Foci

Pancho Aréna: lépés a magyar foci megújulása felé

A felcsúti Pancho Aréna megnyitóján a spanyol szövetség elnöke elismerően nyilatkozott a stadionról.

Angel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség első embere, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnöke Joseph Blatter FIFA-elnök személyes üzenetét tolmácsolva kiemelte: a stadion örök emléket állít Puskás Ferencnek, és egyben ösztönző vonzerő lehet a fiatal magyar játékosok számára.

Közölte, hogy a szövetség küldetésének lényege a labdarúgás és az emberi értékek elsajátítására nevelni a gyerekeket, akiknek „élvezni kell a játékot, amennyire lehetséges”. Hozzátette: az emlékezetes avatóünnepség és a döntő „egy lépéssel közelebb hozza a szép jövő előtt álló magyar labdarúgás megújulását”.


Fotó: MTI

Áder János köztársasági elnök köszöntőlevelében hangsúlyozta: a futball szép és komoly játék, amely sikerre ösztönöz, együttműködésre tanítja és kitartóvá teszi az embert. Szerinte felmérhetetlen lehetőséget jelent a fiatalok számára a futball, mert „megújíthatják, a szurkolók számára pedig átélhetővé tehetik a játékot”.

A mintegy egyórás nyitóünnepség keretében fellépett többek között Szász Kitti és Kovács Péter freestyle világbajnok labdazsonglőr, Mága Zoltán hegedűművész, Vastag Csaba, Mészáros János Elek és Tabáni István énekes.

A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból épített stadion a TAO-pályázatnak köszönhetően valósult meg. A létesítmény megfelel az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) 2-es besorolásának, vagyis a Bajnokok Ligája utolsó selejtező köréig, valamint az Európa Liga úgynevezett “playoff köréig” használható, de akár felnőtt válogatott mérkőzésnek is otthont adhat.

Az aréna aulájában Puskás Ferenc serlegei, érmei, oklevelei és kitüntetései is megtekinthetők, az épület főbejárata előtt egész alakos szobra áll.

A stadion megnyitóünnepségén ott járt a Hír24 is. Helyszíni beszámolónkat IDE kattintva olvashatod.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik