Foci

Fociforradalomra készül az UEFA

Michel-Platini(210x140)(1).jpg (michel platini, )
Michel-Platini(210x140)(1).jpg (michel platini, )

Tétmérkőzések váltanák ki a barátságos meccseket a tervek szerint. Az európai szervezet csütörtökön bólinthat rá az ötletre.

A 60. születésnapját ünnepli idén az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amely a héten Kazahsztánban tart kongresszust. Angol lapok, így a BBC is arról ír, hogy csütörtökön az egybegyűltek egy nagyszabású tervet hagyhatnak jóvá, méghozzá a Nemzetek Ligáját.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb reformjának az lenne a célja, hogy a szövetség egy új versenysorozatot keltene életre, amely felváltaná a barátságos mérkőzéseket a versenynaptárban, ráadásul komoly tétje lenne. Jelenlegi állás szerint a 2018-as világbajnokság után indulna a megméretés, amely a világ- és Európa-bajnokságok közötti üres nyarakra esne.


Michel Platini újabb forradalomra készül
Fotó: Europress Fotóügynökség

A tervek szerint az európai csapatokat négy egymás alatti divízióba sorolnák be erősorrend alapján, majd kombinált (csoportmeccsek és egyenes kieséses szakasz), de bajnoki rendszerben versengenének egymással. Mindez azt jelentené, hogy lenne feljutás és kiesés. A csoportgyőztesek jutnának be a semleges helyszínen megrendezésre kerülő rájátszásba.

A legfelső szinten főleg a presztízs lenne a tét, ugyanakkor az alsóbb osztályok – ahová vélhetően a magyar válogatottat is besorolnák – győztesei nem csak, hogy feljebb léphetnének, hanem a tervek szerint Eb-részvételt jelentő szabadkártyát is szerezhetnének ezzel. Sőt, állítólag vb-kvótáról is szó esett, de ehhez még a FIFA áldására is szükség van. Ez azt is jelentené, hogy nem lenne többet pótselejtező a két világeseményre.

A Nemzetek Ligája párhuzamosan futna egyébként a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőkkel, utóbbiak kiegészülnének az új sorozat egyes elemeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik