Foci

Papírból épített rendezvénycsarnokot a világhírű építész

Ban Sigeru japán építész, az építészeti Nobel-díjként emlegetett Pritzker-díj idei kitüntetettje kartonpapírból ideiglenes rendezvénycsarnokot alkotott a tokiói brazil nagykövetségen a brazíliai labdarúgó világbajnokság alkalmából.

A “Pavilhaót”, ahol a szurkolók nyomon követhetik a világbajnokság mérkőzéseit, eredetileg hétfőn avatták volna fel, de az esős időjárás meghiúsította ezt a szándékot. Ban kedden megszemlélte az elkészült létesítményt.

“Nem a nagyság a fontosság mércéje” – jegyezte meg legújabb művéről a sztárépítész, aki egyebek között a Párizsban tervezett Cite musicale nagyprojektet is vezeti.

Fotó: Europress fotóügynökség

Kartonból már több épületet tervezett. Így az ő munkája a földrengés sújtotta olaszországi L’Aquilában létesült Koncertterem, valamint a Fülöp-szigeteki tájfun túlélői számára ugyancsak papírból készített átmeneti lakások.

A tokiói brazil pavilont, amelyet antik görög templomoszlopokat idéző, bambusznádra emlékeztető, karcsú világosbarna papírcsövek tartanak és hullámpapírból készült tető fed, a tervek szerint csütörtökön, a világbajnokság nyitó napján adják át a nagyközönségnek.

Labdarúgó-mérkőzéseket, zenei rendezvényeket lehet tartani benne, de kávéházként is használható. Japánban több mint 200 ezer brazil él.

Fotó: Europress fotóügynökség

Az 56 éves Ban Sigeru pénteken, az amszterdami Rijksmuseumban veszi át a Pritzker-díjat a vele járó 100 ezer dollárral együtt. Ezzel kapcsolatban kijelentette: “A díj nem fog megváltoztatni engem, továbbra is ugyanazt fogom tenni, katasztrófatérségekben fogok dolgozni, de tervezek a kiváltságosoknak is, és továbbra is fogok tanítani”.

Az elismerést tavaly is japán mester, Ito Tojo kapta. Ban Sigeru hetedik japánként nyerte el a rangos építészeti díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik