Foci

Itt a magyar foci legnagyobb talánya

magyar-roman-meccs(960x640).jpg (magyar labdarúgó válogatott, )
magyar-roman-meccs(960x640).jpg (magyar labdarúgó válogatott, )

Enyhítette a nemzetközi Sportdöntőbíróság az MLSZ-re kiszabott büntetést, amelyet a szervezet a 2012-es Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen a nézők részéről tapasztalt diszkriminatív, antiszemita megnyilvánulások miatt kapott.

A CAS 40 ezerről 20 ezer svájci frankra mérsékelte az MLSZ pénzbüntetését, valamint törölte “egy esetleges soron következő szabálytalanságra vonatkozó súlyos büntetés kilátásba helyezését.” A sportdöntőbíróság ugyanakkor helybenhagyta a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi határozatát, amelynek értelmében a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kellett játszania a románokkal a tavaly márciusi világbajnoki selejtezőn.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MLSZ elismerte a magyar-izraeli meccsen a nézők egy csoportja részéről tapasztalt megnyilvánulások tényét, s több fórumon is jelezte, elfogadhatatlannak tartja a labdarúgó-mérkőzésekhez nem méltó lelátói viselkedést. A szövetség ugyanakkor a szankciót aránytalannak és igazságtalannak ítélte meg, ezért fordult végeredményben a CAS-hoz. Ezzel párhuzamosan “felgyorsította a stadionok biztonságáért tett, a döntéshozókkal, a klubokkal, hatóságokkal közös intézkedéseit.”


Fotó: MTI

Az MLSZ azzal zárja a keddi beszámolóját, hogy meggyőződése szerint a korábbi, aránytalanul súlyos FIFA-döntés miatt a magyar nemzeti csapat versenyhátrányba került a vb-selejtezők közben, de mivel további jogorvoslatra nincs lehetőség, tudomásul veszi a CAS végső döntését és lezártnak tekinti az ügyet.

A tavaly márciusban lejátszott mérkőzésen a románok a 92. percben egyenlítettek (2-2). A magyarok végül a harmadik helyen zártak a csoportban, két ponttal a pótselejtezőt érő második helyen végzett románok mögött.

A FIFA fegyelmi bizottsága tavaly januárban a 2012 augusztusában játszott magyar-izraeli meccsen történt sorozatos szabálysértések miatt büntetett. A hazai szurkolók egy csoportja ugyanis antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel a találkozón.

Zárójelben azért hozzátesszük, a CAS akár el is törölhette volna a FIFA határozatát. Ilyen esetben jó a kérdés, mi történik egy zárt kapuk mögött lejátszott meccsel: újra megvívjuk a románok elleni csatát? Esetleg nyerünk és pótselejtezünk? Netán megverjük a görököket és kijutunk a vb-re? Talán majd legközelebb…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik