Foci

115 új műfüves pályát adott át idén az MLSZ

MLSZ (mlsz, )
MLSZ (mlsz, )

Az előző évhez képest több mint negyven pályával több épült 2013-ban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2012-ben indította el az Országos Pályaépítési Programját. A tavalyi évben 72 különböző méretű játékteret alakítottak ki. Az idei évben még nagyobb érdeklődés volt a program iránt.

Az építkezések túlnyomó részében a szövetség a teljes beruházás 70 százalékát finanszírozza, így a pályázó településeknek vagy sportszervezeteknek csak a 30%-os önrészt kell vállalniuk. Sajnos több községnek ez is problémát jelent, de a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány együttműködésével egy még előnyösebb konstrukciót sikerült kialakítani. Ennek értelmében a nagyon szegény településeknek csak a 10%-os önrészt kell állniuk.

Valószínűleg ennek a segítségnek is betudható, hogy 2013-ban 115 új, villanyvilágítással ellátott pályát adtak át. A programból egyetlen megye sem maradt ki.

Barcson is épült egy kisebb méretű pálya
Fotó:mlsz.hu

A szövetség honlapján Csuti György az MLSZ beruházási igazgatója így fogalmazott: „Az ünnepélyes átadások tapasztalatai is megerősítenek bennünket abban, hogy a pályaépítési programra óriási igény van országszerte. A kisebb falvakban az év legfontosabb eseményei közé tartoznak az átadások, azokon a településeken, melyeken eddig nem állt rendelkezésre hasonló pálya, leírhatatlan lelkesedéssel és örömmel veszik birtokba az új játéktereket. Az idei évben kilencvenhat kispálya épült, ezek helyettesíthetik a régi idők grundjait, melyek sajnos szinte teljesen eltűntek az utóbbi évtizedekben. Mondhatjuk, hogy minél kisebb egy pálya, annál értékesebb a magyar labdarúgásnak, hiszen ezeket jellemzően a legfiatalabb generáció tagjai használják, azok a gyerekek, akik a hazai foci sikeresebb jövőjének zálogai lehetnek.”

A pályázó önkormányzatok és sportszervezetek négyféle pályatípus közül választhatnak: 12×24 méteres műfüves grundpálya, 20×40 méteres műfüves kispálya, 40×60-as műfüves félpálya, valamint 111×72-es műfüves nagypálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik