Belföld

Stadionba zárt búcsú Felcsúton

Hétfőn avatták és szentelték fel a törpefalu vadiúj látványosságát, Orbán Viktor különbejáratú stadionját, a 3,8 milliárd forintból, a társaságiadó-kedvezményen keresztül jórészt közpénzből épült Pancho Arénát.

Ez az egész olyan, mint egy stadionba zárt búcsú – így jellemezte Tóth Richi kollégánk az Orbán-stadion nyitóünnepségét, és tényleg. Voltak néptáncosok, akik egy labdazsonglőr körül ropták, majd Mága Zoltán húzta a talpalávalót, illetve őt Vastag Csaba követte, már tényleg csak a perecárusok hiányoztak.


Fotók: Hír24

Perecárusok helyett ott volt viszont Deutsch Tamás, és Csányi Sándor is – aki közvetlenül Orbán Viktor mellett foglalt helyet, továbbá Hernádi Zsolt MOL-vezér, akit az Interpolos körözés és egyéb ügyekről hiába kérdeztünk, erről nem akart nyilatkozni. Avatóbeszédet Schmitt Pál volt köztársasági elnök mondott.

Schmitt szerint a sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet „a lélek virtusaira”, ezért aki stadiont épít, „a lélek felkészítésének is teret kínál”. Úgy vélte, hogy akaraterő, önbizalom, lelkesedés, szorgalom, alázat, fegyelem és hit nélkül nem lehet sportolni, ezért „a sportért országszerte tett tisztes erőfeszítés” ezeket is szolgálja.

Az ünnepség a Pancho Arénában rendezett első mérkőzéssel, a Puskás-Suzuki Kupa döntőjével, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Real Madrid ifjúsági csapatai közti meccsel folytatódott, amely végül a hazaiak 1-0-ás vereségével zárult. A kupát így a fiatal galaktikusok hódították el, immár 3-adszor.

A jobboldal krémje egyébként már délután négykor, a Puskás-szobor leleplezésekor megérkezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, Mészáros Lőrinccel, a gázszerelőből lett milliárdos felcsúti polgármesterrel, továbbbá Zugló polgármesterével, Papcsák Ferenccel. Az eseményen ott volt Makovecz Imre özvegye és Puskás Ferenc özvegye is. Mellette Szepesi György riporterlegenda foglalt helyet.

“Szobrot kegyeleti okokból szokás állítani, de Puskás Ferencre nem csak emlékezni akarunk, ugyanis azt szeretnénk, hogy a fiatalok erőt merítsenek ebből a szoborból, hogy miként lehet egy vidéki fiúból ünnepelt sztár” – mondta az ünnepségen Orbán Viktor, aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója is. A kormányfő kijelentette: ez az alkotás nemcsak a múltnak szól, hanem legalább annyira a jövőnek is – írta az MTI.

A Demokratikus Koalíció hétfőn délután az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta, ifjúsági szervezetének aktivistáit a terrorelhárítók zaklatták. A TEK azt közölte, hogy egyetlen munkatársa sem került semmilyen kapcsolatba a DK perfomanszra készülő aktivistáival, és nem is intézkedett a helyszínen.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke egy másik helyszínen felháborítónak nevezte, hogy 3,8 milliárd forintból építettek a falu lélekszámát meghaladó befogadóképességű stadiont. Felszólította a kormányt, hogy a Puskás Akadémiától követelje vissza a pénzeket, mert „erre nincs itt szükség”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, reggel már nagy volt a sürgés-forgás a felcsúti stadion, egyben Orbán Viktor háza körül. A miniszterelnök például bemutatta a család hatalmas húsvéti sonkáját, feleségének pedig kisebb bosszúságot okozott egy túlbuzgó biztonsági őr, aki nem ismerte fel őt.

Olvasói sztorik