Foci

Újpest-MTK: visszavágtak a lilák, megvan a kupadöntő

A Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján az Újpest hazai pályán 3-0-ra legyőzte az MTK, így elsőként jutott be a fináléba.

A párharc odavágóján, vagyis három hete nem történt túl sok esemény, az első félidőben például egyetlen komoly ziccert jegyezhettünk fel. A második felvonásban valamivel többször forogtak veszélyben a kapuk, de maradt a 0-0, így igazából az Újpest várhatta jobb helyzetből a visszavágót. Főleg úgy, hogy a kék-fehérek a hétvégi bajnokin 4-0-ra kiütötték a lilákat, akiknek így volt miért törleszteni.

Fotó: MTI

A keddi összecsapás első 30 percében a hazaiak voltak veszélyesebbek, de talán túlzás a szóhasználat, hiszen egyetlen igazi gólhelyzetet sem tudtak kialakítani. A játékrész hajrájában az MTK vette át az irányítást, de a mezőnyfölényt nem tudták kihasználi, így 0-0-val vonultak öltözőbe a felek.

A második etapban növelték a sebességet a játékosok, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az 56. percben vezetést szerzett az Újpest: egy szögletnél Juanan jól szakadt el a védőitől, majd hátrafelé mozogva is pontosan fejelt (1-0).

Innentől felpörögtek az események, tíz perc alatt akár hármat is vághattak volna Kabáték, ám mégsem egy újabb gól, hanem egy piros lap pecsételte meg a meccs sorsát. Vass Ádámot ugyanis a 74. percben kiállította a játékvezető, egy maximum sárga lapos szituációban.

A 80. percben jött a kegyelemdöfés, Balogh Balázst nagyszerűen ugratta ki Kabát Péter, a fiatal középpályás pedig nagy erővel a hálóba bombázott (2-0). Ugyan innentől kezdve nem volt kérdéses, ki fog továbbjutni, azért az Újpest még szerzett egy gólt, Simon Krisztián sprintelte le Vukmirt, majd önzetlenül kabát elé tolta a labdát, aki beállította a végeredményt (3-0). Torghelle Sándort még a legvégén kiállították, az MTK kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést.

Ezzel a győzelemmel az Újpest bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol majd a Diósgyőr-Debrecen párharc továbbjutójával találkozik. Amennyiben a Loki lenne a másik finalista, akkor a hajdúságiak győzelme esetán a kupamásodik szerepelhetne az Európa Liga selejtezőjében.

De! Az Újpest esetében nem egyszerű a helyzet, ugyanis a lincencátruházás miatt egy UEFA-szabály szerint a klub három évig nem indulhatna az európai kupaporondon. A lila-fehér klub ugyanakkor – ha nemzetközi kupaindulásra lenne esetleg jogosult – méltányossági kérelemmel fordulhat az UEFA-hoz. A kusza állapot vége az is lehet, hogy a majdani bajnoki negyedikre száll a kupa EL-selejtezőt érő joga. Persze ehhez sok mindennek össze kell jönnie, például hogy az Újpest megnyerje a sorozatot, vagy a Debrecen legyen a döntő másik résztvevője.

Eredmény – Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó

Újpest FC – MTK Budapest 3-0 (0-0)
Gólszerzők: Juanan (56.), Balogh B. (80.), Kabát (83.)
Piros lap: Vass Á. (74.), Torghelle (90+3.)

Továbbjutott az Újpest 3-0-s összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik