juttatta a labdát.

Fotó: Europress fotóügynökség

A második játékrészben felgyorsult a ghánaiak játéka, s egy remek beadást követően Gyan egyenlíteni tudott, sőt, pár perccel később akár a vezetést is megszerezhették volna az afrikaiak.

A hajrában portugáloknak jött ki jobban a lépés, Dauda egy lecsorgó labdát a lehető legrosszabb helyre, Cristiano Ronaldo elé ütött, a portugál pedig köszönte szépen és higgadtan a hálóba helyezett.

Hiába Portugália győzelme, az európai gárda rossz gólkülönbsége miatt így is csak a harmadik helyen végzett csoportjában, s búcsúzott a viadaltól Ghánával egyetemben.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, G csoport, 3. forduló

Portugália-Ghána 2-1 (1-0)
Brazíliaváros,Estadio Nacional Mané Garrincha, 67 540 néző. V: Sukralla (bahreini)

Portugália: Beto (Eduardo, 89.) – Joao Pereira (Varela, 61.), Pepe, Bruno Alves, Miguel Veloso – William Carvalho, Rúben Amorim – Nani, Joao Moutinho, Cristiano Ronaldo – Éder (Vieirinha, 69.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento 
Ghána: Dauda – Afful, Mensah, Boye, K. Asamoah – Agyemang-Badu, Rabiu – Atsu, Waris (J. Ayew, 71.), A. Ayew (Wakaso, 82.) – Gyan. Szövetségi kapitány: Akwasi Appiah

Gólszerzők: G: Boye (31. – öngól), Cristiano Ronaldo (80.), ill. Gyan (57.)

Vége a másik meccsnek is, 2-1-re nyert Portugália!

2. FÉLIDŐ

94. PERC: Vége a mérkőzésnek, mindkét válogatott ott lesz a 16 között.

93. PERC: MI MARADT KI! Egy pazar amerikai támadás végén Bedoya ordító ziccerben lőhetett, de egy önfeláldozó német végül blokkolni tudott.

90. PERC: A negyedik játékvezető négy perc hosszabbítást jelez.

Furcsa helyzet állt elő másik pályán: Beto kapus már egy ideje sántikált, most pedig lecserélték, ő ezt a jelek szerint eléggé zokon vette, már-már elsírta magát dühében. Eduardo állt be a helyére.

89. PERC: Özil is elhagyja a játékteret, Schürrle kap pár percet a kapitánytól.

84. PERC: Változtatnak az amerikaiai: Zusi helyén Yedli a pályán.

83. PERC: Özil és Götze játszott össze remekül, végül előbbi került lövőhelyzetbe ám hosszan vette át a labdát, így ugrott a gólszerzési lehetőség.

Gól a másik mérkőzésen. Vezet Portugália a 80. percben! Dauda egy lecsorgó labdát a lehető legrosszabb helyre, Cristiano Ronaldo elé ütött, a portugál pedig köszönte szépen és higgadtan a hálóba helyezett, 2-1!

80. PERC: Höwedes tüzelt futtából, a játékszer azonban épphogy elcsorgott a kapuig.

76. PERC: Joachim Löw ismét cserére szánja el magát, Schewinsteiger le, Götze be.

74. PERC: Jones és Bedoya ütköztek össze, mindkettejüket ápolni kell.

72. PERC: Hummels tarolta le Dempseyt a német térfélen, a játékvezető továbbot int, az amerikaiak csapatkapitánya pedig lent maradt a földön.

70. PERC: Úgy fociznak Klinsmann fiai, mintha legalábbis nyerésre állnának. Nem tudnák, hogy csupán két gólra vannak a kieséstől?

66. PERC: Sok esélye nincs az amerikaiaknak az egyenlítésre, így tulajdonképpen Portugáliára és Ghánára bízzák a sorsukat.

Videó Müller góljáról:

62. PERC: Beckermann pakolt oda egy nagyot Schweinsteigernek, ő már nem ússza meg sárga nélkül.

Közben Ghána majdnem megszerezte a vezetést a másik összecsapáson. Waris maradt tök üresen a kapu előtt, be is tudták adni neki a labdát, de ajtó-ablak helyzetben mellé fejelt.

60. PERC: Bedoya amint pályára lépett, kaphatott is volna egy sárga lapot a durva belépőért, a játékvezető azonban megkegyelmezett neki.

59. PERC: Cserél Jürgen Klinsmann: Davis hagyja el a pályát, helyét Bedoya veszi át.

Gól a másik meccsen is: Az 57 . percben egyenlít Ghána! Kwadwo Asamoah tekerte be balról a labdát külsővel, Asamoah Gyan pedig menetrend szerint érkezett a hosszún és fejjel egalizált, 1-1!

54. PERC: GÓÓÓL! A Lahm beadása után csúsztatott fejest még tudta hárítani Howard, a kipattanót viszont Müller kíméletlenül a hosszúba vágta. 0-1.

52. PERC: Schweintseiger löbbölt Klose elé, akinek egy kicsit hosszú volt a labda és nem tudta kapura irányítani azt.

51. PERC: Müller beadása száll el a játékostársak feje fölött, kirúgással jöhet az USA.

47. PERC: Boateng emelt az ötös előterébe, ahol Özil érkezett és a kapu fölé bólintott.

46. PERC: Folytatódik a játék, Podolski helyére Klose jött ki a második félidőre.

A félidei döntetlennel Németország és az Egyesült Államok is továbbjutó, hiába vezetnek a portugálok 1-0-ra. A nagy focicsaták bámulása közben ne feledkezzünk meg a kulturális élvezetekről sem.

1. FÉLIDŐ

45+1. PERC: Vége az első játékrésznek, 0-0-val vonulhatnak szünetre a csapatok.

45. PERC: Egyetlen perc a ráadás.

41. PERC: Jöhetett az első amerikai szöglet, ami teljesen veszélytelen volt.

37. PERC: Gonzalez sárgul be Schweinsteiger buktatása nyomán.

35. PERC: Ziccer! Müller fifikásan gurított Özilhez, aki egy finom csel után lőtt, Howard viszont ismét a helyén volt.

Közben gól a másik meccsen: Portugália Boye öngóljával szerezte meg a vezetést.

31. PERC: Kroos tüzelt távolról, de ez Howardnak csemege volt.

29. PERC: A vb egyik legérdekesebb jelenetét láthatták a nézők: Jones érkezett egy amerikai támadással a német 16-oshoz, amint a játékvezető megállt és leütközte őt.

27. PERC: Kiszabadult a kezdeti nyomás alól az Egyesült Államok, most már sokkal inkább partiban vannak, mint pár perccel ezelőtt.

24. PERC: Kroos kapta üresen a lasztit a büntetőterületen belül, de az utolsó pillanatban sikerült odalépniük az amerikai védőknek.

22. PERC: A félidő derekához érve kicsit visszavettek a tempóból a felek.

18. PERC: Hatalmas a különbség a két csapat között, Németország már góllal, gólokkal vezethetne.

14. PERC: Életveszélyesek a német támadások, Lahm gurított a szélen érkező Boatenghez, aki erőből lőtt középre, a bekkek azonban ismételten menteni tudtak.

11. PERC: Höwedes állította meg szabálytalanul az ellenfél játékosát, a játékvezető pedig fel is mutatta neki a megérdemelt sárga lapot.

10. PERC: Nagyon érik a német gól: egy szöglet után két csapattárs zavarta egymást a lövésben, ez mentette meg a amerikaiakat.

8. PERC: Melegszik a pite az amerikaiaknak, Podolski lapos beadásáról Müller épphogy lemaradt az ötösön belül.

7. PERC: Közben a másik pályán Ronaldo kapufáig jutott, a 16-oson kívülről próbálkozott gólszerzéssel.

5. PERC: Eddig szinte csak a németeknél a labda, egyértelmű, hogy az Egyesült Államok kontrákra állt be.

2. PERC: Máris helyzetbe került Németország, Müller azonban nem találta el a labdát félollóból.

1. PERC: A fehérben játszó amerikaiak kezdték az összecsapást.

Előzetes: A két csapat között több összefonódási pont is van: az amerikai együttest a német Jürgen Klinsmann vezeti, akinek a segítője volt a Nationalelfet irányító Joachim Löw 2006-os vb-n. Emellett öt amerikai játékos német származású, négyen közülük a Bundesligában játszanak.

A négy ponttal a G csoport élén álló Németország számára egy döntetlen biztos csoportelsőséget jelentene, míg a négypontos Egyesült Államok szintén továbbjutna egy ilyen eredménnyel.

“Mindkét csapat meg akarja nyerni a csoportot, a győzelemért fogunk küzdeni” – mondta Jürgen Klinsmann, aki kifejtette: csapata minden mérkőzésen kiadja magából a maximumot, s ez Németország ellen sem lesz másként.

A Nationalelf védője, Mats Hummels az ellenfél dicsérete mellett a feltételezésekről is elmondta véleményét:
“Sportemberekhez méltatlan és nagyon sportszerűtlen lenne a többi csapattal szemben, ha ilyen tervekkel lépnénk pályára” – mondta a 25 esztendős hátvéd, aki gólt szerzett Portugália 4-0-ás legyőzésekor.

A csütörtöki találkozón egy csúcsbeállításra kerülhet sor: a 35 esztendős Tim Howard 102. alkalommal léphet pályára az Egyesült Államok csapatában, ezzel a legtöbb válogatottsággal rendelkező amerikai kapusok rangsorában beérné az éllovas Kasey Kellert.

A csoport másik mérkőzésén csak a győzelem teremthet esélyt a továbbjutásra az 1-1 pontos Portugália és Ghána számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik