Foci

15 dolog, ami miatt Pirlo a teremtés koronája

Nem bírtuk tovább Pirlo-lista nélkül.

Eddig ellenálltunk és összeszorított fogakkal tartottuk magunkat, de minket is utolért a Pirlo-mánia, sőt a listázási mánia, de még a Pirlo tökéletességét listázó mánia is. A Ftbpro oldalon találtunk egy újabb vicces listát arról, miért Pirlo a leg és a még legebb. Ez az egy lesz, eskü, már mi is unjuk. Tényleg.

1. Pirlo az önzetlen önimádó

Neki köszönhetően vált “góleádorrá” Stephan Lichtsteiner, akinek jól irányzott mozdulatait még ma is sokan emlegetik. Pirlo semmihez sem fogható örömet érez, amikor célirányos passzainak köszönhetően csapattársai fején vagy lábán, majd a kapuban végzi a labda.

2. A meg nem értett bohém

Ha az öltözők falai mesélni tudnának, megerősítenék, hogy Pirlo igazi társasági ember. A legtöbben igen hallgatagnak képzelik, pedig erről szó sincs: ő az egyik legviccesebb focista egész Olaszországban. Sorra szórja a poénokat jellegzetes hangján, irodista ábrázatával – amitől még mulatságosabb az egész.

3. A Mágus

Szeretett Andreánk így szólt egyszer egy edzésen Massimo Ambrosinihez: “Az, hogy nekem passzoljatok, nem egy a lehetséges megoldások közül, hanem maga a megoldás.” Magvas gondolatába vegyül némi irónia, de azért ne felejtsük el, hogy Pirlo komolyan beszélt!

4. Aki tudja, mit akar

Egy újabb Pirlo-gyöngyszem: “Allegri a Milánban más pozíciót szánt nekem, amire csak annyit mondtam: ‘Köszönöm, de nem kérek belőle.’ És a Juve mellett döntöttem.” Andrea nem viseli jól, ha nem hagyják kibontakozni. Az ő helye a középpályán van, lehetőleg két elszánt csapattársával összedolgozva. Nem véletlen, hogy Conte is hamar a szemétbe dobta a 4-2-4-es felállást. Kettőt találhatunk, ki győzte meg Antoniót!

5. A borissza

Adj a kezébe egy pohár vörösbort (lehetőleg Brescia borvidékéről származót), és máris a második helyre szorulnak a védjegyévé vált büntetők. Nem azért, mert hamar fejébe száll a bor (ő, a többi profi borkóstolóhoz hasonlóan, sosem önt fel a garatra) hanem mert magával ragadja és lenyűgözi a borkészítés. Ez nemcsak szenvedély: már most tudja, hogy ezzel foglalkozik majd, ha szögre akasztja a stoplis cipőt.

6. A hasonmás

Fotó: brumotti.com

Sokan rebesgetik, hogy Andrea Pirlo és az Olaszországban jól ismert Vittorio Brumotti születésükkor elszakított testvérek. Nem csak külsőre hasonlítanak: Brumotti ünnepelt és Guinness-rekordokat döntögető extrém bringás, aki még a Milánói Dóm tetejéig is képes volt extrém módon, egy keréken feljutni. Itt lenne az idő, hogy megnézzük, mit kezd Brumotti egy focilabdával, Pirlot pedig jó lenne lencsevégre kapni bringázás közben.

7. Az istenadta

Giorgio Chiellini szerint a Juve igazi bajnoka Pirlo és Buffon, a többi 21 játékos csak a kezük alá dolgozott. Ennél is durvább, ahogy maga Buffon beszélt róla: “Amikor játék közben nézem Pirlót, elhiszem, hogy a Jóisten létezik – és nagyon kegyes hozzánk.”

8. A provokatőr

A Bajnokok Ligájának elődöntőjében a portugálok örülhettek a Juve és a Benfica találkozóját követően. Pirlo ezután azt nyilatkozta, hogy a legrosszabbakat kívánja a Benficának a folytatáshoz – tette mindezt emelt fővel, szívből jövő őszinteséggel. Mert szerinte a provokáció az igazi bajnokok művészete.

9. Az ezerarcú

Róla aztán remek előtte-utána fotókat lehet készíteni! Egyet a vébé megnyerése előtti, majd az azutáni Pirlóról. Egy másikat a még a Milánban játszó, majd a már a Juvéban brillírozó Pirlóról. Na jó, csak vicceltünk: a legütősebb, ha borotválkozás előtt és után örökítjük meg őnagyságát. Szakállal és bajusszal – jobban mondva vadember külsővel… – valóban karakteresebb az arca, de azért reméljük, hogy nem akar Davide Moscardelli babérjaira törni!

10. A nyugalom maga

Akik bírálni akarják, gyakran a fejéhez vágják hogy lassú, és a védekezés nem az erőssége – ez azonban csak erőtlen sárdobálás. Az igaz, hogy nem kapkodó típus, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudja felpörgetni a motorokat – nézzük csak meg, hogy szedi a lábát, amikor futni kell! Ami pedig ennél is fontosabb: az esze vág, mint a borotva.

11. A kapusok réme

Csak idő kérdése, hogy élőben fogadhassunk egy-egy meccsen, mielőtt Pirlo büntetőt rúg. Kanalazni fog? Egyenesen odavágja? Vajon milyen figurával borzolja a kedélyeket? Merthogy Pirlo azt csinál a kapusokkal, amit csak akar. A repertoár igen sokszínű, Pirlo pedig kifinomult ízléssel válogat az eszköztárából.

Fotó: Europress Fotóügynökség

12. A filozófus

Önéletrajzi kötetének címe rendkívül filozofikus: Gondolkodom, tehát játszom – ami nem lehet a véletlen műve. A labdarúgásra is művészetként tekint, ha pedig tovább növeszti a szakállát, be is állhat a sorba Protagorasz mellé. Ő nem csak a lábával játssza ezt a játékot, hanem az eszével is.

13. A pókerarc

A jelenlegi állás szerint a kanalak kanalát Tottival együtt, még 2000-ben “hajlította”. Az ellenfél csapatát könnyen átrázza a büntetők előtt, mert arckifejezése alapján azt gondolhatják róla “ennek aztán fogalma sincs, hogy és hova rúgja a labdát” – pedig nagyon is tudja, csak épp hidegvérrel teszi ezt. Ötvözi a profizmust és a magabiztosságot, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy (szinte) mindig jó döntést hozzon. Ahogy Manausban is tette.

14. A világfi

Alex Del Piero volt az első olasz játékos, akinek felállva tapsoltak a Real Madrid szurkolói. Ez tényleg csak keveseknek adatik meg, Pirlónak azonban ez többször is sikerült, Madridtól Rio de Janeiróig, Bernabeun és Maracanán át. A spanyolok tavaly október 23-án, egy BL-mérkőzés végén éltették Pirlót, akárcsak a brazilok, akiknek először leesett az álla látva Pirlo bátorságát, amivel túljárt a mexikóiak eszén a Konföderációs Kupán. “Azt az érzést soha nem fogom elfelejteni” – mondta a sokak által jégszívűnek tartott Andrea.

15. A tökély maga

Elgondolkodtál már azon, miért a 21-es számot viseli a mezén Pirlo? Bár nem ez a hivatalos álláspont, a számmisztika mégis magyarázatot ad mindenre: a két számjegyet összeadva 3-at kapunk, ami a tökéletesség száma. 21 a végeredmény akkor is, ha összeadjuk az első hat egyjegyű számot, és akkor is, ha 3-mal megszorozzuk a 7-et (mindkettő szent szám). Ezek után nem kétséges, hogy a 21-es egy igen szerencsés szám. A kérdés már csak az: a 21-es hozott szerencsét Pirlónak, vagy fordítva?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik