Foci

Kirúgással indított az új román focielnök

labdarúgás, foci (labdarúgás, foci)
labdarúgás, foci (labdarúgás, foci)

A szerdán kinevezett Razvan Burleanu lemondásra szólította fel a Román labdarúgó Szövetség főtitkárát.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a politológusi doktorátussal rendelkező 29 éves Razvan Burleanut választotta elnökévé. A román és az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét betöltő Burleanu az elnöki poszton Mircea Sandut váltja.

A román hírtelevíziók jelentései szerint a választással kapcsolatos előzetes számításokat alaposan keresztülhúzta az a tény, hogy a tisztség elnyerésére legesélyesebbnek tartott Gheorghe Popescut – aki labdarúgóként a Barcelona csapatkapitánya is volt – egy nappal a választás előtt adócsalás miatt jogerősen három év és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A szerdai ülésen az FRF tiszteletbeli elnökévé választották Mircea Sandut, aki 24 éven át vezette a szövetséget, és arról is döntöttek, hogy a román szövetség 14,46 millió euróból (4,5 milliárd forint) gazdálkodhat 2014-ben.

Razvan Burleanu a rendszeren kívülről érkezett a FRF élére. Amint a honlapjáról kiderül, gyermekként futballozott ugyan a korosztályos bajnokságban, és bírói képesítést is szerzett, az iskola elvégzése után politológiát tanult. A bukaresti Politikai és Adminisztratív Tudományok Egyetemén (SNSPA) a romániai intézmények EU-csatlakozás utáni átalakulásáról írta és védte meg doktori dolgozatát.

Párton kívüli szakértőként dolgozott a román parlamentben, a választási hatóságnál és az elnöki hivatal kisebbségi főosztályán. Közben megalapította a Román Minifutball Szövetséget, és 2012-től az Európai Minifutball Szövetség elnöki tisztségét is betölti.

Elnöki programjában Razvan Burleanu azt ígérte, alapjaiban kívánja megváltoztatni a Román Labdarúgó Szövetség “szervezeti kultúráját”. Megválasztása után azonnal bizonyította is eltökéltségét. Felszólította Kassai Adalbert főtitkárt, hogy csütörtök reggelre nyújtsa be lemondását.

Az új elnök kijelentette, véget vet a szövetségben meghonosodott szürkeségnek, és mostantól a FRF “nyugat felé igazodik”. Megígérte, két napon belül sajtótájékoztatón ismerteti a szövetség új struktúráját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik