Foci

Courtois: A Chelsea az esélyes, de a Barcát is legyőztük

Thibaut Courtois, a szezon talán legnagyobb meglepetését okozó Atlético Madrid kapusa a FIFA.com-nak adott interjújában beszélt karrierje kezdetéről, az Atlético sikereinek kulcsáról és a VB-ről is.

21 évesen már a világ legjobb kapusai közt emlegetett Courtois a belga Genknél kezdte pályafutását, ahol a kiugró 2010-2011-es szezont követően – 40 meccsen mindössze 32 gólt kapott – az év kapusának választották, és 2011 júliusában ötéves szerződést kötött a Chelsea-vel. A londoni klubnál az első számú kapus posztján továbbra is Petr Cech-re számítottak, így kölcsönadták az ifjú hálóőrt az Atlético Madridnak.

Az Atléticónál kulcsemberré vált, és a jelenlegi szezonban is kiemelkedően teljesít, 33 bajnoki meccsből 19-en gólt sem kapott.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A belga hálóőr elismerte nem számított rá, hogy négy mérkőzéssel a szezonzárás előtt a Matracosok vezetik majd a bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is elődöntőig jutnak.

„Emlékszem, amikor a belga bajnokságban bemutatkoztam, arról álmodtam, hogy eredményes karrierem lesz, de el sem tudtam képzelni, hogy egy ilyen nagy klubban játszom majd. A Barcelona és a Real Madrid mögött az emberek nem gondolták volna, hogy esélyünk lehet nyerni, hiszen egyénileg jóval előttünk tartanak, de csapatként mi is jók vagyunk, és nem csak egy-egy játékosra kell számítani” – mondta Courtois a FIFA.com-nak.

A BL-elődöntőben az Atlético a Jose Mourinho vezette Chelsea ellen játszik, amely Courtois szemszögéből különlegesnek ígérkezik. Korábban a hírek arról szóltak, hogy a szerződésének egy záradéka szerint csak akkor játszhat a londoni Kékek ellen, ha az Atletico körülbelül 5 millió fontos kompenzációt fizet a Chelsea-nek. Az UEFA végül eloszlatta a kételyeket a pályára lépésével kapcsolatban, és „zöld utat kapott” a játékra.

Fotó: Europress Fotóügynökség

„Nagyon megkönnyebbültem. Számomra az a tény, hogy a Chelsea-vel soroltak össze minket nagyon különleges, mert most az Atletiben vagyok, de a Chelsea is a csapatom. Jobb ha nem gondolkodom ezen túl sokat, és úgy játszom, mint máskor is. A Chelsea-vel kapcsolatban, remélem megnyerik a Premier League-et, csak ezt a két BL-meccset ne, pedig ők az esélyesebbek, de a Barca is az volt.”

A belga válogatottat sokan a VB egyik titkos esélyesének tartják, amely meglepetést is okozhat, válogatottjuk keretében több európai szinten is meghatározó labdarúgó van, elég csak Eden Hazardra, vagy épp Thibaut Courtoisra gondolni.

„A világbajnokságra úgy tekintünk, mint egy nagyszerű tapasztalatszerzésre, és megpróbálunk majd a lehető legtovább eljutni. Az emberek Belgiumban a győzelemről beszélnek, vagy legalábbis arról, hogy az 1986-os negyedik helyezést megismételjük, de nekünk realistának kell lennünk, és a földön kell maradnunk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik