Foci

Tovább tart a Guttmann-átok, EL-győztes a Sevilla

Sem a rendes játékidőben, sem a kétszer harminc perces hosszabbításban nem esett gól az Európa Liga torinói fináléjában. Tizenegyesek döntöttek, ahol a Benfica kétszer is, a Sevilla egyszer sem hibázott.

Mindkét együttes drámai párharcból keveredett az Európa Liga döntőjébe. A spanyolok a Valenciát, a Benfica a Juventust ejtette ki egyaránt parázs oda-visszavágós mérkőzéseken.

Jól indult az összecsapás, az első percekben inkább a portugálok voltak mezőnyfölényben, ám a félidő derekára nagyon óvatos lett a játék. A szünet előtt Gáitant buktatta Fazio a 16-oson belül, ám a játékvezető nem adott tizenegyest, ami a visszajátszások alapján egyértelműen hiba volt.

Fotó: Europress fotóügynökség

Az Európa Liga eddigi győztesei:

3: Juventus, Internazionale, FC Liverpool, FC Barcelona, Valencia, Sevilla

2: Atlético Madrid, Borussia Mönchengladbach, Tottenham Hotspur, Real Madrid, IFK Göteborg, Parma, Feyenoord, Porto, Leeds United

1: Anderlecht, PSV Eindhoven, Eintracht Frankfurt, Ipswich Town, Bayer Leverkusen, SSC Napoli, Ajax Amsterdam, Bayern München, Schalke 04, Galatasaray, CSZKA Moszkva, Zenit, Sahtar Donyeck, AS Roma, Real Zaragoza, FERENCVÁROS, Dinamo Zagreb, Newcastle United, Arsenal, Chelsea

A folytatásban átvette a kezdeményezést a Sevilla, Rakitic nagyon élt a középpályán, ám remek passzait egy alkalommal sem tudták gólra váltani a spanyolok csatárai. A Benficának is akadtak lehetőségei, de rendre elpuskázták azokat, így gól nélküli döntetlenről következhetett a hosszabbítás.

A kétszer tizenöt perces ráadás mondhatni unalmasan telt, a csapatok rettentő megfontoltan tologatták a labdát, a büntetőkre bízták az összecsapás sorsát.

Fotó: Europress fotóügynökség

A tizenegyes párbajt a Benfica kezdte, Lima a jobb alsóba vágta a labdát, majd sevillai részről Bacca értékesítette a sajátját. A második kört Cardozo kezdte, Beto azonban megfogta a büntetőjét, Mbia ezzel szemben kíméletlen volt spanyol oldalon. Harmadjára Rodrigo érkezett a 11-es ponthoz a Benficától, s ő is hibázott, Coke pedig 3-1-re növelte a Sevilla előnyét.

A negyedik fordulóban ugyan Luisao szépített, Gameiro gólja a párbaj végét és egyben a Sevilla győzelmét jelentette.

A Sevilla 2006 és 2007 után harmadik alkalommal hódította el a második számú európai kupát, ezzel az örökrangsorban csatlakozott az élen álló Juventus, Internazionale, Liverpool, Barcelona, Valencia ötöshöz. A tavaly is döntős Benfica viszont továbbra sem tudta megtörni Guttmann Béla átkát, a portugál csapat sorozatban nyolcadik európai kupadöntőjét bukta el azt követően, hogy a magyar szakember 1962-es távozásakor – amelyet két BEK-elsőség előzött meg – a legenda szerint megátkozta a klubot, hogy nélküle 100 évig nem nyer nemzetközi trófeát.

Legutóbb 2007-ben dőlt el 11-esekkel a finálé, akkor éppen a Sevilla nyert az Espanyol ellen.

Eredmény – Európa Liga, döntő:

Sevilla (spanyol)-Benfica (portugál) 0-0 – büntetőkkel: 4-2
Torino, 40 ezer néző, v.: Felix Brych (német)

Sevilla: Beto – Coke, Nicola Pareja, Federico Fazio, Alberto Moreno – Stephane Mbia, Daniel Carrico – José Antonio Reyes (Marko Marin, 78.; Kevin Gameiro, 104.), Ivan Rakitic, Vitolo (Diogo Figueiras, 102.) – Carlos Bacca

Benfica: Jan Oblak – Maxi Pereira, Luisao, Ezequiel Garay, Guilherme Siqueira (Óscar Cardozo, 99.) – Ruben Amorim, Andre Gomes – Nicolas Gaitan (Ivan Cavaleiro, 119.) – Miralem Sulejmani (André Almeida, 25.), Lima, Rodrigo

sárga lap: Fazio (11.), Moreno (13.), Coke (98.), illetve Siqueira (30.), Almeida (100.)


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik