Foci

A cigányválogatott elverte a svájci gárdistákat

A magyar cigány labdarúgó-válogatott szerda este 9-3-ra legyőzte ellenfelét a Vatikánban.

A Vatikánhoz közeli római sportpályán mérte össze erejét a magyar cigány labdarúgó-válogatott és a svájci gárdisták csapata szerda este. A mérkőzésen, amelynek mezét Ferenc pápa is megkapta, 9-3-ra a magyar csapat győzött.

A magyar cigány válogatott játékosai harmadik alkalommal léptek pályára a svájci gárdisták ellen – mondta el Mezei István, a csapat menedzsere az MTI-nek szerda este a némi késéssel kezdődött találkozó első perceiben. A cigány válogatottat 1995-ben útjára indító Mezei felidézte, hogy a csapat először 2011-ben játszott a svájci gárdistákkal Rómában. Ezt követően a felcsúti pályára hívták meg a pápa biztonságára vigyázó vatikáni testőröket, most pedig ismét Róma volt a helyszín.

A Szent Péterről elnevezett római pályán rendezett szerdai meccsről nem hiányzott a közönség: a Rómában élő magyarok és a Vatikánban szolgáló magyar papok természetesen a magyar csapatnak szurkoltak.

“Rúgd el magadtól az intoleranciát!” – címmel adott hírt a mérkőzésről a L’Osservatore Romano szentszéki napilap.

“Ennek a találkozónak erkölcsi üzenete van a népek és az egyház felé is: az, hogy figyeljenek ránk és tiszteljenek bennünket!” – hangoztatta a Vatikáni Rádió magyar adásának adott interjúban Mezei István.

A magyar cigány válogatott mérkőzése megelőzte a Vatikánban csütörtök-pénteken zajló nemzetközi cigánypasztorációs találkozót. A cigány csapat játékosai a szerdai általános audiencián elsőként találkoztak – a köztudottan focirajongó – Ferenc pápával, akinek egy őt ábrázoló festményt is átadtak, Varga Istvánné alkotását. A svájci gárdisták csapatától pedig az egyházfő a mérkőzés hivatalos mezét kapta meg.

Ajánlott videó