Foci

Itt a vb egyik legnagyobb meglepetése

A halálcsoportnak is nevezett D jelű négyesben Costa Rica óriási meglepetésre legyőzte a titkos esélyesnek tartott uruguayi együttest.

Ebben a kvartettben a sorsolás után a legtöbben egyértelműnek hitték a helyzetet, miszerint a két továbbjutást érő helyről majd a három nagy, az angol, az olasz és az uruguayi együttes dönt majd, míg Costa Rica a pofozógép szerepét tölti be.

Ez a forgatókönyv már az első meccsen borult.

A kezdés után bár Uruguay nem játszott rosszul, a közép-amerikaiak is tudtak meglepetést okozni veszélyes akcióikkal. A 23. percben azonban egy lerántás után Cavani büntetőből megszerezte a vezetést a dél-amerikai csapatnak, majd a vezetést tudatában visszavettek az iramból Forlanék.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Costa Rica viszont vérszemet kapott, Duarte. Bolanos és Campbell vezetésével közel jártak az egyenlítéshez, ez viszont az első félidőben még elmaradt.

Nem úgy a második felvonásban. Az 54. percben a védők azt hitték, a hosszú indítás kimegy az alapvonalon túlra, a Costa Rica-iak viszont megmentették a játékszert, majd a középre tekert labda a második hullámban érkező Campbell elé került, és nagy erővel a hálóba bombázott (1-1).

Két perc múlva tovább fokozódott a közép-amerikaiak örömre, hiszen Bolanos távoli szabadrúgása Duarte fejét találta meg az ötös sarkánál, ő pedig bevetődve bólintott (1-2).

Fotó: Europress Fotóügynökség

A folytatásban Urugauy mindent megtett az egalizálásért, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani, Urena pedig egy perccel becserélése után kialakította a 3-1-es végeredményt. Tegyük hozzá, az utolsó percben Maxi Pereira kiállíttatta magát, így a kékek emberhátrányban fejezték be a találkozót.

Costa Rica sikere már csak azért is a vb eddigi legnagyobb meglepetése, mivel tőlük senki sem várt nemhogy győzelmet, de még pontszerzést sem, hiszen miközben a teljes válogatottjuk összértéke alig 30 millió euró, Uruguay játékosa 217 milliót, vagyis majdnem tízszeres pénzt érnek.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 1. forduló, D csoport

Uruguay – Costa Rica 1-3 (1-0)
Fortaleza, Estadio Castelao, vezeti: Felix Brych (német)

Gólszerző: Cavani (23.- büntetőből) illetve Campbell (54.), Duarte (56.), Urena (84.)

Uruguay: Muslera – Caceres, Godin, Lugano, Pereira – Rodriguez (A. Hernandez, 76.), Gargano (A. Gonzalez, 60.), Arevalo, Stuani – Cavani, Forlan (Lodeiro, 60.).

Costa Rica: Navas – Diaz, Umana, Gonzalez, Duarte, Gamboa – Tejeda (Cubero, 74.), Borges – Bolanos (Barrantes, 89.), Ruiz (Urena, 83.) – Campbell.

Sárga lap: Lugano (50.), Gargano (56.), Caceres (80.)

Piros lap: Maxi Pereira (94.)

Ez a vége, Costa Rica 3-1-re nyert!

2. FÉLIDŐ

94. PERC: Maxi Pereira izomból odarúgott Campbellnek, meg is kapta érte a pirosat, vagyis nem elég, hogy kikapnak a dél-amerikaiak, még a jobbhátvédjüket is elveszítették.

90. PERC: Öt perc lesz a ráadás.

89. PERC: Costa Rica cserével húzza az időt, miközben a lelátón örömünnep tört ki. Costa Rica jelenleg 28. a FIFA-ranglistán, a vb-szereplők közül az egyik leggyengébb.

84. PERC: VÉGE, ELDŐLT! OTT A HARMADIK IS! Urena zseniális kiugratást kapott, Godin és Lugano között megtolta a labdát, majd Muslera mellett a hosszúba gurított! 3-1!

80. PERC: Caceres csúnyán, páros lábban szállt bele Gamboába, de piros helyett csak sárgát kapott.

76. PERC: Uruguay kihasználta utolsó cserelehetőségét is, és az egygólos hátrány ellenére nem Suarez állt be, hanem Abel Hernandez.

74. PERC: Sokan titkos esélyesként számoltak az uruguayi együttessel, hiszen az előző világbajnokságon is remekül játszottak.

71. PERC: A kékek nagyon kinyíltak hátul, így Gamboa megiramodhatott, de nem talált társat középen. Ha Uruguay nem nyer ma este, az könnyen a búcsújukat jelentheti, hiszen az angol és az olasz válogatott is erősebb náluk.

68. PERC: Két nagy uruguayi helyzet egymás után, de egyikből sem lett gól. Nagyon nyomnak a dél-amerikaiak.

64. PERC: Campbell! 30 méterről a jobb felsőt vette célba, és alig tévesztett pár centit.

63. PERC: Most fel kell ébrednie az uruguayi csapatnak, ha nyerni akarnak.

60. PERC: Kettőt cserél Uruguay: Forlan és Gargano le, Alvaro Gonzalez és Lodeiro be.

57. PERC: ÚJABB GÓL! 2-1 COSTA RICÁNAK! Egy szabadrúgás után Duarte remekül szakadt el Stuanitól, majd négy méterről, bevetődve a hosszúba bólintott!

54. PERC: EGYENLÍTETT COSTA RICA! A jobb oldalon ment el egy akció, sikerült az alapvonal előtt megmenteni a labdát, majd a középre ívelt játékszert a védők nem tudták kivágni, Campbell pedig 11 méterről nagy erővel a kapuba lőtt! 1-1!

52. PERC: Cavani messziről, de nem talált kaput.

50. PERC: Mekkora helyzet!!! Egy szabadrúgás után Duarte négy méterről fejelt kapura, Muslera nagyot védett, majd az ismétlést csúnyán mellé lőtte. Egyre inkább benne van Costa Rica játékéban a gól.

48. PERC: A játék kép nem változott, Costa Rica szeretne minél előbb egyenlíteni, Uruguaynak pedig nem igazán megy a foci.

46. PERC: Folytatják a felek, csere nincs.

45 percnyi játék után Uruguay egy büntetővel 1-0-ra vezet Costa Rica ellen.

1. FÉLIDŐ

45. PERC: Campbell gyenge fejese zárta a félidőt.

44. PERC: Navaaaas, mit mentett! Forlan 16-ról lőtt, Duarte lábán megpattant a labda, amely majdnem behullott a léc alá, de a Costa Rica-i hálóőr bravúrral tisztázott.

42. PERC: Újabb szöglet a fehérmezesektől, és hiába jött ki Muslera nagyon rosszul a kapuból, Gonzalez nem érte el a labdát.

38. PERC: Nem túl jó ez a félidő, mondhatni gyenge.

33. PERC: Tovább támad Uruguay, de nem olyan intenzitással, mint korábban, ami érthető is, hiszen ők vezetnek, nem nekik sürgős a gólszerzés.

30. PERC: Megint egy veszélyes Costa Rica-i helyzet, ezúttal oldalhálóba lőtték a labdát. Ahhoz képest, hogy sokan leírták őket, nagyon jól játszanak.

26. PERC: Hohóóó, Campbell. 20 méterről úgy gondolta, kapura tűzi a labdát, és nem is volt rossz ötlet, hiszen csak centikkel zúgott el a játékszer a kapufa mellett.

23. PERC: A büntetőt Cavani végezte el, és magabiztosan a bal alsóba lőtt. Navas érezte az irányt, de nem tudott védeni! 1-0-ra vezet Uruguay!

22. PERC: Tizenegyes!!! Forlan szabadrúgása remekül szállt be középre, ahol Lugano nagyot esett, miután Diaz egyételműen lerántotta őt.

20. PERC: Bár Uruguay próbálna előre menni, az utolsó mozdulatokba mindig hiba csúszik. Costa Ricának a védelme a legsebezhetőbb szekciója.

16. PERC: Forlan jó félpályás szabadrúgását Gamboa nem tudta kifejelni, majd egy másik védő luftot rúgott, így a labda Cavani elé került, de nyolc méterről suta mozdulattal méterekkel célt tévesztett. A meccs eddigi legnagyobb helyzete volt.

15. PERC: Godin húzodott előre, és egy felpattanó labda után a hálóba kotorta azt, de lesről, így érvénytelen a találat.

12. PERC: Costa Rica már a második helyzetét dolgozta ki, de Ruiz magasan fölé bólintott.

10. PERC: Costa Rica-i szöglet után Lugano esett nagyot, de a német játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást.

8. PERC: Az eddigi legnagyobb helyzet: az egyik védő röviden fejelt haza, a labdára pedig majdnem lecsapott Forlan, de a hálóőr időben kapcsolt.

6. PERC: A felező környékén folyik a játék, a legkisebb helyzet nélkül.

3. PERC: Kapkodós a játék, mindkét együttes megpróbál már rögtön a kezdés után dominálni.

1. PERC: Útjára indult a labda Fortalezában. A meccset Uruguay kezdte. Ők kék-feketében, Costa Rica fehérben játszik.

Előzetes: Az eddigi egyetlen brazíliai vb-győztese, Uruguay megkapta a sorstól azt a lehetőséget, hogy – a csoport másik két “nagy csapatával” ellentétben – papíron könnyűnek tűnő riválissal szemben kezdjen a világbajnokságon. A 2010-es vb legjobb dél-amerikai csapata Costa Ricával játszik Fortalenzában, s a győzelem kötelező a számukra, lehetőleg minél nagyobb arányban.

A Copa America-címvédő urguayiaknál az elmúlt hetekben riadalmat okozott a Liverpool sztárcsatárának, Luís Suáreznek a sérülése. A támadó csütörtökön már társaival edzett, ám szombati játéka még kérdéses. Diego Forlán ugyanakkor gyomorpanaszai ellenére szinte biztosan kezdő lesz.

“Tiszteljük ellenfelünket, mely biztosan megnehezíti majd a dolgunkat, ám természetesen győzelmet várok, várunk mindannyian” – nyilatkozta Oscar Tabarez, az uruguayi válogatott sikerkapitánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik