Foci

A finnek nem titkolóznak, Pintér nagyon

Mixu Paatelainen finn szövetségi kapitány semmi kivetnivalót nem lát abban, ha kezdő csapatáról tájékoztatja a közvéleményt a szerda este hat órakor kezdődő mérkőzés előtt. Hogy kik alkotják a magyar 11-et még mindig nem tudjuk.

Nyilván szíve joga egy kapitánynak, hogy mikor jelöli ki az adott mérkőzésen kezdőként szóhoz jutó játékosokat. Ezt nem vitatjuk. Ahogy azt sem, hogy akkor tájékoztatja a szurkolókat erről, amikor neki tetszik.

A hatalmas titokzatosság jelen helyzetben tán kissé túlzásnak tűnik
Fotó: mlsz.hu

Akár még taktikai fegyver is lehet a titkolózás adott helyzetben, különösen ha van tét, bár az is elmondható jelen helyzetben tán kissé túlzásnak tűnik mindez. Meglehet, a kapitány ezzel próbálja elejét venni a média azonnali reakciójának, az “ízekre szedésnek” – már ami az összeállítást illeti.

Most azonban a tét csupán annyi, vajon sikeresen debütál-e Pintér Attila a magyar labdarúgó válogatott december 19-én kinevezett kapitánya az első tétmeccsén vagy sem. Pintér nem köntörfalazott, elmondta, csak közvetlenül a 18 órakor kezdődő mérkőzés előtt hirdet kezdőcsapatot. Addig 35 játékos várja a sorsát, hacsak a túlzott bizonytalanság elkerülése végett a színfalak mögött nem tájékoztatott 11-et a kapitány.

E passzus végezetére maradjon egy témába vágó idézet Pintértől: “Aki kilátogat a finnek elleni meccsre, és megtisztel minket, az meg fogja látni, milyen az új kezdő.”

Finn kollégája minden esetre nem rejti véka alá kezdőcsapatát. Mixu Paatelainen ráadásul egyértelműen döntött: a légiósaiban bízik. A finn válogatott kezdő tizenegyében ugyanis egyetlen hazai bajnokságban pallérozódó labdarúgó sincs – meglátjuk, a magyarban mennyi lesz.

A megadott játékoslistát böngészve védekező és inkább kontrára játszó tizenegyet küld pályára a finn szakvezető, hiszen kezdő csapatában egyedül a Celticben játszó Teemu Pukki klasszikus csatár. Bár ez akár csalóka is lehet, mert a listából az is kivilágszik, hogy komoly csapatokban rúgják a bőrt ellenfeleink és a széleken támadni és védekezni is tudó labdarúgóik vannak.

Vigyázat, ezek a fiúk tudnak bánni a labdával!

A finn kezdőcsapata:

Mäenpää VV Venlo (holland)Arkivuo, Häcken BK (svéd), Ojala Terek Groznij (orosz), Moisander Ajax (holland), Uronen Helsingborgs IF (svéd)Kolehmainen Hönefoss (norvég), Sparv Greuther Fürth (német), P. Hetemaj Chievo (olasz)Riski Rosenborg BK (norvég), R. Eremenko Rubin Kazany (orosz)Pukki Celtic FC (skót)

Kispad: Hradecky, Sillanpää, Halsti, Toivio, Sorsa, Mäntylä, M. Hetemaj, Mattila, Ring, Sadik, Pohjanpalo, Zeneli

Pintér és az elmúltnyó… negyven év

Úgy tűnik, Pintér mindenben szakítani akar a hagyományokkal, a kezdőcsapat megadásának időpontjáig – legutóbb az EB-sorsolás után is leginkább arról beszélt, hogy szakít az elmúlt 40 évvel és rossz berögződéseivel. Lehet, hogy Bogdán és Gulácsi támad, a kapuban pedig Böde áll majd? Végül is mindegy, ha nyerünk. Sőt, tulajdonképpen mindegy, mit és hogy mond, tesz Pintér – csak legyen sikeres.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik